BEAUTY TRENDOVI

Hrvatska zahvala prirodi: Ovi poduzetnici svojom kozmetikom pridonose zaštiti okoliša

Napredna generacija domaće kozmetike postavila je visoke standarde na tržištu, od dobivanja sastojaka do zbrinjavanja ambalaže: Ozren Milisavljević i Ivana Šimatović svoj su novi brend posvetili Učki, a Marija Šarić - svim šumama svijeta.

Zaljubljenik u prirodu Ozren Milisavljević (50) poznaje istarsku divljinu kao vlastiti džep. Na vrletima Učke, Ćićarije, Banjola, Premanture i rta Kamenjak skuplja ljekovito bilje metodom wildpicking (divlja berba), posvećujući posebnu pozornost očuvanju bioraznolikosti. Wildpicking se primjenjuje na autohtonim i nezagađenim staništima - pažljivo i odmjereno, bez narušavanja prirodnog sklada. Ozren nježno ubire samo pojedine dijelove biljaka kako bi one nesmetano nastavile rasti.

- Zahvalim svakoj biljci s koje sam ubrao cvijet ili list, jer će oni pomoći nekom drugom biću. Mir i harmonija koju dijelim s prirodom mogu se vratiti samo dobrim - ističe Puljanin koji je svoje spoznaje pretočio u novi kozmetički brend Uchka. Proizvodi za njegu lica ručno se pripravljaju od hladno prešanih biljnih ulja, maslaca i ekstrakata samoniklog bilja, ubranih u određeno doba dana i godine kada je najveća koncentracija aktivnih sastojaka.

- Samoniklo bilje, počevši od stolisnika, sljeza i bušina, izvrsno je za kožu, a osobito mi je važan bušin, koji sadrži nevjerojatnu količinu blagotvornih antioksidansa. U izradi kozmetike koristimo i planinsku izvorsku vodu iz povijesne fontane Josipa II. u Veloj Učki. Nastojimo da proizvodi u najvećoj mogućoj mjeri sadrže lokalno dobivene sastojke, no za neke recepture potrebni su nam i sastojci koji se ne proizvode u Hrvatskoj, poput karite maslaca i hijaluronske kiseline. Njih nabavljamo od pouzdanih inozemnih proizvođača s ekocertifikatima - objašnjava Ozren.

Čitajte i: Ova dva seruma dobitna su kombinacija za zdrav sjaj i zategnutu kožu lica

image

Kozmetika Uchka sadrži esencije bilja koje Ozren Milisavljević bere u divljini Učke

PROMO

Brend Uchka osnovao je s fitoterapeutkinjom Ivanom Šimatović (42), koja njihove proizvode opisuje kao premium craft kozmetiku, što znači da se majstorski izrađuju, u probranim serijama vrhunske kvalitete.

- Od branja bilja do punjenja kozmetike u staklene bočice, koje nam korisnici mogu vratiti kako bismo ih ponovno upotrijebili, maksimalno smo usklađeni s prirodom i održivim razvojem. U stvaranju proizvoda njegujemo umjetnički pristup, što se očituje već u dizajnu ambalaže, pri čemu su korišteni fragmenti motiva iz djela znamenitog akademskog slikara i doajena grafičkog oblikovanja Borisa Bućana. U svakom pogledu Uchka čini razliku - tvrdi Ivana.

image

Punjenje u staklene bočice

FILIP BAšIć

Promjena karijere

Senjanka sa zagrebačkom adresom i sama je učinila razliku kada je 2020. završila dugogodišnju karijeru u bankarstvu kako bi postala - fitoterapeutkinja. Naime, ljekovito bilje i prirodna kozmetika dugo su joj bili hobiji, no sve je više željela da joj to postane životni poziv. Ivana već dugo poznaje Ozrena i prati njegov rad te su naposljetku pokrenuli zajednički posao.

image

Zahvala prirodi

LUKA PRETEGIANI

I Ozren je prije devet godina napravio zaokret prema "zelenijem" življenju, nastojeći pomoći svome sinu da prebrodi zdravstvene tegobe.

- Iskušavali smo svakakve načine liječenja, dok nisam upoznao pulsku stručnjakinju za ljekovito bilje Ines Bonazzu, koja je doktorirala fitofarmaciju. Nakon što je preporučila mome sinu terapiju uz koju se oporavio, zamolio sam je da me podučava. Po struci sam ekonomist i bavio sam se raznim poslovima u marketingu, izdavaštvu, videoprodukciji... no ljekovito bilje postalo je moja strast i potpuno sam se tome posvetio - otkriva Ozren, kojeg su prijatelji šaljivo prozvali "alkemičarom".

image

Domaća kozmetika

FILIP BAŠIĆ

Ozren Milisavljević i Ivana Šimatović imaju u planu još niz proizvoda kojima će nastaviti širiti filozofiju zahvalnosti prirodi. Kažu da njezine darove trebamo uzimati tako da joj damo nešto zauzvrat, uključujući obzirnu i odgovornu potrošnju.

Društvenu odgovornost promiče i Samoborka Ana-Marija Šarić (34), osnivačica novog brenda WOOD Cosmetics, koji je također visoko podigao letvicu u domaćoj proizvodnji kozmetike. Riječ je o etičnoj liniji za njegu lica - od sastojaka čiji su utjecaji na okoliš maksimalno smanjeni. To, među ostalim, znači da su dobiveni bez okrutnosti prema životinjama te da su nastali u uvjetima koji nisu štetni za radnike koji ih proizvode.

Čitajte i: Mirisna oda hedonizmu: S toplim danima stižu parfemi koji mirišu na ljeto

image

Samoborka Ana Marija Šarić nedavno je lansirala WOOD cosmetics

FILIP BAšIć

- U tom smislu prirodno nije nužno i najbolje, što zorno pokazuje ricinusovo ulje, koje slovi kao odličan kozmetički sastojak, no berba ricinusovih zrna opasna je - vrlo su otrovna pa radnici često imaju ozbiljne zdravstvene tegobe. Malo je poznato i to da se hijaluronska kiselina može dobiti iz očiju životinja - upravo zato u proizvodnji kozmetike koriste se sintetizirane laboratorijske inačice hijaluronske kiseline koja nije životinjskog podrijetla - objašnjava Ana-Marija, dodajući da etička kozmetika poštuje i ekološka načela, počevši od toga da korisnici mogu svu ambalažu vratiti WOOD Cosmeticsu kako bi se staklene bočice iznova punile u proizvodnji. Kartonske kutije i ostali dijelovi ambalaže recikliraju se pa ništa ne završava u smeću.

image

Ana Marija Šarić velika je ljubiteljica životinja počevši od svoje retriverice stoga WOODS kozemtik sadrži veganske sastojke

FILIP BAŠIĆ

Na osmišljavanje maksimalno "pročišćene" kozmetike Ana-Mariju nije potaknula samo potreba da pridonese zaštiti okoliša nego i njezina dugogodišnja borba s problematičnim tenom.

Počela je pratiti znanstvena istraživanja i stručnu literaturu te je s timom biokemičara osmislila proizvode s revitalizirajućim biljnim esencijama, koji se na više načina mogu kombinirati kako bi pokrili različite potrebe kože.

- Uvriježeni mit o savršenom tenu je besmislen jer koža je živa i promjenjiva. Ponajprije ju treba umiriti i osnažiti kako bi se vratila u ravnotežu. Prema njoj se, baš kao i prema prirodi, trebamo odnositi nježno i s poštovanjem - zaključuje Ana-Marija Šarić.

Linker
25. travanj 2024 03:07