Getty Images
Temelj svake njege

Koliko često bismo trebali prati lice? Mnogi griješe i time si samo povećavaju postojeći problem

Temeljito umivanja je osnova svake njege najizloženijeg dijela naše kože - onog na licu, no stručnjaci upozoravaju da se itekako može pogriješiti ako to činimo prečesto ili premalo.

Naizgled jednostavna radnja oko koje ne bi trebalo biti mnogo muke, ali je temelj svake rutine njegovanja kože lica - umivanje je definitivno ključna stavka u njezi.

Čišćenje vodom i sredstvom za uklanjanje nečistoće čisti začepljene pore, prljavštinu, pomaže nam u prevenciji upala kože, a i priprema ju za nanošenje svih drugih proizvoda.

Shot of an attractive young woman applying moisturiser during her morning beauty routine
Getty Images
Oprana koža bolje će prihvatiti sve druge proizvode za njegu.

Iako pranje lica nije znanstvena fantastika, u svjetlu proteklog perioda pokazalo se da je ljudima ponekad dobro objasniti bazične stvari - poput pranja ruku. U jeku pandemije, pokazalo se da pranja ruku nikad previše, no s licem je posve druga priča, donosimo nekoliko bitnih stvari koje mogu otkloniti svaku zabunu.

Dermatolozi bi htjeli da znate kako postoji sasvim precizna brojka poželjnog pranja lica - trebali bismo se umivati dva puta dnevno.

Zašto baš dva puta dnevno, i kada?

Pranje lica uvečer ima smisla - nakon cijelog dana poželjno je skinuti znoj, masnoće, mrtve stanice kože i sve ono što smo nanijeli na nju. Zlatno je pravilo da u krevet nikad ne idemo sa šminkom pa je logično da se nakon uklanjanja iste i umijemo.

Neki će se možda pitati zašto je opet potrebno prati lice, kada smo proveli osam sati u krevetu, spavajući. Ipak za lice je ključno da ga i ujutro, nakon buđenja još jednom operete. Dermatolozi to objašnjavaju tako što je noć perio obnavljanja kože te dok se ona obnavlja ujedno se i znoji te proizvodi mrtve stanice.

Shot of an attractive young woman inspecting her face in the bathroom mirror
Getty Images
Idealno je lice oprati dva puta dnevno - prije i nakon spavanja.

Jutarnje umivanje, osim razbuđivanja, očistit će kožu tako da će svi drugi proizvodi koje ćete staviti imati mnogo bolji učinak.

Za one s normalnom kožom dermatolozi savjetuju da jednom dnevno koristite blago sredstvo, a jednom ipak malo jače. Ovo posljednje boje je koristiti prije spavanja.

Moguće je previše umivati lice

Ljudi s masnijom kožom, ili naglašenom T-zonom, trebali bi u oba umivanja koristiti sredstva za čišćenje na bazi aktivnih kiselina. Dok oni s osjetljivom i suhom, upravo suprotno, oba puta kožu lica trebali bi čistiti blagim proizvodima.

Za pranje zubiju preporučuje se četkanje od dvije minute, no za pranje lica dovoljno je 60 sekundi.

A stručnjaci kažu da je itekako moguće previše prati lice.

To je ono na što često upozoravaju svoje pacijente koji su skloni aknama. Jedan od najvećih mitova u vezi tog kožnog problema je da se akne javljaju zbog loše higijene - neki čak peru lice četiri do pet puta dnevno. Time se smanjuje i iritira koža, što samo pogoršava situaciju.

Pročitajte i:

'Maskne' - akne i iritacije zbog nošenja maskica muče mnoge: Evo kako njegovati kožu u ovim uvjetima

LJETNI MAKE UP TRENDOVI: Zavodljivi pogled za romantične ljetne večeri

Kako holivudske ljepotice postižu glam look? Ovo su zaštitni make-up znakovi poznatih dama

Petra Kurtela pokazala problem s kojim se muči već danima, sama našla genijalno rješenje

Linker
29. ožujak 2024 18:06