Getty Images
Mali beauty vodič

'Maskne' - akne i iritacije zbog nošenja maskica muče mnoge: Evo kako njegovati kožu u ovim uvjetima

Svi smo se morali prilagoditi na 'novo normalno', a ono uključuje i svakodnevno nošenje zaštitnih maski. No, koliko god su nužne u trenutnoj situaciji, toliko rade i probleme na koži koja potom trpi velike posljedice. Zato je važno pojačati njegu kroz par jednostavnih koraka.

Zaštitne maske u samo nekoliko tjedana postale su neizostavan dio naših života i koliko god je ta činjenica svakim danom sve više frustrirajuća, možemo se samo nadati da ovaj kaos neće još dugo te se prilagoditi (ako niste) situaciji. Ipak, osim nas, na nove uvjete se prilagođava i naša koža. Što to točno znači?

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American Academy of Dermatology potvrdilo da zaštitne maske uzrokuju 97-postotno oštećenje kože među medicinskim radnicima u Kini. Oštećenja najviše uključuju modrice i ozljede zbog nošenja maski tijekom osmosatne ili čak duže smjene, no čak se i kod nas koji nosimo pamučne maske kroz kratko vrijeme može javiti povećan rizik od razvoja kožnih problema.

S obzirom da puno nas ne baca maske nakon jednog korištenja već je spremi natrag u torbicu, na njima se razvijaju bakterije koje u kombinaciji sa znojem, toplih zrakom ispod maske i šminkom izazivaju pojavu prištića kojih tu prije nije bilo, popularno zvanih "maskne".

Istock
Redovito čišćenje kože od velike je važnosti za zdravlje kože i smanjen rizik od nastanka iritacija, akni i ostalih kožnih problema.

Naravno, nije svaka koža ista, ali Joshua Zeichner, voditelj kozmetičkog i kliničkog istraživanja u dermatologiji u bolnici Mount Sinai u New Yorku, rekao je da mu u ordinaciju sve češće dolaze ljudi s nekim novim osipima i prištićima zbog nošenja maski.

"Maske imaju direktan kao i indirektan utjecaj na kožu. Izravno trenje uzrokuje oštećenje vanjskog sloja kože, što dovodi do suhoće i iritacija. Maske također zadržavaju vlažnost, znoj i sebum te tako doprinose izbijanju akni i pogoršavaju stanja poput rozaceje", objasnio je Zeichner.

Trebamo li promijeniti beauty rutinu?

Iako se ovo čini kao logičan potez, Zeichner kaže da ipak ne radimo velike promjene jer će previše eksperimentiranja neizbježno dovesti do iritacija. Umjesto toga, savjetuje upotrebu nježnih čistilica za lice koje učinkovito skidaju šminku, znoj i višak sebuma, ali ne isušuju niti iritiraju kožu. Također, redovita hidratacija je ključna, kako u obliku hidratantnog seruma, tako i u obliku kreme koja će se ponašati kao zaštitni sloj između maske i kože.

Što se tiče samog čišćenja lica, trebali biste stvoriti naviku dvostrukog čišćenja dvaput dnevno. Dakle, nježnom čistilicom uklonite svu šminku, a potom ostatke operete blagim gelom, pjenom ili uljnom emulzijom.

"Ako vam je koža jako osjetljiva i reagira i na najmanji podražaj, pouzdajte se u proizvode s aloe verom ili gel direktno iz biljke umasirajte u kožu. Naravno, ne zaboravite zaštitni faktor tijekom dana te hidratantnu kremu tijekom noći", poručio je Zeichner.

Kako postupati s maskom?

Iako vam se to čini kao gnjavaža, masku biste trebali prati ili mijenjati svakog dana. Ako se ne stigne osušiti, u rezervi uvijek imajte nekoliko njih. Još jedna stvar na koju bismo trebali paziti jest deterdžent kojim peremo masku.

Self-sewn mouth-nose masks against corona viruses hang on the clothesline to dry.
Getty Images/iStockphoto
Maske perite svaki dan kako bi izbjegli pojavu iritacija i prištića.

Oni za rublje mogu biti agresivni, a kako je maska u kontaktu s kožom, mogla bi izazvati neželjene reakcije. Zato je bolje da maske perete ručno kada god to možete.

Make-up ispod maske?

Zeichner ne preporučuje nošenje make-upa ispod maske, pogotovo ako ste medicinski radnik ili radite posao gdje se maska mora nositi konstantno. Tonirane ili BB kreme svakako su bolji izbor nego puder jer nisu toliko teške, a opet ujednačuju ten. Neke od njih čak dodatno njeguju i hidratiziraju kožu. Kako bi vam koža tijekom dana zadržala vlagu, možete je nekoliko puta hidratizirati termalnom vodom ili popularnim maglicama!

Čitajte i:

Četiri proizvoda novog 'clean' brenda pojednostavili su mi rutinu njege kože, a rezultati su fantastični

Spasonosno rješenje za vruće dane! Bez maglica za hidrataciju lica i tijela više ne idem nikamo

Masne kreme za zaštitu od sunca su prošlost: Zamijenite ih laganim teksturama koje štite i hidratiziraju

Od pripreme do završne njege: Vodič za sigurno sunčanje pomoći će vam postići najljepši preplanuli ten

Proizvodi za kojima luduju poznate Hrvatice! Neodoljivi La PIEL ima popust, evo što vrijedi uhvatiti

Linker
17. travanj 2024 16:05