Getty Images
Što se to događa?

Karantena nam je uništila kožu, kosu i nokte: Osim na mentalno, ostavlja tragove i na fizičko zdravlje

Iako smo mislili da će nam odmak od šminke zbog samoizolacije goditi, dogodilo se upravo suprotno. Koža je podivljala, kosa je postala neukrotiva, a nokti kao da ih čitavo vrijeme držimo u zemlji. Odjednom nam ne pomažu ni losioni, ni ulja ni kremice.

Iako me već polagano hvata nervoza zbog toga što ne mogu normalno izaći, prošetati gradom, podružiti se i popiti kavu u omiljenom kafiću, ipak nalazim puno stvari koje su pozitivne u cijelom ovom kaosu, karanteni i izolaciji.

Jedna od njih je i činjenica da će mi se koža odmoriti od svakodnevnog šminkanja, pročistiti i da ću konačno ponovno imati onaj poznati "glow". No, grdno sam se prevarila. Blago rečeno.

Umjesto da mi koža na licu i tijelu bude ljepša nego ikad, posuta je prištićima i većinu vremena je dehidrirana (tome pridonosi i često pranje ruku) pa je moram "utapati" u kremama i losionima. I tako punih 15 dana.

Inače, beauty rutina mi je potpuno ista kao i prije cijele situacije s koronavirusom, kao i prehrana. Trudim se jesti raznoliko i ne posezati za lošim grickalicama i slatkim samo zato što mi je dosadno te svakog dana kratko prošećem po kvartu kako bih dobila i potrebnu dozu vitamina D. No, bez obzira na to, koža mi je još uvijek u lošem stanju i ne znam kako da je "izvučem".

Što se tiče noktiju, slabi su, pucaju i listaju se, ali to nije neka novost jer su takvi bili i prije karantene. Kosa, s druge strane, brže mi se masti, prepuna je elektriciteta i sva je nekako neposlušna.

Razgovarajući s prijateljicama, otkrila sam da se ovo ne događa samo meni, iako sam bila uvjerena da - da, a neke od njih ispričale su mi s čime se ovih dana sve moraju boriti. I nije riječ samo o koži.

Vratili su se stari ekcemi

"Primijetila sam da mi se koža i kosa mijenjaju otkako smo zatvoreni u karanteni. Što je točno uzrok - ne znam. Kosa mi se češće masti, iako sam stalno doma pa ne stavljam nikakve preparate na nju, kao što bih inače činila. Koristim tek šampon i masku kod pranja i malo ulja na vrhove prije sušenja. Budući da ne izlazim, ne sjećam se kad sam je osušila fenom jer je sušim samo na zraku. Moguće je da mi se masti zbog toga što je proljeće, čula sam da hoće to tako, ali i zbog stresa", rekla mi je 30-godišnja Zagrepčanka Viki.

Young Sensual Female with Long Hair Posing on the Kitchen in the morning
Getty Images/iStockphoto

Koža joj je, kaže, u većim problemima, bez obzira na to što se ne šminka.

"Iako mi je lice ok, ne sjećam se kad sam se zadnji put našminkala. Puštam je da diše i odmara se, ali ruke su veći problem jer ih stalno perem. Zbog toga su mi se javili stari ekcemi na koži. Tijekom zime sam kao dijete i tinejdžerica na prstima desne ruke imala mrlje sa suhom i ispucanom kožom. Krene na prstenjaku, koji mi se sav osuo, to me svrbi i suho je, grubo na dodir", primijetila je Viki te je konačno osvijestila da ipak ne treba prati ruke svakih pola sata.

Isušena i blijeda koža

Korčulanka Rita (32), koja radi od kuće, primijetila je da joj je koža također u lošem stanju, što pripisuje manjku kretanja i svježeg zraka.

"Kako i inače imam suhu kožu, sada je stanje alarmantno. Osim zraka koji mi dodatno isušuje kožu, 'platila' sam i jer češće upotrebljavam sredstva za dezinfekciju. Ni ostatak tijela mi nije imun na uvjete u kojima trenutno živim pa mi je koža ekstremno suha. Pokušavam se njegovati i doskočiti tom problemu sredstvima bogatima uljem, koje mojoj koži nedostaje", otkrila je.

Portrait of a young cute attractive woman with a stylish hairstyle with beautiful eyes with sexy lips in fashionable black clothes on a background of bright orange spring sunset. Elegant girl relaxes.
Getty Images/iStockphoto
Kao prava Dalmatinka, Rita sanja o trenutku kad će više vremena moći provoditi na suncu.

Osim toga, kaže, ten joj je prilično blijed i baš joj nedostaje sunce. "U proljeće i ljeto ten mi je barem upola bolji i svježiji, nego što je to zimi, pa mi zaista nedostaje više boravka na svježem zraku", zaključila je Rita.

"Zidarski" nokti

Katarina (35) iz Slavonskog Broda, pak, ima treći problem zbog kojeg joj je postalo neugodno.

