Matej Dokić
OTKRIVA KIRURG MLADEN DUDUKOVIĆ

Nova tehnika pomlađivanja: Što je lifting nitima, kako djeluje i zašto nije za sve

Plastični kirurg MLADEN DUDUKOVIĆ govori o novim tehnikama pomlađivanja lica, osobito njegovog donjeg dijela koji s godinama opasno ‘pada’, te otkriva zašto je za postizanje prirodnog izgleda dobro kombinirati više metoda

U svjetskim anti-age trendovima dominira takozvani full face approach (sveobuhvatan pristup licu) u kojemu se različite metode pomlađivanja - fileri, botoks, razni uređaji za revitalizaciju i učvršćivanje kože... - međusobno nadopunjuju kako bi se na kraju dobio maksimalan učinak.

- Upravo na taj način postižemo da lice nakon pomlađivanja izgleda skladno i prirodno, bez neželjenih promjena, kao što je “prepunjenost” filerima. Kombiniranje metoda omogućuje nam da tretmane prilagodimo svakom klijentu pojedinačno, razrađujući precizan plan što, kako i koliko često treba napraviti. Tako pacijent dobiva jasan uvid u to što kratkoročno i dugoročno može poduzeti. Pritom treba uzeti u obzir da nijedan tretman ne djeluje jednako na svakoga, niti se može svakome preporučiti. Nekima je, primjerice, dovoljno već osvježenje tena mezoterapijom odnosno ubrizgavanjem revitalizirajućih tvari, dok su neke osobe idealni kandidati za cjelokupan lifting - kaže specijalist plastične i estetske kirurgije dr. sc. Mladen Duduković (39), koji je i međunarodni trener za tretmane filerima - biostimulatorima kolagena Ellansé i nitima (takozvanim koncem) za nekirurški lifting lica Silhouette Soft. Riječ je o metodama koje se nadopunjuju u “preoblikovanju” lica tako što zatežu, podižu i učvršćuju kožu.

Mladen Dudukovic 
Tretman kolagen koncem 
Zagreb 260319
Matej Dokić

Za razliku od hijaluronskih filera, koji su najpogodniji za gornji dio lica, kolagen-stimulacijski fileri odlični su za donji dio, osobito ako se kombiniraju s nitima za lifting. Najprije se uz pomoć kolagen-stimulacijskih filera napravi “podloga” ispod kože, što poboljšava njezinu zategnutost, a potom se potkožjem provlače niti koje, za razliku od filera, na licu ne stvaraju dodatni volumen nego povuku kožu prema gore. Nitima se postiže učinak koji je donekle sličan pomaku kože pri kirurškom liftingu - govori dr. sc. Duduković.

Kolagen-stimulacijski fileri Ellansé i niti Silhouette Soft imaju gotovo identičan sastav, a zbog drukčijeg “agregatnog stanja” i djelovanje im je drukčije. Fileri su u obliku tekućeg gela, dok su niti slične koncima kako bi mehanički mogle povući kožu. - Zamislimo li da su fileri stol, a koža stolnjak koji visi do poda - objašnjava doktor - filerima možemo postići to da proširimo “stol” zbog čega se “stolnjak” odigne od poda. A kad stavljamo niti, to je kao da povrh stola primimo stolnjak i potegnemo ga prema gore. Niti ne djeluju samo mehanički nego, kao i fileri, pridonose kvaliteti kože jer potiču stvaranje kolagena u njoj. Oba proizvoda su biorazgradiva (s vremenom potpuno nestaju iz organizma), a njihov učinak traje otprilike od godinu i pol do dvije godine.

- Lifting nitima nije pogodan za osobe koje su jako mršave i lice im je “tanko” jer bi niti mogle biti vidljive kroz kožu. S druge strane, ne odgovaraju ni debljem licu jer nisu dovoljno jake da ga podignu. Stoga se osobama s voluminoznim licem najprije preporučuje učvršćivanje i zatezanje kože uz pomoć radiofrekvencijske tehnologije, a tek nakon toga, eventualno, niti - napominje dr. sc. Duduković te dodaje da se time vraćamo na početak priče o pomlađivanju lica: tretmani će biti dovoljno učinkoviti samo ako su individualno prilagođeni i sveobuhvatni.

