Getty Images/iStockphoto
Korak po korak

Njega stopala ljeti je prioritet: Znamo kako im vratiti sjaj

Iako bismo stopala trebali njegovati tijekom cijele godine, neki se tog zadatka prime tek pred ljeto ili tek kada idu na godišnji. Ako ste i vi među njima, dobro će vam doći vodič kako stopalima pružiti najbolju njegu i pripremiti ih za otkrivanje.

Iako bismo stopala trebali njegovati tijekom cijele godine, neki se tog zadatka prime tek pred ljeto ili tek kada idu na godišnji. Ako ste i vi među njima, dobro će vam doći vodič kako stopalima pružiti najbolju njegu i pripremiti ih za otkrivanje.

Osjećaj kada iz teških čizama uskočite u otvorene sandale jedan je od najboljih kada nastupe vrući ljetni dani. Iako smo u ljeto već dobrano zagazili, savjeti za njegu stopala nikada nisu viška jer im često ne posvećujemo dovoljno pažnje pa čak i u periodu kada su najviše izložena. Ako ste sve ovo vrijeme hodali u zatvorenoj obući, a stopala puštate na slobodu tek na godišnjem odmoru, važno je znati kako ih u najkraćem mogućem roku možete dovesti u red te kako ih održavati uz minimalan trud.

Sve počinje kupkom

Jedan od najvećih problema koji muči mnoge od nas jest gruba, tvrda koža na petama i jastučićima koju nekada ne možemo dovoljno dobro ukloniti. Prvi korak k lijepim, njegovanim stopalima jest kupka. Topla voda omekšat će kožu koju ćete potom moći ručno odstraniti, a bit će još učinkovitija ako u nju dodate šaku morske soli. Ako vas muče otečena stopala i gležnjevi, u vodu sa soli dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa, lavande ili čajevca te uronite noge na 15 minuta.

Piling je obavezan

Nakon što je koža omekšala, slijedi piling. Uklanjanjem mrtvih stanica kože poboljšat ćete cirkulaciju te maknuti gornji sloj koji samo smeta i nakuplja bakterije. Piling ne morate kupovati, možete ga napraviti i sami od namirnica koje već imate u kuhinji. Pomiješajte tri žlice maslinova ulja s pola šalice šećera te time temeljito istrljajte stopala ili isprobajte piling od mlijeka i šećera. Ostatak smjese može vam poslužiti za piling cijelog tijela. Uklanjanje mrtvih stanica kože trebalo bi se provoditi barem jednom tjedno kako bi vaša stopala bila i dalje glatka.

Uklanjanje tvrde kože

A sada ono najkompliciranije! Iako će vam tvrdu kožu najbolje skinuti pediker, uz ponešto truda možete i sami napraviti veliku razliku. Dovoljno je nabaviti kamen plovućac ili strugalica za stopala koje možete nabaviti u skoro svim drogerijama. Naravno, budite nježni i pripazite da ne pretjerate sa struganjem jer se ispod tvrde kože nalazi nova, osjetljiva.

Slijedi hidratacija

Model., Image: 41303987, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, BSIP
Profimedia, BSIP

Možda nije prvi, ali je jedan od najvažnijih koraka - hidratacija koja nam je potrebna tijekom cijele godine, ne samo tijekom ljeta. Kako biste zaključali vlagu i omekšali stopala, dok su još mokra izmasirajte ih nekim prirodnim uljem poput maslinovog, ulja badema ili čak avokada koje pruža bogatu hidrataciju. Osim ulja dobri će biti i losioni koje inače koristite za njegu tijela.

Zadnji korak - lak za nokte

Prije lakiranja noktiju, skratite ih i oblikujte rašpicom. Obratite posebnu pažnju na kožicu oko noktiju - nipošto je ne režite, već je samo potisnite prema dolje. Nokte nalakirajte nekom veselom, ljetnom bojom laka, pustite da se dobro osuši i potom kožicu dodatno namažite uljem, losionom ili kremom za stopala.

Kako ih uspješno održavati?

Kod održavanja stopala glatkim, mekanim i lijepim neka puno mudrosti. Osim već spomenutog redovitog pilinga i uklanjanja tvrde kože, par puta mjesečno valja stopalima priuštiti poseban tretman. Na tržištu postoje odlične maske u obliku kreme ili čak one u maramici s voćnim kiselinama, nakon kojih stopala sama počnu odbacivati grubu kožu.

Maske za stopala možete napraviti i kod kuće i to vrlo lako. Jedan od proizvoda koji će vam odmah pomoći jest vazelin. Njime namažite stopala, navucite čarape i prespavajte, a ujutro će vas dočekati predivna, glatka koža. Našli smo nekoliko proizvoda koje vrijedi imati sa sobom kod kuće, ali i na putovanjima.

Iroha Nature maska za stopala, Notino, 44,90 kuna

Scholl krema za suha stopala, Notino, 42,95 kuna

Olival
Olival balzam za njegu stopala i noktiju, 19,90 kuna

Kocostar
Kocostar maska za stopala, 34,99 kuna

Yves Rocher
Yves Rocher piling za stopala s lavandom, 41,25 kuna

Linker
26. travanj 2024 15:50