Matej Dokić
ugodno popunjene

Opsesija savršenim obrvama: Nova metoda za kojom su 'poludjele' i poznate Hrvatice

Ako ste među onim ženama koje su pretjeranim čupanjem nepovratno oslabile korijen dlačice i sada obrvama nastojite vratiti punoću - otkrijte koje su najbolje metode za postizanje savršenog luka

Nove generacije stručnjaka za arhitekturu i simetriju lica slažu se u jednom: nije važno jesu li obrve tanke ili debele, duge ili kratke, besprijekorno zaglađene ili iz njih “bježi” pokoja dlačica. Savršeni luk samo treba pratiti prirodnu liniju - kakva god ona bila - i zato se, umjesto “oblikovanja”, u posljednje vrijeme češće koristi termin “popunjavanje”. Mnoge žene, naime, imaju prerijetke obrve, za što su često same krive jer su pretjeranim čupanjem pincetom nepovratno oslabile korijen dlačice. Upravo to se desilo opernoj pjevačici Danijeli Pintarić (39), koja se u tinejdžerskim danima “zaigrala” s “alatom” za čupanje.

Beauty Nano blading
Model Danijela Pintaric. 
Kozmeticarka Iva Grguric. 
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 211218
Mazej Dokić
Pjevačica Danijela Pintarić godinama 'iscrtava' obrve, a jedna od takvih metoda ostavila je neželjene posljedice - koje sad prikriva nanobladingom

Nakon toga je efekt punoće postizala iscrtavanjem olovkom, jer dlačice više nisu mogle narasti, a onda se prije četiri i pol godine odlučila za takozvano japansko iscrtavanje. I učinila pogrešku jer je tu popularnu metodu koja nalikuje tetoviranju radila nestručna osoba. - Koristile su se polutrajne boje, ali meni su i danas iznad desne obrve vidljivi ostaci pigmenta koji je davno trebao iščeznuti. No, očito je nanesen preduboko pa mu treba dugo vremena da izblijedi - govori članica zagrebačkog kazališta Komedija, kojoj stoga nije preostalo drugo nego da se uzda u izreku “klin se klinom izbija” i štetu popravi sličnom, ali mnogo sofisticiranijom metodom. Riječ je o nanobladingu, unaprijeđenoj inačici microbladinga, koji je iz Sjedinjenih Država nedavno došao u Hrvatsku. I u ovom slučaju se uz pomoć tanke oštrice pod kožu unosi odgovarajući pigment, samo što se u prijašnjoj verziji debljina iglica izražavala u mikronima, a sada su to nanometri, niža mjerna jedinica. “Crtice” su, stoga, još tanje, profinjenije i preciznije pa boja ne ulazi duboko u kožu, izgleda prirodnije i postupak nije toliko bolan. Pritom je i pigment koji se koristi potpuno prirodan pa ne izaziva iritacije i alergijske reakcije. Samo treba odabrati pravi ton, a stručnjaci za uređivanje obrva crnkama i brinetama savjetuju nijansu u boji njihove kose, dok bi plavuše, poput Danijele Pintarić, trebale odabrati dva tona tamniju.

- Tek sam u dvadesetima shvatila koliko je važno imati lijepe obrve i koliko one određuju “karakter” lica. Prije se o tome nije toliko govorilo, a odlaziti u salon na uređivanje obrva smatralo se luksuzom. Danas je to potreba jer sam se i sama uvjerila što nepažljiva i nestručna ruka može napraviti. Nitko ne želi začuđeni pogled s tankim lukom à la Marlene Dietrich, već je imperativ sačuvati punoću obrva. Pa makar i prividnu, uz pomoć suvremenih metoda iscrtavanja, ako je šteta već učinjena - kaže Danijela Pintarić.

Beauty Nano blading
Model Danijela Pintaric. 
Kozmeticarka Iva Grguric. 
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 211218
Matej Dokić

Beauty Nano blading
Model Danijela Pintaric. 
Kozmeticarka Iva Grguric. 
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 211218
Matej Dokić

Beauty Nano blading
Model Danijela Pintaric. 
Kozmeticarka Iva Grguric. 
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 211218
Matej Dokić

Beauty Nano blading
Model Danijela Pintaric. 
Kozmeticarka Iva Grguric. 
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 211218
Matej Dokić

Beauty Nano blading
Model Danijela Pintaric. 
Kozmeticarka Iva Grguric. 
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 211218
Matej Dokić

