Profimedia, Alamy
Zaista radi razliku

Žene se sve više okreću 'elementarnoj' njezi kože: Znamo zašto ju je dobro uvesti u rutinu

Dani u kojima smo samo bez razmišljanja uzeli kremu za lice s police i kupili je su iza nas. Danas su više nego ikad dostupne informacije o sastojcima te vrlo lako možemo provjeriti kako djeluju na našu kožu i jesu li potencijalno opasni. Sigurno već znate za one najpoznatije - hijaluronska kiselina odlična je za vlaženje kože, dok salicilna moćno djeluje na prištiće i ostale nepravilnosti. No, žene se sve više okreću proizvodima koji u svom sastavu imaju prirodne elemente pa je tako "elementarna" kozmetika vrući trend u njezi kože.

Ovdje ne govorimo o ekstraktima biljaka i esencijalnim uljima koja na nekim kožama mogu izazvati kaos, bez obzira na to što su prirodna. Elementarna njega kože uključuje Zemljina četiri elementa - vatru, zemlju, zrak i vodu. Nataliya Robinson, facijalistica i osnivačica brenda Quantum Botanika, tvrdi da se elementarni sastojci već stoljećima koriste u njezi kože jer ih tijelo rijetko odbacuje u odnosu na sastojke sintetskog podrijetla. "Prirodni sastojci zemlje su 100 posto adaptogeni, što ih čini snažnim antioksidansima", objasnila je.

Dakle, elementarna kozmetika uključuje bilo koji proizvod sa sastojcima izvedenima iz nekog od elementa. Prvi na popisu je, dakako, ugljen. Ovaj nusprodukt gorenja koristi se u različite svrhe, najčešće kao "upijač" otrova iz tijela. Kozmetički proizvodi bogati ugljenom osvježavaju kožu, ponašajući se kao magnet za nečistoće, a ova osobina posebno koristi koži sklonoj aknama, prištićima i nepravilnostima, odnosno masnoj i mješovitoj koži.

Activated charcoal powder in a bowl with a wooden spoon
Getty Images/iStockphoto

Iako je kisik jedan od najvažnijih elemenata bez kojeg nema života na Zemlji, često plitko dišemo što znači da ga naše stanice ne dobivaju dovoljno. Ako ste primijetili da je vaša koža siva, izgleda umorno i iscrpljeno, u vašu rutinu uključite neki proizvod na bazi kisika koji će vašem licu, vratu i dekolteu vratiti stari sjaj i svježinu.

Ako vas muči dehidracija, obratite pažnju na kozmetiku s ekstraktima morskih algi koje su prepune vode i kisika, a već se godinama koriste i kao tretmani u kozmetičkim salonima. Iako na svijetu postoji mnogo različitih vrsta algi, sve one su odlični ovlaživači i daju koži onaj poznati "plump" efekt.

--> Koža će vam se preporoditi uz glinu: Evo kako odabrati onu pravu

I naposljetku, tu je dobra stara glina, odnosno zemlja. O njoj smo već pisali i objasnili da postoje različite vrste gline koje djeluju na kožu na različite načine. Glina djeluje po sličnom principu kao i ugljen - pročišćava kožu, no neke vrste mogu biti preagresivne za određeni tip kože, zato je važno odrediti koja vam točno treba. Svakako uvedite tretman gline jednom tjedno i vrlo brzo ćete vidjeti fenomenalne rezultate.

Olival
Olival piling s ugljenom, Müller, Bipa i ostale drogerije, 39,90 kuna

Cult Beauty
Omorovicza Oxygen Booster tekući booster s molekulama kisika, 415 kuna

Cult Beauty
Sachajuan balzam za kosu s proteinima i ekstraktima algi, 166 kuna

Cult Beauty
Genius Algenist gel čistač s algama, 265,60 kuna

Cult Beauty
Sunday Riley Ceramic Slip čistač s tri vrste gline, 215,80 kuna

NeT A Porter
Dr. Dennis Gross krema za lice s ekstraktom algi, 378 kuna

Kiehl's
Kiehl's maska za lice s amazonskom glinom, 215,80 kuna

Linker
20. travanj 2024 15:28