Instagram
za sretnu i zdravu godinu

Dijeta koja to zapravo nije put je do vitkog i zdravog tijela: Uz intuitivnu prehranu jedite sve što želite

Danas, kada postoji više no ikad raznih režima prehrane i dijeta (koje ne funkcioniraju), je li vam na pamet pala anti-dijeta, ona koja nas vraća korijenima i prehrani kakva bi ona zaista trebala biti?

Još 1995. godine autorice Evelyn Tribole i Elyse Resch objavile su pod nazivom "Revolucionarni plan prehrane koji funkcionira: Intuitivna prehrana", dijetu koja to zapravo nije, već je riječ o drugačijem pristupu prehrani i obrocima.

Intuitivna prehrana znači osvijestiti trenutak kada ste siti i osluškivati tijelo - jedite kada ste gladni, a kada osjetite da ste se najeli, nemojte nastaviti jesti. U redu je na tanjuru ostaviti nekoliko zalogaja i prestati stavljati hranu u usta nakon što ste ispunili fizičku potrebu i zasititi glad. U suštini, vraća nas korijenima, baš kao što novorođenče plače kada je gladno i izražava potrebu za nekom hranom. Problemi se javljaju kako starimo, a određene zabrane i pravila nam nameće okolina.

Unsplash

"Ako budeš dobar kupit ćemo ti čokoladu", jedan je od primjera koji nas u najmlađoj dobi odvikava od intuitivnog hranjenja, a kako starimo, sve više se upoznajemo s negativnim komentarima i padom samopouzdanja ako imamo koji kilogram više.

Kada su izbacile program anti-dijete, autorice su se vodile potrebama osoba koje se bore s poremećajima u prehrani te s onima koji su kroz život isprobali razne dijete, no bez rezultata.

Kod ovakve vrste prehrane, važno je osvijestiti da nije riječ o dijeti te da ako se osjećate kao da jeste na režimu - ne hranite se intuitivno. Ovakva prehrana je odgovor na kulturu dijeta i njezin cilj nije uspostaviti određena pravila kojih se svatko mora pridržavati. Također, autorice ističu nepisano pravilo da se dijeta ne smatra uspješnom ako se ne gube kilogrami, odnosno dijete se nikada ne spominju u kontekstu poboljšanja zdravlja, što nije ispravno.

Intuitivna prehrane ne znači da možete jesti što god vam padne na pamet, iako to je dio ovakve prehrane. Važno je da se tijelo prisjeti osnovnog instinkta za preživljavanje s kojim je rođeno.

Unsplash

"Radi se o samoosnaživanju: Ovdje ste vi glavni i imate moć. Radi se o povezivanju s tijelom i slušanju njegovih potreba. Umjesto silnih preporuka, savjeta i trendova o kojima stalno slušamo, upitajte se - Što moje tijelo želi? Kako izgleda kad sam gladna? Što mu pruža zadovoljstvo?", savjetuje autorica knjige.

10 načela intuitivne prehrane

1. Prestanite razmišljati kao osoba na dijeti

Bacite knjige, magazine i zaboravite savjete koje ste dobili o dijetama i prehrani. Naljutite se na kulturu dijeta i brzinskih trikova koji garantiraju brz gubitak kilograma, no svaki put vas razočaraju. Razmišljajte drugačije i okrenite novi list.

2. Poštujte svoju glad

Cilj ove filozofije je jesti kada zaista osjećate glad kako biste preživjeli. Prejedanje zbog depresije, tuge ili ostalih razloga ne uklapa se u ovaj koncept - razlikujte emocionalnu glad od one prave.

3. Uspostavite zdrav odnos s hranom

Prekrižite sve zabrane i ograničenja koja ste si postavili - ne postoji nešto što ne možete jesti, sve dok ste umjereni. Shvatit ćete da kockica čokolade ili komadić torte neće naštetiti vašem zdravlju niti izgledu. Zabranjeno voće uvijek je slađe pa ako izbacite sve zabrane - manja je šansa da dođete u napast i prevršite mjeru.

4. Prestanite se osuđivati

Ovo se odnosi na vaš u unutarnji glas koji stalno broji kalorije i govori - opet si previše pojela. Također, odnosi se na društvo koje nam konstantno viri u tanjur i nameće svoja pravila prehrane. Potrebno je isključiti jedan i drugi glas - bit ćete sretniji.

5. Osvijestite osjećaj sitosti

Jedite kada ste gladni - a prestanite jesti kada ste siti. poštujte taj osjećaj i slobodno prestanite jesti kada shvatite da ste "puni". S vremenom ćete naučiti kako raditi manje porcije, ako vam u tanjuru počne ostajati hrana.

6. Uživajte u svakom zalogaju

Nemojte biti opterećeni hranom, važno je da uživate u onome što je posluženo na stolu. Razmislite i o okruženju u kojem jedete, ono bitno utječe na zadovoljstvo.

7. Hrana nije obrambeni mehanizam niti utjeha

Meditacija, vježbanje, joga, crtanje, puno su zdraviji načini pomoću kojih se možete obraniti od depresivnog dana ili naleta loših emocija. Uloga hrane nije biti obrambenim mehanizmom za kojim posežete kada imate loš dan.

8. Poštujte svoje tijelo

Naučite voljeti i poštovati način na koji izgledate. To je vaše tijelo, volite ga i osjećate se bolje. Nemojte se truditi izgledati kao lice s naslovnice magazina.

9. Vježbajte

U ovom konceptu vježbanje se ne odnosi na odlazak u teretanu kako bi sagorjeli što više kalorija, već biste trebali pronaći tjelovježbu u kojoj uživate, koja vas opušta i shvatiti da za zdravlje i tijelo činite veliku uslugu.

10. Poštujte svoje zdravlje

Birajte zdrave obroke i hranu zbog koje ćete se osjećati dobro. Zapamtite, ne morate jesti savršeno da biste bili zdravi. Računa se napredak, a ne savršenstvo.

Linker
23. travanj 2024 02:21