Getty Images
SVJETSKI DAN KRASTAVACA

Krastavci stvarno zaslužuju svoj dan: Zbog ovih prednosti postat će vam omiljeni sastojak u beauty rutini

Osim što su jedan od glavnih sastojaka u ljetnim salatama, ali i glavni dodatak vrču s vodom koju obogaćuju vitaminima i mineralima, krastavci su odličan saveznik i u njezi kože. Ako ih dosada niste koristili, uvrstit ćete ih u beauty rutinu nakon što se uvjerite u sve njihove prednosti.

Tijekom ovih ljetnih vrućina prihvaćamo bilo koje osvježenje koje možemo pronaći. Uz dovoljan unos tekućine, poželjno je konzumirati što više svježeg povrća koje sadrži velike količine vode i dodatno hidratizira naš organizam. Jedan od apsolutnih pobjednika u toj kategoriji je svježi krastavac koji se od davnina koristi ne samo u ukusnim salatama, već i za njegu kože. Danas ga možemo pronaći u raznim kozmetičkim proizvodima, a zbog ovih prednosti postat će vam omiljen sastojak u vašoj beauty rutini.

Smanjuje otečenost i djeluje na bore

Pixabay

Krastavac se, kod mnogih tretmana lica, ne stavlja na oči tek tako. Naime, ovo povrće bogato je antioksidansima i flavonoidima koji smanjuju otečenost vjeđa i podočnjaka, a djeluju i na bore. Osim toga, ima trenutni učinak na sjene ispod očiju zbog kofeinske kiseline koja sprječava zadržavanje vode, a vitamin C ih posvjetljuje.

Osvježava i smiruje nadraženu kožu

Ako vam se slučajno dogodi da izgorite na suncu, osim hladnog jogurta pomoći će vam i krastavci. Narežite ih na šnite i stavite na oštećene dijelove tijela. Crvenilo će se smanjiti te ćete odmah osjetiti olakšanje.

Pruža bogatu hidrataciju

Unsplash

Krastavci sadrže 90 posto vode zbog čega odlično hidratiziraju dehidriranu kožu i pružaju joj potrebno osvježenje u ljetnim danima. Od njih možete napraviti i domaći tonik na vrlo jednostavan način: operite jedan krastavac, ogulite ga te sameljite u blenderu. Smjesu iscijedite pomoću gaze, a tekućinu preselite u bočicu. Koristite ga za jutarnje osvježenje nakon pranja lica ili uvijek kada osjetite potrebu.

Kontrolira lučenje sebuma

Tretmani od krastavca posebno se preporučuju osobama s masnom i mješovitom kožom jer reguliraju lučenje sebuma i djeluju protuupalno na akne i prištiće. Zbog svih ovih odličnih svojstava krastavci zbilja zaslužuju svoj dan: iako samo neslužbeno, danas se obilježava Svjetski dan krastavaca pa se pobrinite da ih uključite u svoj dan - u beauty maski ili koktelu!

Linker
19. travanj 2024 22:46