Mladen Dudukovic 
Tretman kolagen koncem 
Zagreb 260319
Matej Dokić

PODIZANJE LICA POVLAČENJEM NITI

Niti Silhouette Soft postavljaju se duž vektora (pravaca) koji se iscrtaju na koži, a uvode se iglom 5 milimetara ispod njene površine: od sredine obraza prema bradi i prema području vlasišta, odnosno iznad uha. Potezanjem niti, koje imaju kukice da bi se zakvačile za potkožje, napravi se mehanički lifting lica. Potpuno su biorazgradive, a tijekom razgradnje potiču u koži stvaranje kolagena pa ona postaje čvršća i gipkija. Razgrađuju se tijekom šest mjeseci, a njihov učinak traje otprilike godinu i pol - ponekad i dvije godine. Tretman se izvodi u lokalnoj anesteziji, a na mjesta uboda stavlja se antibiotska mast kako bi koža brzo zacijelila bez rizika od infekcije. U Poliklinici Duduković tretman se u prosjeku sastoji od tri para niti (tako se nazivaju zbog dvosmjernog postavljanja), a cijena je otprilike 8000 kn.

Mladen Dudukovic 
Tretman kolagen koncem 
Zagreb 260319

Mladen Dudukovic 
Tretman kolagen koncem 
Zagreb 260319
Matej Dokić

Mladen Dudukovic 
Tretman kolagen koncem 
Zagreb 260319
Matej Dokić

DOBAR POSAO SE NA LICU NE VIDI

Mogu li nekirurške metode pomlađivanja lica zamijeniti kirurški lifting?

- Ponekad je operacija puno bolje i isplativije rješenje. Primjerice, znatan višak kože na očnim kapcima u potpunosti se može odstraniti jedino kirurškim zahvatom. U nekim slučajevima klijent na filere potroši trostruko više nego što bi ga stajala operacija, a pritom dobije samo malo poboljšanje. Uglavnom, mnogo se može postići kombiniranjem kirurških i nekirurških metoda.

Jeste li kada odbili ispuniti zahtjeve pacijenta?

- Odbijam raditi “hipervolumiziranje” odnosno intenzivno povećavanje usana jer smatram da je nepovoljno i estetski neprihvatljivo. Onima koji traže takav zahvat, nastojim objasniti da povećanje usana trebaju svesti na ono što ja kao stručnjak smatram dovoljnim.

Mladen Dudukovic 
Tretman kolagen koncem 
Zagreb 260319
Matej Dokić
Za razliku od filera, niti ne stvaraju dodatni volumen na licu nego povuku kožu prema gore

Kakva su lica “najzahvalnija” za estetske zahvate?

- Najlakše je raditi s njegovanim licem. Najbolji rezultati postižu se kad je koža dovoljno čvrsta i elastična u odnosu na životnu dob, a preduvjet za to je njega kvalitetnom kozmetikom i medicinsko-kozmetičkim tretmanima.

Izvodite li estetske zahvate na vama bliskim osobama?

- Ono što znam i volim raditi, preporučit ću svima koje poznajem, pa i svojim najbližima - naravno, ako za to postoji opravdan razlog. Nekim članovima moje obitelji napravio sam manje “korekcije”.

Možete li prepoznati lice - koliko god da izgleda prirodno - na kojemu je nešto “odrađeno”?

- Ako je lifting odrađen promišljeno i suptilno, čak ni stručnjaci ne mogu uvijek prepoznati što je na licu “sređeno”. U tome i jest bit modernih estetskih zahvata, da primjećujemo kako neka osoba izgleda lijepo i svježe, ali ne znamo kako je to postigla.

Koje poznate žene, prema vašem mišljenju, dobro održavaju mladolikost?

- Glumica Jennifer Aniston i pjevačica Jennifer Lopez s razlogom se često navode kao dobri primjeri sustavnog rada na sebi, a izdvojio bih i bivši supermodel Cindy Crawford, koja doista izgleda odlično za svoje godine.

TRETMANI ‘SVE U JEDNOM’

Mnogi medicinsko-kozmetički tretmani osmišljeni su prema načelu ‘sve u jednom’. Pomlađujući Black Peel ujedinjuje učinke lasera i pilinga – pritom aktivni ugljen pročišćuje ten, a ujedno služi kao ‘podloga’ za laser pojačavajući njegov učinak, ali bez iritacija kože (3000 kn, Poliklinika Poliderma, Zagreb).

Beauty tretman Black Peel
zatezanje koze, anti age 
Poliklinika Poliderma 
Fotograf Matej Dokic 150119
Matej Dokić
Beauty tretman Black Peel

Tretman CooLifting obećava da će s lica izbrisati deset godina u samo pet minuta. Uz pomoć posebnog ‘pištolja’ koža se tretira hladnim mlazom CO2 (ugljičnog dioksida) koji je intenzivno razbuđuje (600 kn, KarliK medicinsko kozmetički centar, Dubrovnik).

Tretman CooLifting

I mnogi preparati za svakodnevnu njegu imaju multikorektivne formule koje istodobno djeluju protiv više znakova starenja.

Linker
18. travanj 2024 17:18