Getty Images
Šifra za blistavost

Na izvoru novih kozmetičkih sastojaka: S lakoćom čiste pore, peglaju bore i vraćaju mladost na lice

O čemu je zapravo riječ kad na bočivi njegujućeg proizvoda pročitamo bakuchiol, CBD ili niacinamid? Otkrivamo benefite koje koži osiguravaju hit sastojci u industriji ljepote.

Piše: Ivana Vodogažec

U kozmetičkom svijetu sve "zvoni" od naziva poput niacinamid, CBD, PHA, bakuchiol... Budući da ih se sve češće može naći na deklaracijama proizvoda, već ih uzimamo “zdravo za gotovo”. Otkrijte kako djeluju sastojci koji su postali hit u takozvanoj multikorektivnoj njezi. Proizvođači, naime, jamče da istodobno mogu umiriti kožu koja je sve osjetljivija zbog ubrzanog načina života i onečišćenog okoliša, pročistiti pore, popeglati bore, izbrisati mrlje, dati svježinu i blistavost...

Press Kiehl's
 


BAKUCHIOL je biljna zamjena za retinol - inačicu vitamina A koja se često dodaje u kozmetiku jer potiče stvaranje kolagena i ubrzava obnavljanje stanica pa na taj način smanjuje bore i hiperpigmentacije te normalizira problematičnu kožu sklonu prištićima. No, i sam retinol ima problematičnu stranu jer može izazvati suhoću, crvenilo i ljuštenje kože te povećati osjetljivost na sunce. Kao nježna alternativa bez nuspojava nudi se bakuchiol, ekstrakt azijske biljke ljubičastih cvjetova Psoralea corylifolia (ljeskoliki djeteljnjak) koja se od davnina koristi za ajurvedske njegujuće pripravke. U kozmetici se bakuchiol često i kombinira s retinolom u službi “stabilizatora”.

CBD je kratica za kanabidiol, spoj iz biljke Cannabis sativa, odnosno konoplje. Često ga pogrešno poistovjećuju s narkoticima, ali nema takav učinak. Naime, treba razlikovati dvije vrste konoplje. CBD potječe iz industrijske konoplje od koje se proizvodi hrana, kozmetika, papir i druge korisne stvari. Marihuana i hašiš se pak prerađuju iz indijske konoplje koja sadrži opojni THC (tetrahidrokanabinol). Za razliku od indijske konoplje, u industrijskoj nema THC-a, ili ga eventualno ima u neznatnim količinama koje ne utječu na organizam. Iz biljke industrijske konoplje dobiva se ekstrakt kanabidiola (CBD) koji djeluje protuupalno i umiruje kožu, a prešanjem sjemenki nastaje superhranjivo ulje koje također ima umirujući učinak. Premda su CBD i ulje izvrsni njegujući sastojci, riječ je o različitim esencijama. CBD je moćan biljni koncentrat koji se u kozmetici nalazi znatno rjeđe nego ulje. Na većini preparata na bazi konoplje navedeno je da sadrže “Cannabis sativa seed oil” i “hemp seed oil”, odnosno ulje konopljinih sjemenki.

CICA je popularan naziv za ekstrakt biljke centele (Centella asiatica) koja je poznata i kao gotu kola. U Aziji je nazivaju tigrovom travom zbog legende da se tigrovi valjaju u njezinu okruglastom lišću kako bi zaliječili rane. Centela doista ima iscjeljujuća svojstva te se na Dalekom istoku već tisućljećima koristi za oporavak oštećene i osjetljive kože. Odavno je prisutna na Zapadu - od obnavljajućih krema za lice do losiona za tretiranje strija i ožiljaka - no tek nedavno postala je sveopći hit zahvaljujući takozvanom K-beauty trendu. Cica je, naime, omiljen sastojak moderne korejske kozmetike.

NIACINAMID je oblik vitamina B3. Uobičajeno se koristi u proizvodnji kozmetike jer izvrsno obnavlja i ujednačuje ten, ali dugo je bio u sjeni mnogo slavnijeg vitamina C koji slovi kao nenadmašan “pojačivač” jedrine i blistavosti. No, vitamin C može nadražiti kožu (osobito onu osjetljivu), a niacinamid je pak umiruje. Stoga je derivat vitamina B3 postao jedan od najpoželjnijih sastojaka za nježno brisanje prištića, proširenih pora, pigmentacija i bora. Prozvan je “multitaskerom” jer istodobno potiče u koži stvaranje kolagena (važan je za čvrstoću) i ceramida (štite od dehidracije), a pritom djeluje protuupalno i ublažava crvenilo.

PHA ili polihidroksilne kiseline blaža su alternativa uobičajenim AHA (alfa hidroksilnim) kiselinama poput glikolne i mliječne te BHA (beta hidroksilnim) kiselinama od kojih je najpoznatija salicilna. AHA i BHA su prirodne tvari koje odlično pročišćuju i revitaliziraju ten, no nerijetko su prejake za osjetljivu kožu te mogu izazvati iritacije. PHA kiseline (u kozmetici se najčešće koriste glukonolakton i laktobionska kiselina) imaju drukčiju molekularnu strukturu pa ne prodiru duboko u kožu, nego je nježno “peglaju”. Često se kombiniraju s AHA i BHA kiselinama za blagotvorniji učinak.

SKVALAN je kozmetička verzija skvalena, masnoće koju koža prirodno sadrži, a ključna je za hidrataciju i zaštitu od vanjskih utjecaja. Već u dvadesetima količina skvalena u koži počinje se smanjivati pa se preporučuje nadomjestak kako bi se očuvala jedrina i blistavost tena. Skvalan nije novost, ali se primjenjuje na nove načine. Prije se dobivao iz jetara morskih pasa, no s obzirom na to da sve više potrošača ne želi proizvode životinjskog podrijetla, moderni skvalan potječe iz šećerne trske, maslinova ulja, sjemenki amaranta, rižinih mekinja i drugih biljnih izvora. Njeguje poput ulja, ali ne zamašćuje kožu.

Linker
08. listopad 2020 21:01