Jesenski savjetnik

Hiperpigmentacije su neželjen podsjetnik na ljeto: Znamo kako ih se možete riješiti

Osim divnog, preplanulog tena, sunce nam svake godine nakon ljeta ostavi podsjetnik u obliku hiperpigmentacijskih mrlja na licu i tijelu koje i nisu baš estetski privlačne. Pogrešno se misli kako se pojavljuju tek kod žena starije dobi i to kao posljedica starenja, no zapravo se najčešće radi o štetnom utjecaju sunca i ostalih vanjskih faktora poput stresa. Osim profesionalnih tretmanima, neke mrlje možemo ublažiti ili čak potpuno ukloniti serumima i kremama na bazi moćnih aktivnih sastojaka.

Koža uvijek pokazuje promjene koje se ne vide u organizmu, a hiperpigmentacijske mrlje nastaju zbog povećane proizvodnje melanina u koži koji je zaslužan za njezino tamnjenje i štiti nas od štetnih UVA i UVB zraka. Kako se ne bismo bunili, moramo razlikovati genetski uvjetovanu pigmentaciju i onu induciranu, odnosno potaknutu izlaganjem suncu ili umjetnom UV zračenju poput solarija. Ultraljubičaste zrake tjeraju melanocite, ćelije melanina, da proizvode više pigmenta nego što je potrebno.

Razlikujemo četiri tipa pigmentacija:

  • pjege
  • staračke mrlje
  • melazma
  • postinflamatorna hiperpigmentacija

Unsplash

Pjege mogu nastati genetski ili nakon izlaganja suncu te se tijekom ljetnih mjeseci pojačavaju u osoba koje su im sklone. Što se tiče staračkih mrlja, one se obično javljaju u srednjoj i starijoj životnoj dobi kao posljedica prekomjernog izlaganja suncu te mogu varirati od svijetlosmeđih do crnih te mogu pogoditi bilo koji dio tijela. Još jedan tip pigmentacije koji se često javlja u trudnoći je melazma ili kloazma te je uzrokovana hormonalnim promjenama, a može nastati i nakon uzimanja kontracepcijskih pilula. Javlja se na licu, konkretno nosu, čelu, obrazima i usnama. PIH ili postinflamatorna hiperpigmentacija nastaje nakon nekog oštećenja na kožu, bilo da se radilo o opeklinama, aknama ili drugim ozljedama.

Iako se mrlje mogu liječiti tretmanima poput microneedlinga, kemijskih peelinga, mezoterapije i laserskih tretmana, na neke od njih djeluju serumi s aktivnim sastojcima koji redovitom upotrebom smanjuju njihovu vidljivost. Jedan od najpoznatijih svakako je vitamin C koji se u kombinaciji s drugim antioksidansima poput vitamina E i ferulične kiseline bori protiv mrlja. Dakako, na tržištu ima puno seruma i krema s ovim vitaminom, no nije svaki isti. Pri odabiru treba paziti radi li se o stabilnom obliku vitamina C koji zbog izlaganja sunčevoj svjetlosti neće reagirati nepovoljno i napraviti još veći kaos na licu.

Još jedan sastojak na koji treba obratiti pozornost jest niacinamid, odnosno topivi derivat vitamina B koji u većim postocima djeluje na postupalne pigmentacije i mrljice uzrokovane štetnim djelovanjem UV zraka. Osim toga, niacinamid smanjuje lučenje sebuma, poboljšava teksturu kože te ujedno vlaži. Na hiperpigmentacijske mrlje također djeluje i retinol, spoj dobiven iz vitamina A, koji osim na bore djeluje i na mrlje, no njega treba polako uvesti u rutinu njege kože jer u većim koncentracijama može biti preagresivan. S njegovim korištenjem pričekajte jesenske dane kada sunce više ne bude toliko jako kako koža ne bi burno reagirala i postala crvena i iritirana.

Neka eterična ulja poput ulja smilja odlično djeluju na mrlje pa ih je i više nego korisno uvrstiti u večernju njegu kože. Iz ulja ćete najviše izvući ako ga nanesite na vlažnu kožu i njime izmasirate lice. I na kraju, nemojmo zaboraviti ni na AHA kiseline, prirodne kiseline koje uklanjaju mrtve stanice kože i tako ljušte površinski sloj i izbljeđuju mrlje. Sve eksfolijante na bazi vitamina C, retinola, AHA kiselina i niacinamida preporučuje se nanositi navečer i nikako slojevito, iako serume s vitaminom C možete koristiti i ujutro prije SPF kreme. Kako biste spriječili ponovnu pojavu mrlja, kreme sa zaštitnim faktorom nosite tijekom cijele godine.

U galeriji pogledajte naš izbor preparativnih proizvoda koji će osvježiti vašu kožu i pomoći joj u uklanjanju hiperpigmentacija.

Linker
23. travanj 2024 09:39