Unsplash
Nema ih puno

Koža ne trpi kompromise: Najvažniji proizvodi koje svaka žena treba uvesti u rutinu njege lica

Ako se teško snalazite u moru tolike kozmetike, nemate vremena ili jednostavno ne želite koristiti puno proizvoda za njegu lica, sretna vijest je da ni ne trebate. Bazična njega kože sadržava samo nekoliko proizvoda koje je vrlo jednostavno koristiti, a koža će vam biti zahvalna.

Rutina njege lica ne mora biti komplicirana kao što je, primjerice, kod Koreanki koje koriste desetke različitih proizvoda svakoga dana. No, kako bi vam koža ostala zdrava i što duže zategnuta, blistava i svježa, neke korake biste ipak trebali provoditi.

1. Čišćenje

Temeljito i redovito čišćenje temelj je zdrave kože. Ni sam make-up svijeta ne može vam pomoći ako je vaše lice zagušeno slojevima ostataka nedovoljno dobro uklonjene šminke. Nije dovoljno samo prebrisati lice micelarnom ili još gore - tonikom. Čišćenje se sastoji od dva koraka - skidanja šminke (mlijekom za lice, micelarnom, kremom ili uljnom emulzijom) i uklanjanja ostataka šminke i nečistoća (gelom, pjenom ili nekim drugom neagresivnom čistilicom) koje prvotnim čišćenjem niste uspjeli ukloniti.

Čak i ako imate masnu kožu, ne preporučuje se koristiti proizvode koje isušuju jer ćete si time napraviti medvjeđu uslugu. Prekomjernim skidanjem sebuma dolazite u začarani krug u kojem vaša koža pojačano luči masnoću upravo zato što je stalno uklanjate. Umjesto toga, nabavite čistilicu s BHA ili AHA kiselinama, cinkom ili čajevcem koji regulira lučenje sebuma.

Biobaza blagi gel za čišćenje, 29,90 kuna

2. Hidratacija

Drugi korak od presudne važnosti je hidratacija. Koža bez dovoljno vlage izgleda umorno, isušeno, bez sjaja je i na njoj šminka ne izgleda najbolje. Nećete pogriješiti bilo da koristite hidratantni serum ili booster koji možete umiješati u kremu i tako pojačati hidrataciju poput Clinique ID hidratacijskog gela. Njega možete nositi samostalno ili u kombinaciji s kremom. Kako god vam odgovara.

Clinique ID Dramatically Different hidratacijski gel, 329 kuna

3. Zaštita

Iako nemamo osjećaj da UVA i UVB zrake štete našoj koži na svakodnevnoj bazi, posljedice se itekako vide, ali tek u starijoj dobi u vidu bora, mrlja i loše teksture. Zato je potrebno čak i preko zime, kada sunca ima najmanje (ali štetne zrake ipak probijaju kroz oblake), koristiti kremu za zaštitu od sunca. Naravno, ne mislimo na one teške kreme za sunčanje koje začepljuju pore i izazivaju prištiće već na lagane fluide koji jednako, ako ne i bolje, štite kožu od oštećenja, vlaže je, a i prištiće drže pod kontrolom.

Skintegra Solar hidratantni dnevni fluid protiv UVA i UVB zraka, 219 kuna

To je to, zaista nije komplicirano, zar ne? Osim ova tri koraka, ako želite možete tu i tamo koristiti i proizvode sa specifičnim sastojcima koji ciljano djeluju na kožu, a najvažniji među njima su:

Vitamin C

Jedna smo od rijetkih vrsta čiji organizam ne može sam proizvesti vitamin C pa ga moramo unositi putem hrane ili kozmetičkih proizvoda. Vitamin C učinkovito se bori protiv znakova starenja, koži daje jedrinu i izbjeljuje pigmentacijske mrlje. Osim toga, važan je u sintezi kolagena, čija proizvodnja opada s godinama pa koža gubi elastičnost. Vitamin C dolazi u mnogim oblicima - serumima, kremama i uljima, a na vama je da izaberete u kojem vam obliku najviše odgovara. Ako imate osjetljivu kožu, prvo isprobajte kako će reagirati jer bi je ovaj vitamin mogao iritirati.

Kiehl's Powerful-Strength Vitamin C Serum, 428 kuna

Retinol/Bakuchiol

Jedan od najvažnijih anti-age sastojaka je retinol koji učinkovito smanjuje vidljivost bora i finih linija, a djeluje i na akne i ostale nepravilnosti. Retinol je zapravo vitamin A koji potiče proizvodnju kolagena, ali zna biti agresivan pa ga osjetljiva koža nikako ne trpi. Ipak, postoji alternativa - bakuchiol, spoj koji se dobiva iz sjemenki i lišća biljke Psoralea Corylifolia koja raste u istočnoj Aziji. Ima snažna antibakterijska, antioksidativna i protuupalna svojstva te također potiče proizvodnju kolagena. Glavna razlika između njega i retinola je što je bakuchiol nježan i ne izaziva iritacije te se može koristiti preko ljeta, za razliku od retinola koji u kombinaciji sa sunčevim zrakama može napraviti kaos na licu.

The Inkey List Bakuchiol krema za lice, 58 kuna

Linker
22. rujan 2021 00:13