Screenshot/Youtube
INOVACIJA

Novo rješenje za bore - 'druga koža'

Botoks, hijaluronsku kiselinu, injekcije, kemijske pilinge i brojne druge neoperativne estetske zahvate, ali i one operativne, uskoro bi mogla zamijeniti – krema. Znanstvenici s američkog MIT-a u časopisu Nature Materials predstavili su inovaciju u borbi s borama, vrećicama ispod očiju, porama i drugim nedostacima koja podsjeća na nanošenje – nove kože.

Sve moderne procedure odjednom se čine zastarjelima zahvaljujući timovima s Harvarda i Tehnološkog instituta Massachusetts (MIT) koji su predstavili inovaciju kojom svi nedostaci mogu nestati zahvaljujući “drugoj koži”. Najprije se na kožu nanosi nevidljiva krema puna polimera, a zatim drugi sloj koji ih povezuje te se stvara proziran elastičan sloj koji imitira karakteristike mlade kože. Nevidljiv elastičan premaz trenutno se još testira, a cilj je lansirati ga kao komercijalni kozmetički proizvod, iako znanstvenici naglašavaju kako bi se “druga koža” mogla koristiti i za liječenje težih oštećenja kože te kao zaštita od sunca.

“Druga koža” mekana je na dodir, ali dovoljno čvrsta za facijalne ekspresije, baš poput prave kože. Potpuno je nevidljiva, sadrži vlagu i poboljšava elastičnost kože čime stvara iluziju savršene kože, bez korištenja šminke.

– Razvijanje druge kože koja je nevidljiva, ugodna i zadržava vodu, a potencijalno i druge materijale bilo je vrlo izazovno. Vrlo smo uzbuđeni oko svih mogućnosti ovog materijala i veselimo se daljnjem razvoju za bolji tretman pacijenata koji pate od različitih kožnih bolesti- izjavio je profesor Robert Langer, voditelj projekta na MIT-u.

Osim kozmetičke primjene, “druga koža” mogla bi imati i medicinsku, a iako zvuči kao znanstvena fantastika čini se da bi uskoro mogla biti dostupna na tržištu s obzirom da su dosadašnja istraživanja pokazala da ne uzrokuje nikakve nuspojave i ne iritira kožu.

– Čini se da su rezultati usporedivi s operacijom, bez pratećih rizika. Daljnje istraživanje je nužno, ali ovo je jedinstven i vrlo obećavajuć pristup čestom problemu – izjavila je doktorica Tamara Griffiths iz Britanskog udruženja dermatologa.

Pogledajte kako izgleda aplicirana “druga koža”!

Linker
18. travanj 2024 12:22