savjet stručnjakinje

Ima li razloga za pauzu u menopauzi i koje nas sve promjene očekuju?

Imate nesnosne valove vrućine poznate i kao valunge, nesanica vas muči svake noći, raspoloženje vam se mijenja iz minute u minutu, najčešće ste razdražljivi i pomalo depresivni, a koncentracija vam je nepoznat pojam? Ako imate između 48 i 50 godina, velika je mogućnost da ulazite u menopauzu. Ali bez brige, nema mjesta panici jer se i u ovom periodu života punom promjena možete osjećati fantastično.

Početak menopauze označava kraj menstrualnog ciklusa što je za većinu žena jedan od najstresnijih razdoblja u životu jer dolazi do velikih fizičkih promjena. Što se točno odgađa s našim tijelom i na koji način se suočiti s tegobama, pojasnila nam je endokrinologinja, doc. dr. sc. Maja Cigrovski Berković.

S obzirom na to da je menopauza razdoblje u kojemu se događaju brojne promjene u lučenju i djelovanju hormona jajnika i hipofize, pa time nastaje i niz simptoma, često se susrećem sa ženama u menopauzi. Interesantno, razlog zbog kojega budu upućene na pregled endokrinologu nije sama menopauza, već sumnja na bolest endokrinih žlijezda, poput na primjer štitnjače, obzirom da se simptomi menopauze često preklapaju s različitim bolestima/stanjima“, pojašnjava doc. dr. sc. Maja Cigrovski Berković.

Nastavlja kako se menopauza najčešće javlja oko 50. godine života, ali simptomi koji je nagovještaju mogu započeti značajno prije. Nerijetko joj kao endokrinologu budu upućene i mlađe žene kod kojih se u sklopu obrade izostanka menstrualnog ciklusa ili neplodnosti postavi sumnja na preuranjenu menopauzu. Ove žene često i nemaju specifičnih tegoba koje prate menopauzu, poput vrućih valova, nesanice, promjena raspoloženja, ponekad s pojavom depresije, glavobolja ili oscilacija u tjelesnoj masi, često sa sklonošću njenog povećanja. Većina žena koje dolaze na pregled uglavnom se najviše žale na znojenje i vruće valove koji se znaju javiti iznenada, remetiti im kvalitetu života, ali ih i buditi noću, što zna pogoršati ionako često prisutne probleme sa snom.

"Također, žene imaju često i probavne smetnje, poput nadutosti, bolove u trbuhu te porast tjelesne mase, usprkos jednakim prehrambenim navikama. Znaju se potužiti i na probleme s mokrenjem i bolnim spolnim odnosima, što odražava smanjeni učinak estrogena na sluznicu mokraćnih puteva. Tijekom menopauze dolazi do ubrzanog gubitka koštane mase te se povećava rizik za nastanak osteoporotičnih prijeloma kosti. Ovaj gubitak kosti upravo je karakterističan za menopauzu i tu se dešava gubitak oko 20% cjelokupne koštane mase koji prati starenje. Na žalost na osteoporozu i komplikacije koje ona nosi još uvijek se ne misli dovoljno", zaključuje doc. dr. sc. Maja Cigrovski Berković, a čitav intervju s doktoricom Majom Cigrovski Berković možete pročitati ovdje.

Stoga je u ovom životnom periodu iznimno važno djelovati preventivno, te kroz prehranu, zdrave životne navike i tjelesnu aktivnost spriječiti /usporiti propadanje kosti. Isto tako je važno da se u navedenom razdoblju napravi snimanje mineralne gustoće kosti (denzitometrija), procijeni količina kalcija u organizmu te razina vitamina D. Navedene pretrage mogu biti od velike pomoći pri odabiru načina liječenja osteopenije, odnosno osteoporoze.

U prevenciji je ključna i tjelovježba, a za snaženje gustoće kosti posebno su bitne vježbe koje uključuju podizanje utega. Danas postoje organizirane vježbe koje se provode u grupama, a s ciljem prevencije osteoporoze.

Za sve što vas muči vezano uz menopauzu, priključite se Facebook grupi #NEMAPAUZE U MENOPAUZI i zajednici žena u menopauzi gdje se možete pronaći brojne savjete stručnjaka, razmjenjivati iskustva i pozitivno prihvatiti menopauzu

Linker
19. travanj 2024 07:38