Iva Olivari u Poliklinici na tretmanu Profhilo
 Matej Dokić
BIOREMODELIRANJE

Iva Olivari Puhalo: Fileri mijenjaju fizionomiju lica, isprobala sam nešto novo i bolje

Team menadžerica hrvatske nogometne reprezentacije IVA OLIVARI PUHALO govori o svojoj ‘sportskoj’ rutini njege, u koju se uklopila i jedna injekcija - čiji sadržaj ne daje onaj neprirodan volumen koži, samo je revitalizira

Nipošto ne bih išla na tretmane filerima koji mijenjaju fizionomiju lica. Takva sam kakva sam i želim zadržati svoju osobnost. Treba naučiti starjeti i prihvatiti to da nam na pragu pedesete koža ne može izgledati kao da nam je dvadeset. No, možemo li nešto učiniti da zadržimo svježinu i jedrinu, a da izgledamo prirodno, apsolutno sam za to - kaže Iva Olivari Puhalo (49), team menadžerica hrvatske nogometne reprezentacije koja - u sportskom duhu - voli da joj njega bude jednostavna i učinkovita.

- Stalno sam u akciji, često putujem pa imam vremena samo da ujutro očistim lice, nanesem serum s vitaminom C i hidratantnu kremu - i krećem. Šminkam se minimalno. Uvečer ponovno slijedi čišćenje lica te noćna krema. Rijetko idem na kozmetičke tretmane. Jedanput sam probala mezoterapiju i baš sam razmišljala da ponovno odem, kad sam čula za tretman Profhilo koji ima revitalizirajući učinak poput filera, ali bez neželjenog povećanja volumena. Doista je tako. Koža mi je ugodno svježa, gipkija i zategnutija - otkriva Iva koja je bila na tretmanu u zagrebačkoj poliklinici Hilarus.

Beauty 
Iva Olivari 
Vizazist Lucija Juros.
Poliklinika Hilarus. Tanja Vrcic.
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 251018
Matej Dokić
Iva Olivari u Poliklinici na tretmanu Profhilo
Beauty 
Iva Olivari 
Vizazist Lucija Juros.
Poliklinika Hilarus. Tanja Vrcic.
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 251018
Matej Dokić

Riječ je o injekcijama hijaluronske kiseline koje su naizgled slične filerima, no Profhilo ne “pumpa” kožu nego - kombinirajući hijaluronske kiseline visoke i niske molekularne mase - njihovom sinergijom potiče stanice na proizvodnju kolagena i elastina. Taj se proces naziva bioremodeling. Koža se “preoblikuje” u samoj svojoj strukturi, postajući čvršćom i blistavijom. To je nova, profinjenija alternativa filerima, koji su i dalje jedan od najpopularnijih nekirurških načina “brisanja” bora, oblikovanja kontura lica, popunjavanja usana, smanjenja podočnjaka... Mnogima su draži nego botoks jer - za razliku od njega - ne utječu na mimiku lica. Odavno je završilo vrijeme štetnih silikonskih filera, kao i onih kolagenskih koji su bili životinjskog podrijetla. Danas je zlatni standard za filere - hijaluronska kiselina, koja se i prirodno nalazi u organizmu kao sastavni dio vezivnog tkiva. Ključna je za hidrataciju kože, a uz to drži na okupu kolagenska i elastinska vlakna. Fileri se dobivaju iz prirodnog hijalurona koji nastaje pomoću biotehnologije - fermentacijom bakterija potpuno neškodljivih za zdravlje.

Proizvođači jamče da fileri sadrže “čisti biološki materijal” u obliku prozirnog gela koji se jednostavno ubrizgava pod kožu, ne uzrokuje preosjetljivost (reakcije na hijaluronske filere vrlo su rijetke) te se postupno razgrađuje - zato tretmane treba ponavljati otprilike svakih pola godine do godinu dana. No, fileri ipak imaju i tamnu stranu - mogu dovesti do “izobličavanja“ ako se koriste neumjereno - a odgovornost je podjednako na pacijentima i liječnicima. Koliko god “popunjavali” lice, fileri u nekih ljudi ne ispunjavaju očekivanja, ili čak izazivaju ovisnost. Pretjerivanje s filerima uzrokuje pillow face - efekt “jastučastog lica”, a među najpoznatijim je primjerima pjevačica Madonna (60). No, s filerima često pretjeruju i vrlo mlade žene, a sve zbog selfieja i kulta savršenosti na društvenim mrežama - zbog čega mnoge izgledaju slično poput klonova.

S druge strane, sve je jači trend prirodan izgled - koji se postiže suptilno, kako bismo dobili “bolju verziju sebe”, a ne umjetnu masku. Zbog toga su sve popularnije nove vrste filera na prirodnoj bazi - poput injekcija s vlastitom krvnom plazmom, ili pak vlastitim masnim tkivom (lipofilling). No zasad je hijaluronska kiselina broj jedan, osobito otkako se može birati između filera i “nefilera” poput tretmana Profhilo. - Budući da većinu dana provedem u žurbi, ovaj tretman omogućio mi je trajno svjež ten. Mojoj koži godi i to što nastojim jesti “konkretnu” hranu i piti dovoljno vode, a opuštam se jogom i šetnjom - kaže Iva čija je koža u dobroj kondiciji vjerojatno i zato što je cijeli život sportski tip - skijala je, klizala, rolala... a najveća ljubav joj je bio tenis - u mladosti je igrala na međunarodnim turnirima i jednom prigodom čak pobijedila Steffi Graf!

Linker
04. travanj 2024 19:11