NANOBLADING - NAJPRECIZNIJE NANOŠENJE PIGMENTA

Postupak nanobladinga traje sat i pol do dva, a počinje tako da se posebnim ravnalom i šestarom odredi idealni oblik - nagib luka, duljina dlačica, širina obrve na pojedinim mjestima... - te ‘uokviri’ olovkom. Nakon toga se obrve premažu anestetikom te se nano iglicama zarezuju ‘crtice’ koje oponašaju promjer i dimenzije prirodne dlačice. Slijedi popunjavanje pigmentom, a na kraju se nanese zaštitna krema, koja se koristi još desetak dana. - Četiri do šest tjedana nakon tretmana treba doći na dopunjavanje i korigiranje, odnosno podebljavanje ili dodavanje pigmenta. Takva polutrajna šminka postojana je od devet mjeseci do godinu dana, ovisno o tipu kože. Osobama s masnom kožom trajat će dulje, a sa suhom, koja se više peruta, kraće - objašnjava Iva Grgurić iz zagrebačkog salona ljepote Ame, gdje postupak nanobladinga stoji 1600 kuna.

Beauty Nano blading
Model Danijela Pintaric. 
Kozmeticarka Iva Grguric. 
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 211218
Matej Dokić
Snimljeno u salonu ljepote Ame, Zagreb

TEHNIKE POPUNJAVANJA OBRVA

NIJANSIRANJE Obrve se naglašavaju bojama sa specijalnim pigmentima, a postupak je idealan za prirodno svijetle dlačice. Dok se izrazito tamne obrve, k tome u kontrastu s bojom kose, mogu posvijetliti. Tretman nijansiranja trebalo bi ponoviti svaka tri do četiri tjedna.

KANIRANJE Drevni postupak bojenja kanom opet je in - i to zbog nekoliko razloga. Prirodna je jer se dobiva iz istoimene biljke, na dlačici ostaje dulje od klasične boje za obrve i vrlo je intenzivna pa djeluje efektno.

ISCRTAVANJE ŠMINKOM Kad obrve treba urediti i popuniti brzo i bezbolno, najbolje je uzeti olovku, sjenilo ili maskaru čija je nijansa najsličnija boji dlačica te polako i precizno definirati i naglasiti savršeni luk.

MICROFEATHERING To je idealan postupak ako se obrve ne žele previše naglasiti, nego samo popuniti. Riječ je, naime, o iscrtavanju polutrajnom bojom na ležerniji način - bez tehnika preciznog mjerenja.

MICROSHADING Metodom polutrajnog sjenčanja obrva postižu se preciznost i prirodni prijelazi iz tamnijeg u svjetlije. Uvijek se kombinira barem pet nijansi - od pepeljaste na unutarnjem kutu do smeđe na vanjskom kutu obrve - a pritom se koristi aparatić s okruglom nano iglicom za točkanje.

Nadia Cvitanovic
Vizazist Tena Basic
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 070318
Matej Dokić

LONDON, ENGLAND - DECEMBER 20:  Dua Lipa poses backstage at Ellie Goulding's Streets of London Charity Gig at The SSE Arena, Wembley on December 20, 2018 in London, England. (Photo by Dave J Hogan/Dave J Hogan/Getty Images)
Dave J Hogan/Getty Images
Valovite - U obliku kakav njeguje pjevačica Dua Lipa dopuštena je i pokoja dlačica viška

LONDON, ENGLAND - DECEMBER 10:   Kaia Gerber arrives at The Fashion Awards 2018 In Partnership With Swarovski at Royal Albert Hall on December 10, 2018 in London, England. (Photo by Samir Hussein/Samir Hussein/WireImage)
Samir Hussein/WireImage
Uzdignute - Za obrve poput onih manekenke Kaije Gerber potreba je gustoća dlačica

MILAN, ITALY - SEPTEMBER 22:  Jasmine Sanders poses for a portrait session ahead of amfAR Gala at La Permanente on September 22, 2018 in Milan, Italy.  (Photo by Vittorio Zunino Celotto/Getty Images for amfAR)
Getty Images for amfAR
Visoki luk - Oštar luk, kakav ima model Jasmine Sanders, optički sužava lice

Edina Prsic
Vizazist Lucija Juros  
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 171016
Matej Dokić
Ravne - Ovakva linija hit je u Aziji, a glumici Edini Pršić tako rastu prirodno

Linker
19. travanj 2024 01:58