Pexels
Nije teško

Čišćenje kistova za šminkanje nije gnjavaža ako se držite ovih jednostavnih pravila

Kistovi uvelike olakšavaju nanošenje make-upa te on na koži izgleda prirodnije i ljepše, no neke žene ih ne koriste jer im čišćenje ovog beauty alata predstavlja gnjavažu. Ipak, redovitim pranjem kistova produljit ćete njihov vijek trajanja, a i spriječiti razvoj bakterija koje vam mogu napraviti kaos na licu. Napravili smo mali vodič kako ih pravilno prati.

Kistove biste trebali prati barem jednom u dva tjedna, a one koje koristite svaki dan i češće ako želite izbjeći pojavljivanje akni, osipa i bilo kakvih iritacija. Kistove je zapravo vrlo lako očistiti, ali pritom je dobro poštivati nekoliko pravila kako bi temeljito uklonili ostatke šminke i nečistoće iz njih te kako vam se od vode i sapuna ne bi prijevremeno raspali. Evo kako učinkovito oprati kistove i na što pritom paziti.

Omekšajte dlačice

Pixabay

Prije nego se bacite na pranje, kistove je potrebno dobro namočiti u toploj vodi kako bi se dlačice omekanile i kako bi sredstvo za pranje bolje obavilo svoj posao. Važno je da kistove nipošto ne namačete cijele i ne ulijevate vodu na mjestu gdje se dlačice spajaju s drškom jer tijekom vremena možete oslabiti ljepilo. Najbolje je da perete jedan po jedan ili ih sve zajedno okomito položite u posudu s vodom.

Poslužit će i šampon za kosu

Za pranje kistova postoje posebna sredstva koja prodaju mnogi beauty brendovi, ali poslužit će bilo koji šampon za kosu. Ipak, neki blagi šamponi ne mogu dobro ukloniti tragove masnijeg pudera pa u tom slučaju upotrijebite deterdžent za suđe. Malo sredstva za pranje nanesite na vrh kista i utrljajte u njega te ga potom pokretima gore-dolje, lijevo-desno lagano povlačite po podlošku za čišćenje ili silikonskom jaju s naborima. Ako nemate ove gadgete, kist možete trljati i u vlastitom dlanu, a članci prstiju vam mogu poslužiti umjesto nabora.

Dobro ih isperite

Nakon što ste kist dobro nasapunali i "izradili", svaki posebno isperite pod mlazom tople vode, pazeći da voda ne uđe preduboko u kist. Ako kist ima guste dlačice, ponekad vam se može činiti da je potpuno čist, no kada ga obrišete u ručnik, počet će se pjeniti što znači da ga niste dobro isprali. Provjerite jeste li uklonili svu sapunicu jer niti malo ne smije ostati u kistu.

I na kraju, sušenje

Način na koji sušite svoje kistove također utječe na njihov vijek trajanja. U slučaju da nemate posebno sušilo za kistove (možete ga nabaviti na Ebayu za nekoliko dolara), isprobajte sljedeći trik: svaki kist lagano obrišite ručnikom koji potom smotajte nekoliko puta kako biste napravili "jastučić". Na njega položite kistove tako da drške leže na "jastučiću", a dlačice na ostatku ručnika. Kada su kistovi tako podignuti, sva preostala voda će isteći iz njih i neće oštetiti ljepilo. Ostavite ih barem jedan dan da se potpuno osuše i spremni su za ponovno korištenje!

Linker
12. travanj 2024 00:01