"Baš neki dan razmišljam o ženama koje imaju one velike umjetne nokte s kojima ne mogu primiti kovanicu, osim ako im novac ne stavite u dlan, kako one sad žive? Vjerojatno će ih odrezati. Ne znam. Moji su užasni. Listaju se, stalno čupkam travu u vrtu, i sjetim se često jednog frajera koji je bio zgrožen jer nemam umjetne nokte, rekao mi je: 'Kakvi su ti to zidarski nokti?' Vjerojatno ima fetiš. Nismo kliknuli", šaljivo će Katarina koja, osim ove s noktima, vodi još nekoliko "bitaka".

Closeup of an unrecognizable woman washing her hands under a tap at home during the day
Getty Images
U cijeloj ovoj situaciji Katarini su najviše stradali nokti, ne moe se načuditi koliko su krhki.

"Kako nisam išla na čišćenje lica već pola godine, ono ulaganje od prije počinje gubiti smisao. Svaki dan se stvara neko novo 'planinsko gorje', a koliko god sam maštala o tome kako će mi se koža oporaviti bez šminke, možemo slobodno reći da se to nije dogodilo i da sam odustala od tih snova. Najviše me brine kosa, kad se vidim u ogledalu u hodniku gdje ima svjetla, vidim desetke sjedih, i pitam se kako se to dogodilo? A da ne kažem da sam snježna kraljica jer mi se peruta. Hoću li ikada pristojno izgledati? Nisam sigurna...", zabrinuto mi je ispričala.

Ulja za njegu više ne pomažu

Osim na svojoj tankoj i inače zahtjevnoj kosi, te problematičnoj koži lica, i 40-godišnja Zagrepčanka Marijana najveću bitku ovih dana vodi sa svojim noktima. Kako nema perilicu suđa, a nije navikla čistiti s rukavicama, priznala mi je kako su najveći danak u izolaciji platile njezine ruke.

"Prije ove pandemije i izolacije, moji nokti su bili čvrsti i zdravi. Njegovala sam ih svaku večer uljem i premazivala lakom s potrebnim vitaminima. No, otkako sam uslijed propisanih mjera zatvorena u kući, kosa mi je kao slama, lice kao kad sam bila u pubertetu, a nokti izgledaju kao da ih grizem" kaže Marijana.

Close up on female young woman's girl's beautiful hands with black nail polish in dark room holding crossed fingers on the bed sheet.
Getty Images/iStockphoto
Osim na koži i kosi, Marijana je posljedice karantene osjetila i na svojim noktima.

Tome, dodaje, više nimalo ne pomažu ulja za njegu, a ni činjenica da ih je odrezala koliko god je to bilo moguće.

"Prvih sam dana mislila da je to normalna pojava, ali sad mi se ne čini uopće prirodnim. Mislim da su moj boravak u kući posljednja dva tjedna i pretrpljeni stres uslijed potresa glavni 'krivci' što su mi i kosa, i koža, pa i nokti u totalnom kaosu, kao da nikad nisu bili njegovani. Nedostatak danjeg svijetla i sunca, stalni boravak u zatvorenom prostoru uz uključeno grijanje te spomenuti šok koji smo preživjeli kad je Zagreb pogodio potres, osim na mentalno, očito ostavlja posljedice i na fizičko zdravlje" zaključuje.

Buknule su i akne na leđima

Nakon nekoliko dana karantene, Zagrepčanki Vlatki (37) počele su se stvarati velike i bolne potkožne akne na području brade, a razlog, kako je mislila u početku, definitivno nisu bili samo hormoni.

"Kako mi je nailazila menstruacija, mislila sam da je to samo produkt PMS-a i da će ubrzo proći. Međutim, kako se počela smanjivati jedna, tako se na drugoj strani brade počela javljati druga, a onda se isti scenarij ponovio i nad obrvom. Sve to traje zapravo i danas, iako mi je menga davno prošla", otkrila je Vlatka.

Female Getting Sum Widow Sunlight While Lying On Floor
Getty Images
Osim na leđima, Vlatki su se odjednom pojavile akne na bradi i licu.

Problem joj predstavljaju, kaže i akne na leđima, poznate kao "bacne" kojima, osim policističnih jajnika, doprinosi i prisilna samoizolacija.

"Iako mi se problem inače smanjio, otkako sam u karanteni sve se vratilo kao u najpubertetskije dane. S druge strane, koža lica i vrata mi je zapravo poprilično suha i gruba. Osim problema s aknama, koža na rukama mi je izrazito suha i stalno puca", kaže Vlatka koja je primijetila i nešto pozitivno u svemu ovome - nokti su joj čvršći, a kosa se sasvim solidno drži i valovitija je nego što je pamti.

ČITAJTE I:

Najbolja zaštita trenutno je ostati doma, stoga podržite kampanju #ostajemdoma

Linker
20. travanj 2024 13:11