Getty Images/iStockphoto
Svima je dostupna

Čudotvorna biljka koju nazivaju najboljom prijateljicom ženskih tegoba

Virak, vrkuta, gospin plašt ili plahtica - sve su to imena za jedinstvenu biljku koja je "zaštitnica žena". Smatra je se jednom od čudotvornijih kada su u pitanju ženski problemi pa joj mnogi tepaju i zovu je najboljom prijateljicom.

Iznimno cijenjena trajna biljka raste po cijeloj Hrvatskoj, a osobito joj odgovaraju više nadmorske visine. Većinom se smjesti na rubove livada u poluhlad: prepoznati je možete po zelenim, nazubljenim listovima i žutozelenim cvijetom koji je sastavljen od sitnih cvjetića. Vrkuta cvjeta od svibnja do kolovoza i najbolje ju je ubrati u to vrijeme - korijen ne dirajte jer se koriste samo nadzemni dijelovi.

Biljku botaničkog naziva Alchemilla vulgaris mnogi nazivaju lijekom za sve ženske bolesti jer olakšava menstrualne tegobe, regulira ciklus i ženske hormone te ublažuje simptome menopauze. Pomaže kod sindroma policističnih jajnika te se smatra najboljim izborom za liječenje neplodnosti. Koristi kod bolnih i obilnih menstruacija, a kupka i ispiranje s vrkutom djelotvorni su kod gljivica, vaginitisa i drugih infekcija. Preporučuje se za olakšavanje poroda, ali i brže zacjeljivanje nakon te smanjuje mogućnost pobačaja jer jača stijenku maternice.

Closeup photo of Lady's mantle leaves and yellow flower buds with drops of water (Alchemilla vulgaris) during summer in Austria, Europe
Getty Images/iStockphoto

Gorkastog je okusa jer sadrži mnogo tanina, ali nema izražen miris te je osobito lijepa ujutro kada joj se na nazubljenim listovima skupi rosa. Čaj od vrkute je diuretik pa je odličan za mršavljenje, ali smiruje i želučane i crijevne tegobe. Osim "ženskih problema", koristi se i za kožna oboljenja: površinske rane, rane u ustima te prištiće i akne.

Closeup of Common Lady s Mantle flowers ( Alchemilla mollis) with morning dews on leaves
Getty Images/iStockphoto

Za čaj od vrkute potrebne su vam dvije čajne žličice sušene biljke koju prelijete s 200 ml kipuće vode i ostavite da odstoji 10 minuta te procijedite. Preporučuju se tri šalice dnevno svježe pripremljenog čaja, a s njegovim unosom trebaju pripaziti oni koji imaju problema s jetrom, žuči i želucem.

Getty Images/iStockphoto

Linker
18. travanj 2024 21:00