IMAXtree
njega i make-up

Zaboravite na teške pudere: Vrijeme je za BB kremu

Danas su neizostavni dio svake kozmetičke torbice, ali svoju popularnost su u Europi stekle tek 2011. godine, nakon velikog uspjeha na azijskom tržištu - BB kreme osvojile su šminkerice jer besprijekorno spajaju njegu kože i make-up.

Iako BB krema više nije nikakva novost, još uvijek se često nađemo u nedoumici o čemu se točno radi, a broj ljudi koji to provjeravaju "googlajući" i dalje je velik i zbog toga donosimo kratku povijest, značenje slova BB i prednosti popularne kreme.

Ime Christine Schrammek vam je vjerojatno nepoznato, ali ne bi trebalo biti jer je to žena koja je stvorila famoznu BB kremu. Iako se često navodi da se radi o korejskom beauty trendu, BB kreme su najprije razvijene i korištene u Njemačkoj. Postale su popularne tek 2011. godine, ali njezina originalna krema postoji od 1967. godine. Ona je svoj proizvod osmislila za smirivanje kože pacijenata nakon grubljih tretmana, poput pilinga i mikrodermoabrazije, kako bi se njime prikrilo crvenilo kože. Umjesto teškog pudera, zbog kojeg bi koža samo još više patila, Schrammek im je htjela ponuditi nešto što će sakriti nedostatke, ali istovremeno njegovati kožu – i tako je nastala BB krema.

Biotherm Aquasource BB Cream (225 kn); Nivea BB hidratantna krema 5u1 (54 kn); Clarins BB Cream SPF25 krema (295 kn); L'Occitane BB krema Immortelle SPF 30 (321,30 kn); Bobbi Brown Cream BB krema (335 kn)

BB može značiti svašta, ovisno o tome koga pitate: blemish balm, beauty balm i blemish base su najčešća tumačenja. Iako među njima nema netočnih, najispravniji opis bi bio beauty balzam s obzirom na benefite BB kreme.

Naravno, BB kreme koje danas koristimo mnogo su napredovale od originala. Verzija Christine Schrammek je uključivala umirujući cink i hidratizirajući pantenol koji su pomagali osjetljivoj koži nakon grubih tretmana. Ipak, BB kreme postale su popularne 2011. zbog načina na koji skraćuju beauty rutinu. Umjesto korištenja hidratantne kreme, zaštite od sunca i pudera sve se svelo na jedan korak uz pomoć BB kreme. Mnoge od njih nude hidrataciju i prekrivanje, a ako imate dodatnih problema – poput akni i sjaja, možete pronaći i one koje će vam i u tome pomoći. Prava svrha BB kreme jest da bude više od hidratantne kreme u boji – pa se često u njima može naći i dodatak hijaluronske kiseline i antioksidanasa za obnovu kože.

L'Oreal Paris Nude Magique (107 kn); Estée Lauder Daywear BB Light krema (475 kn); Clinique BB krema (289 kn); Garnier BB krema (48,90 kn)

Linker
18. travanj 2024 03:16