Livio Andrijić
Recenzija

Svi ga hvale, sad znam i zašto: Odbijala sam ga koristiti ujutro, ali kada sam popustila, dogodila se najbolja stvar ikad

Mnogima omiljeni domaći kozmetički brend nedavno je u svoju bogatu kolekciju uvrstio uljni proizvod na bazi skvalana, takozvanog 'neuljnog ulja' koje oponaša prirodni sebum u našoj koži i zbog toga je izvrstan za sve tipove kože. Kako su ulja važan dio moje beauty rutine, odmah sam se bacila na isprobavanje, a kada sam konačno izašla iz svoje sigurne zone, dočekalo me iznenađenje.

Tijekom godina postala sam potpuno "luda" za uljima i proizvodima na bazi ulja. Glavni razloga za to su, šokantno, godine koje ne štede ni mene, iako mi uvijek svi govore da izgledam mlađa nego što zapravo jesam. Ipak, kada se gledam u ogledalu svako jutro i večer, sve više primjećujem sitne borice, kako mi koža više nema onaj stari sjaj i nekako se čudno ponaša, pogotovo u zimskim mjesecima, kada smo izloženi dvjema ekstremima - hladnoći i suhom zraku u zagrijanim prostorijama.

Jasno mi je zašto masnokošci ne vole ulja - misle da će ih ona još više zamastiti i potaknuti veću proizvodnju sebuma, ali tu su u krivu.

Ulja zapravo reguliraju sebum jer se koža, kada ga ima dovoljno, ne masti, a konstantnim čišćenjem agresivnim sredstvima s kože skidamo prirodni sebum i njezin zaštitni sloj.

Priznajem da su i meni prava prirodna ulja nekada preteška (jer redovito ostavljam masnu mrlju na posteljini) pa sam ih u zadnje dvije godine zamijenila skvalanima. Za one koji ne znaju, skvalan je takozvano "neuljno ulje", odnosno derivat skvalena - polinezasićenog ugljikovodika koji se prirodno proizvodi u našoj koži, no nakon dvadesete godine njegova proizvodnja počinje opadati. Iako se prije izvlačio iz jetre morskih pasa, proizvođači su pronašli način kako ga dobiti iz biljnih izvora pa se najčešće izvlači iz maslinova ulja.

Što se tiče učinaka na kožu, skvalan predivno hidratizira kožu, "zaključava" vlagu i ono najvažnije - imitira sebum pa će pogotovo masnokošci imati koristi od njega, ali i oni sa suhom i dehidriranom kožom. Ja sam tu negdje između jer je moja koža lagano mješovita; čelo mi je masnije, dok drugi dijelovi kože lica znaju ponekad biti dehidrirani.

Moćan kompleks hranjivih ulja

Liivo Andrijić

Kako se skvalani sada sve češće nalaze među kozmetičkim proizvodima žena koje brinu o svojoj koži, mnogi brendovi prepoznali su potrebu za njih, a među njima i domaći Olival. Njihovoj Olival Professional liniji nedavno se priključilo Omega Eliksir kompleks hranjivih, prirodnih ulja u čijem sastavu se nalazi skvalan, ulje chia sjemenki, sjemenki kupine, avokada i noćurka.

Riječ je noćnom ulju namijenjenom svim tipovima kože, a Olival je posebno istaknuo da pod time misle i na mješovitu kožu. Osim toga, ovaj uljni kompleks, kaže Olival, kožu opskrbljuje esencijalnim omega 3 i 6 masnim kiselinama neophodnim za uspostavu zdravog zaštitnog sloja kože, štiti od utjecaja UV zračenja i drugih vanjskih utjecaja.

Dolazi u tamnoj bočici s pipetom, što je uobičajen način pakiranja ovakvih proizvoda jer je doziranje brže i lakše. Kako obožavam ulja, jedva sam ga čekala isprobati, a za to je, barem kod mene, savršena večer. Ulja su mi preteška za ujutro, barem sam tako mislila, ali sam se grdno prevarila. Upravo zato prvih nekoliko večeri nisam ni primijetila da ulje nije crne boje, kao što sam u početku mislila, već predivne ljubičaste, zbog čega je odmah zaradilo plusić.

Miris je očekivano biljni, pomalo orašast i prilično intenzivan, ali se ne zadržava predugo na koži i neće vam smetati kod spavanja niti će se "tuči" s parfemom ako ga odlučite koristiti ujutro.

Lako, lakše, najlakše

Nanosila sam ga lice, vrat i dekolte nakon temeljitog čišćenja i toniziranja kože, istovremeno ga masirajući kako bih potaknula cirkulaciju i ubrzala upijanje. U usporedbi s drugim sličnim proizvodima, iznenadilo me koliko je ovo ulje zapravo lagano i koliko se brzo upija. Da, moja koža je non-stop žedna i "popila" ga je u roku odmah, ali niti jedno ulje mi nije bilo toliko lagano kao ovo. Zbog toga sam prekršila svoje pravilo o nekorištenju ulja u jutarnjoj rutini i stavila par kapljica u kremu, čisto da vidim što će se dogoditi.

Dogodilo se ono što nisam mislila da će se ikad dogoditi - koža mi ujutro nije izgledala masno, bila je nahranjena, hidratizirana i nekako svježa. Puder koji inače koristim izvrsno je sjeo na taj miks kreme i ulja i nimalo nije "bježao" s kože. Što reći nego odlična stvar. I ono vrlo, vrlo važno - ne ostavlja mrlje na jastuku!

Sljedećih dana sam se doslovno "kupala" u ovom ulju, odnosno skužila sam da mi odlično hidratizira cijelo tijelo, pogotovo noge koje su mi konstantno suhe i ne mogu ih dovoljno nahraniti. Ipak, kako ga ne bih odmah potrošila (bočica ima 30 ml pa bih je svakodnevnih korištenjem prilično brzo ispraznila), svake večeri bih nakon tuširanja u malo losiona za tijelo stavila nekoliko kapljica Omega Eliksira i time namazala cijelo tijelo. Moram priznati da mi je kritična koža na nogama duže vremena bila meka i nježna te se suhe ljuskice više nisu pojavljivale.

Zaključak

Livio Andrijić

Ako ste tek početnik s uljima i uljnim proizvodima, Olival Omega Eliksir neće vas razočarati, čak ni ako imate izrazito masnu ili izrazito suhu kožu. Dajte mu šansu čak i ujutro, kao što sam sama napravila, ali, naravno, nemojte pretjerati. Dovoljne su tek dvije kapi kako bi vam koža cijelog dana bila hidratizirana.

Cijena: 139,90 kuna

Linker
15. travanj 2024 09:04