Mirisno putovanje u Škotsku

Ljubavna priča u bočici parfema: Novi miris kao posveta vezi Coco Chanel i vojvode od Westminstera

Paris-Edimbourg miriši poput jakne od tvida, koju žena posudi iz ormara svog muškarca. A ta jakna je upila mirise divljeg škotskog krajolika - opisuje tvorac parfema Olivier Polge.

Optimizam se vraća, polako i oprezno počinje se putovati. Ovaj tjedan u Zagreb je stiglo troje predstavnika kuće Chanel, presretni jer su prvi put u 16 mjeseci napustili Pariz – kako bi nam predstavili najnoviji miris iz kolekcije Les Eaux. Paris-Edimbourg nastavak je 'globtroterske' serije Oliviera Polgea, koji je od 2018. do danas nosom obišao nekoliko lijepih destinacija (Paris-Biarritz, Paris-Deauville, Paris-Venise i Paris-Riviera), a posljednji ga je inspirirao glavni grad Škotske. Zapravo, inspirirala ga je jedna od ljubavnih epizoda iz života Coco Chanel: legendarna dizajnerica bila je od 1924. do 1930. u vezi s vojvodom od Westminstera, s kojim je često boravila u Škotskoj.

image
Aromatično-drvenasta formula idealna je za ljeto.
CHANEL

Hugh Bendor Grosvenor, tada najbogatiji Britanac, imao je tri veličanstvena imanja u Highlandsu – Stacklodge, Lochmore i Rosehall – gdje je cvala njihova romansa, zajedno sa slikovitim škotskim krajolikom. Sa svojim dragim i njegovim društvom Chanel je išla u lov na losose, kartala s Winstonom Churchillom i Verom Bate (tada istaknutom pripadnicom europske elite) i upijala svaki detalj tog opuštenog života koji se potom reflektirao u njenom stvaralaštvu.

Čitajte i: Lavica modnog svijeta: Malo poznate činjenice o legendarnoj Coco Chanel koje bi vas mogle iznenaditi

Esencije s Highlanda

Primjerice, odjeću za slobodno vrijeme britanske aristokracije – puloveri s raznobojnim geometrijskim uzorcima, tartan, beretke, jakne od tvida... - beskrajno je interpretirala u svojim kreacijama, toliko da su postali gotovo pa simbol Chanel stila. Sve to objedinio je Olivier Polge u svojoj mirisnoj kreaciji.

image
Parfem Paris-Edimbourg
CHANEL

'Paris-Edimbourg miriši poput jakne od tvida, koju žena posudi iz ormara svog muškarca. A ta jakna je upila mirise divljeg škotskog krajolika ', opisuje glavni Chanelov parfumer svoju kreaciju. Drvenasto-aromatičan, Paris-Edimbourg sadrži esencije s Highlanda – bobica kleka, tresetnog drva, i čempresa. U tradiciji najboljih engleskih kolonjskih voda dodane su note lavande, cedra i vetivera, a njihovu svježinu malo su zagrijali vanilija i mošus. Baš kao što miriši priroda oko Rosehalla, gdje je Mademoiselle provela mnoge sretne trenutke sa svojim vojvodom.

Linker
24. travanj 2024 19:23