Getty Images/iStockphoto
Nezamjenjiva

Ružina vodica postat će vaš omiljen beauty proizvod: Napravite je kod kuće

Ružina vodica odnosno hidrolat ruže jedan je od najstarijih kozmetičkih pripravaka za njegu kože jer pomaže kod niza kožnih oboljenja i stanja, a potpuno je prirodna i zbog toga nezamjenjiv dio kozmetičke police.

Ružina vodica odnosno hidrolat ruže jedan je od najstarijih kozmetičkih pripravaka za njegu kože jer pomaže kod niza kožnih oboljenja i stanja, a potpuno je prirodna i zbog toga nezamjenjiv dio kozmetičke police.

Stari Indijci i Arapi još davno su otkrili njezin blagotvorni učinak i od tad je redovito koriste. Ružina vodica dobiva se destilacijom ružinih latica te je zapravo nusprodukt pri proizvodnji eteričnih ulja.

Pixabay

Hidrolati se obično koriste za umirivanje kože ili kao tonici nakon čišćenja lica jer koži vraćaju prirodni pH i pomažu zaštititi njezinu barijeru. Ako imate osjetljivu kožu, ružina vodica postat će vam omiljen kozmetički proizvod upravo iz ovih razloga:

Puna je antioksidanata

Naša koža svakoga dana trpi oštećenja od strane slobodnih radikala, a najveće posljedice su ubrzano starenje, mrlje, bore, suhoća i pojačana osjetljivost kože. Najveći neprijatelji slobodnih radikala su antioksidansi koje osim putem hrane možemo unositi i preko kože. Zato je važno da u rutinu njege kože uvrstite serume s antioksidansima i cvjetne vodice poput ružine.

Pomaže kod akni, rozaceje i ekcema

Zbog svojih antimikrobnih svojstava, ružina vodica odlična je u tretiranju problematične kože sklone aknama. Također je iznimno umirujuća pa smanjuje crvenilo kod rozaceje, raznih ekcema i dermatitisa. Nasprejajte je po licu ili tijelu kako biste se osvježili te pustite da se hidrolat potpuno osuši na vašoj koži. Nakon toga nanesite umirujuću hidratantnu kremu.

Hidratizira kožu i kosu

Ružina vodica uspješno zamjenjuje tonik jer je izvrstan ovlaživač i koristan je za sve tipove kože kojima nedostaje vlage. Ako imate problema sa suhim vlasištem, ružina vodica će vam pomoći i kod tog problema. Dobro pošpricajte tjeme prije pranja te ostavite barem sat vremena da djeluje. Poslije možete oprati kosu, ali nije nužno.

Smanjuje stres

Nije čudo što mnogo parfema u sastavu ima upravo ružu jer njezin opojan miris magično djeluje na sva čula. Osjećate se napeto, razdražljivi ste i dosta vam je svega? Par potisaka na pumpicu i odmah ćete biti mirniji i opušteniji.

Kako napraviti ružinu vodicu kod kuće?

Ovaj ljekovit proizvod možete napraviti i kod kuće na vrlo jednostavan način. Sve što vam treba je 500 g ružinih latica koje ćete podijeliti na dva jednaka dijela. Jedan dio latica izgnječite i ostavite da odstoje nekoliko sati. Potom u njih dodajte ostatak latica i sve dobro promiješajte. Pokrijte posudu i pustite neka stoji 24 sata.

Unsplash

Nakon toga latice stavite u keramički lonac i stavite ga na blagu vatru. Kada tekućina počne ključati, odmah je maknite s vatre te procijedite nekoliko puta. Važno je da dobro izgnječite svu tekućinu koju ćete potom staviti u malu staklenu posudu i nekoliko dana ostaviti na suncu. Kada odstoji, spremite je u hladnjak i koristite s malo destilirane vode.

Ako pak nemate vremena za cijeli proces, odaberite neku od ružinih vodica poznatih beauty brendova - mi smo vam pronašli šest bočica zbog kojih će vam koža biti zahvalna!

Linker
26. travanj 2024 00:41