Njega kod kuće

Jesu li vam stopala nakon ljeta gruba i ispucala? Stari sjaj možete im vratiti u samo pet jednostavnih koraka

Ljeto nam je na izmaku, godišnji su gotovi i polako se vraćamo na stare staze, odnosno ‘u realnost‘. Vaša stopala vjerno su podnosila slatki teret ljetnih uživancija i avantura pa je vrijeme da im vratite uslugu.

Već smo puno puta pisali o važnosti njege stopala tijekom cijele godine - ne samo prije i za vrijeme ljeta, nego i nakon njega. Vjerojatno ste primijetili da je koža na stopalima, baš kao i ona na licu i na drugim dijelovima tijela, u nešto lošem stanju nakon završetka ljetovanja jer ste najvjerojatnije cijelo vrijeme nosili otvorenu obuću pa je bila više izložena utjecaju topline, vlage, soli, UV oštećenjima i okolišnim agresorima.

Zbog svega toga, vašim stopalima je potreban svojevrsni ‘reset‘ i to u samo pet jednostavnih koraka. Tako ćete ih na brz način pripremiti za duge mjesece nošenja čizama.

Čitajte i: Brončana put nakon ljeta: U četiri jednostavna koraka do dugoročno preplanulog tena

Prvo i osnovno - uklanjanje mrtve kože

Jedan od prvih i osnovnih koraka pedikure kod kuće jest uklanjanje tvrde kože, odnosno mrtvih stanica koje se uporno vole zadržavati na petama, gaznim jastučićima, a ponekad i sa strane nožnog palca. Da biste se borili protiv njih, morat ćete redovito koristiti neki dobar piling. Čak ga niti ne morate kupovati, već ga možete napraviti i sami - od malo soli/šećera i nekog prirodnog ulja poput maslinova ili bademova.

Drugo rješenje su kameni plovućci za struganje tvrde kože ili posebne turpije za stopala. No prije nego krenete na struganje ovim alatima, stopala prvo dobro namočite u toploj vodi u koju ste dodali malo morske soli. Ona će omekaniti kožu pa će je biti lakše ukloniti.

image
Pedikura kod kuće ne mora biit gnjavaža, već zadovoljstvo.
TETRA IMAGES/TETRA IMAGES/PROFIMEDIA

Krema za stopala je ‘must have‘

Nakon što uklonite tvrdu kožu, vrijeme je za liječenje eventualnih pukotina na petama koje se ne mogu sanirati struganjem. Te pukotine posljedica su dehidracije, a jedino rješenje su bogate, hidratantne kreme i to ne bilo koje. Kako biste svojim petama vratili stari sjaj i mekoću, svako jutro i večer mažite stopala kremama na bazi ceramida koje sadrže ureu (najmanje 10 posto).

Urea je humektans (tvar koja na sebe veže vodu) i ovlaživač - omekšava kožu, održava poželjnu razinu vlage u koži i poboljšava njenu elastičnost.

Uvijek koristite bazni lak

Primamljivo je prikriti sve vaše ljetne grijehe svježim lakom za nokte. No, važno je koristiti prave proizvode jer u protivnom možete riskirati njihovo dodatno oštećenje. Izbjegavajte gel manikuru, barem na neko vrijeme, dok vam se stopala ne oporave.

Izloženost UV svjetlu na dugo razdoblje dovodi do lomljivosti i dehidracije noktiju.

Umjesto toga, najbolje je koristiti obične lakove s netoksičnim formulacijama i to na sljedeći način - prije nanošenja laka u boji, nokte premažite baznim lakom koji će spriječiti da vam nokti požute te će ih ojačati. Nakon toga slijedi lak u vašoj omiljenoj boji te obavezno sloj nadlaka koji štiti boju i produžuje joj trajanje.

Čitajte i: AHA kiseline spas su za ‘izmučenu‘ kožu: Postoji čak nekoliko vrsta, a evo kako ih koristiti i vratiti koži sjaj i jedrost

image
Ravna obuća ne pruža dovoljnu potporu stopalu.
UNSPLASH

Promijenite obuću

Sandale, japanke i natikače super izgledaju, ali zapravo muče stopala jer im ne pružaju pravu potporu. U konačnici takva navika dovodi do boli. Sada kada ste se vratili na posao, vrijeme je da promijenite obuću.

Ako imate visoke lukove, stopalo mora raditi napornije kako bi se stabiliziralo i u biti uhvatilo obuću tijekom hodanja. Zato je važno nositi pravu vrstu obuće koja će vam pomoći spasiti stopala te im pružiti potporu i udobnost. Izbjegavajte potpuno ravne cipele, a nosite obuću s povišenjem na peti i gumenim potplatom.

Pripazite na prehranu

I ono što jedete ima utjecaj na izgled vaše kože na stopalima, baš kao i na kožu općenito. Ako vam nokti nisu baš u dobrom stanju, počnite jesti više kvalitetnih proteina poput mesa peradi, jaja, jogurta, kao i crvene paprike, brokule i zobi. Možete uzimati i dodatke prehrani u obliku vitamina i minerala, ali prije uzimanja, konzultirajte se s liječnikom.

Za vraćanje boje noktima neophodan je vitamin B, osobito biotin koji će pomoći u smanjenju lomljivosti. Biotina ima u bananama, kikirikiju, soji, jogurtu, gljivama, avokadu i slatkom krumpiru.

Linker
18. travanj 2024 17:56