prilagodba je nužna

Život u doba inflacije: Većinu kozmetičkih usluga plaćat ćemo više, ali ima i nekoliko dobrih vijesti

Frizerske i kozmetičke usluge plaćat ćemo od 10-20 posto više, no sretna vijest je da neki saloni i wellnesi, kako su nam otkrili, nemaju potrebu povećavati cijene.

Kao što je Covid-19 bio glavni fokus proteklih godina, tako u 2022. svi govore o inflaciji i to ne bez razloga. Naime, svjetske krize direktno i indirektno su utjecale na našu ekonomiju i gospodarstvo pa su cijene počele rasti. No, inflacija ne utječe na samo na povećanje cijena hrane i energenata, već i na neke usluge koje se definitivno ne biste željeli odreći jer su dio vašeg svakodnevnog života, zar ne?

Beauty industrija također je u velikoj mjeri pogođena inflacijom, a najviše zbog povećanja cijena plina, struje, vode i dobavljača bez kojih beauty saloni ne mogu, a na cijene kozmetičkih usluga neminovno će utjecati i skoro uvođenje eura u Hrvatskoj.

I naravno da nova frizura, uređeni nokti ili glatko izdepilirane noge nisu presudne kada je u pitanju gola egzistencija, no vrijeme je da na brigu o sebi prestanemo razmišljati kao o luksuzu, već o nečem u čemu uživamo, što nas čini sretnima i samopouzdanijima. Zato smo istražili koje ćemo sve beauty i fitness usluge ubuduće plaćati više.

Frizerske usluge rastu za 20 posto

Sjećate li se kako su u lockdownu bili zatvoreni svi frizerski i kozmetički saloni pa smo se snalazili kako smo znali? Iako su mnogi od nas uzeli škare u svoje ruke, to dugoročno nije dobro jer profesionalna usluga naspram kućne radinosti jest kao nebo i zemlja. No, za frizuru, pramenove ili balayage u budućnosti ćete plaćati nešto više.

image

Šišanje, bojanje i ostale tretmane za kosu plaćat ćemo oko 20 posto više.

SHUTTERSTOCK

Kako nam je otkrila Evelin Benković iz frizerskog salona Evelin, neke frizerske usluge poskupjet će za do 20 posto. Ipak, nisu htjeli podizati cijene svih usluga kao što su to napravili neki drugi saloni, jer se to njihovim klijentima ne bi svidjelo.

"Da smo neku uslugu od 300 kuna podigli 50 posto, klijenti bi bili revoltirani i ljuti pa to nismo mogli napraviti. Mi već jesmo dizali cijene za dva posto i to zbog većih cijena dobavljača, no sada će taj postotak morati biti veći. Tako ćete, primjerice, za šišanje, pranje i frizuru od 280 kuna platiti 10-15 posto više, što je povećanje do 20 do 30 kuna, ali je opet prihvatljivo", rekla je Benković.

Čitajte i: Brzi, cjenovno prihvatljivi i gotovo bezbolni! Paris Hilton, Khloé Kardashian i Jennifer Aniston se kunu u ove tretmane

Anticelulitni tretmani i tretmani lica

Tretmani protiv celulita poput cuppinga ili maderoterapije te tretmani za lice kao što je čišćenje, hydrafacial također će poskupjeti i to zbog skupljih nabavnih materijala.

Iz Belle Beauty salona rekli su da će obavezno dizati cijene svih usluga i to za 50 kuna pa će primjerice hydrafacial od 500 kuna biti skuplji za 50 kuna. Jedino što ostaje isto, kažu u salonu, su cijene tretmana za nokte - trajni lak, gel, obična manikura i ugradnja tipsi.

I saloni za masažu dižu cijene

Ako dugotrajno sjedite ili radite naporan fizički posao, sigurno bi vam dobro došla opuštajuća masaža koja potiče cirkulaciju, smanjuje napetost i glavobolju te revitalizira cijelo tijelo.

U studiju za masažu Geranij otkrili su nam da su već povećali cijene usluga za 10 posto, što konkretno znači da ćete masažu za parove platiti 10 kuna više, a pojedinačne masaže bit će više za 20 kuna. U lipnju planiraju povećanje i ostalih usluga, kao što su različite vrste masaže poput čokoladne, masaža sa zlatnim česticama i slično.

image

Inflacija se na masažama neće osjetiti tako puno, ali će cijene ipak biti nešto više.

SHUTTERSTOCK

Iako ne spadaju u beauty tretmane, teretane koristimo svakodnevno, a iz MoFit fitness cluba poručuju da su se i oni prilagodili rastu cijena. "Kako dobavljači poskupljuju svoje cijene, tako ih i mi korigiramo. Svijet fitnessa dugo je radio s ograničenim mjerama i smanjenim brojem ljudi, što je dodatno opterećenje za njega pa ćemo cijene povisiti oko 10-15 posto ovisno o tipu usluge i ostalim poskupljenjima", rekli su u MoFitu.

Čitajte i: Sve blagodati suhog četkanja kože: Nakon prvog tretmana koža je glađa, a odličan je saveznik i u borbi protiv celulita

Što od cijena usluga neće rasti?

Tijekom proljeća i ljeta najtraženije usluge u kozmetičkim salonima su depilacije, bilo one koje se rade voskom ili šećernom pastom, pa je logično zaključiti da će i te usluge poskupjeti. Srećom, neki saloni poput Sugared by Jantar, koji su specijalizirani za depilaciju šećernom pastom, neće dizati cijene.

"Nama su klijenti najvažniji pa smo odlučili da nećemo dizati cijene jer želimo da su naše usluge dostupne svima. Jest da su cijene sirovina skuplje, ali ostat ćemo pri cijenama koje smo imali od početka otvaranja salona jer ćemo tako zadržati vjernost postojećih klijenata, ali i privući nove", poručili su iz Sugareda.

Još jedna dobra vijest odnosi se na wellness usluge koje ćemo plaćati kao i do sada. Naime, mnogi hoteli imaju wellness pakete koji su odlični za punjenje baterija s partnerom, prijateljicama ili čak solo, a iz wellness centra Yes To Beauty, koji u paketima nudi razne usluge poput masaža, sauna, tretmana za lice i tijelo i opuštajućeg kupanja u bazenima, poručuju da neće povećavati cijene u svrhu inflacije jer su već povećali cijene u sklopu napretka tvrtke i povećanja kakvoće usluga.

Stoga, ako vam je prijeko potreban odmor i voljeli biste ga spojiti s opuštajućim tretmanima i druženjem s bliskim osobama, nećete morati opustošiti novčanik što je ipak pozitivna stvar u ovo teško i neizvjesno vrijeme!

Linker
18. travanj 2024 04:16