Unsplash
abecedne kreme

Pospremite puder, na tronu su BB, CC i DD kreme: Sve što morate znati i kako odabrati najbolju

S dolaskom toplije sezone, našoj koži trebamo osigurati laganiju šminku kako bi mogla disati. Ako se tijekom proljeća i ljeta ne možete odreći pudera, za vas su onda idealne BB, CC ili čak DD kreme. Ako vam je još uvijek nejasno koju točno odabrati, napravile smo mali vodič kroz abecedne kreme.

Otkad su se pojavile na tržištu, BB kreme su osvojile čak i okorjele ljubiteljice pudera i to ne bez razloga. Za razliku od toniranih krema u koje je dodano samo malo pigmenta, BB kreme imaju sve karakteristike pudera, ali su laganije, hidratiziraju te istovremeno njeguju kožu uz odlično prekrivanje.

Prije nego se njihova popularnost proširila zapadnim zemljama, BB kreme su se većinom koristile u Aziji pa mnogi zaključuju kako su tamo i nastale. Međutim, prvu BB kremu razvila je njemačka dermatologinja dr. Christine Schrammek kako bi svojim klijenticama nakon tretmana laserom prekrila crvenilo i pružila dovoljno njege.

Razlika između BB i CC krema

Kao što im samo ime govori - blemish (ili beauty) balm, BB kreme u sastavu najčešće imaju sastojke koji se bore protiv prištića i akni, ali i neke protiv bora. Čine se kao savršena alternativa puderima u toplijim danima jer imaju i zaštitu od UV zračenja, što i jesu. No, problem na našem tržištu je loš izbor nijansi koji se obično svodi na dvije - svijetlu i tamnu. Dakako, one nikako nisu dovoljne za sve boje tena pa ih ljubiteljice šminke naručuju iz inozemstva, gdje se može pronaći hrpa BB krema za različite tipove kože, od masne do suhe.

Sigurno ste čuli i za CC kreme koje su kod nas još uvijek novost, ali na inozemnom tržištu postoje već godinama. Iako su nešto laganije teksture od BB krema, Color correcting kreme bolje prekrivaju nedostatke jer su koncipirane za prekrivanje diskoloracija, mrlja i crvenila na koži, a mogu sadržavati i vitamine koji je dodatno njeguju. Dobar su izbor za suhu kožu jer ju hidratiziraju i zaglađuju pa se posebno preporučuju ženama u srednjim godinama.

To nisu jedine abecedne kreme

Osim BB i CC krema, postoje i DD, EE i PP kreme koje se na našem tržištu baš i ne mogu naći. DD (Daily Defense i Dynamic Do-All) kreme karakteriziraju anti-age svojstva i kombinacija sastojaka BB i CC krema. Dakle, DD kreme su pravi mali multipraktici za usavršavanje kože. Obično dolaze u samo jednoj nijansi i imaju lagano prekrivanje pa su idealne za starije žene s naglašenim borama.

Estee Lauder
Enlighten Even Effect Skintone Corrector, Müller, Douglas, 455 kuna

Novost na kozmetičkom tržištu svakako su EE kreme (extra exfoliation) koje se tek trebaju uzdići u svijetu ljepote. Proizvodi ih tek nekolicina brendova, a baziraju se na dubinsku njegu i eliminaciju odumrlih stanica kože. Zbog toga nude jako lagano prekrivanje uz zaštitu od sunca.

Dermadoctor
Derma Doctor DD cream, Dermadocto, 252 kune

I na kraju, tu su i PP kreme koje uopće ne spadaju pod make-up, već služe kao baza za njegu. Sadrže silikon koji zaglađuje kožu kako bi šminka bolje prianjala uz lice. Obično odgovaraju svim tipovima kože, ali suha koža će prije PP kreme zahtijevati dozu hidratacije.

Ducray
Ducray Keracnyl PP krema, Online Ljekarna Coner, 125,45 kuna

Linker
23. travanj 2024 10:55