Unsplash
Za svakog ponešto

Od mesne do one s dječjom hranom: Posljednje desetljeće obilježeno je ovim najpopularnijim dijetama

Ketogena, veganska, Atkinskova, paleo... Ako već neko vrijeme želite na dijetu, sigurno vas zbunjuju svi ti nazivi i mogućnosti. Iako biste se prije svake dijete trebali prvo konzultirati s liječnikom, odlučili smo vam olakšati i pobrojati 14 najpopularnijih dijeta u posljednjih 10 godina.

U posljednjih deset godina naslušali smo se o svakakvim dijetama, od nekih nebuloznih do onih za koje su i stručnjaci potvrdili da koriste našem tijelu. Bilo ih je zaista mnogo pa smo izdvojili 14 najpopularnijih, od kojih su neke već zamrle, do onih koje će imati svoj vrhunac u narednim godinama.

Dijeta 30 dana

Unsplash

Ovaj 30-dnevni plan eliminacije namirnica poput žitarica, mahunarki i mliječnih proizvoda, postao je popularan 2010. godine, a glavni cilj mu je 'resetiranje' tijela koje je zasićeno svakojakom hranom i ne može se drukčije oporaviti. Osim navedenih namirnica, izbacuje se šećer, alkohol i soja, a dopušteno je meso, jaja, morski i orašasti plodovi, jaja, sjemenke i povrće.

Umjesto praćenja stanja na vagi, prati se stanje kože koja od ovakve prehrane navodno postaje čišća, a zubi bjelji te imamo više energije za obavljanje svakodnevnih obveza i aktivnosti.

Dijeta s dječjom hranom

Iste godine pojavila se i dijeta bazirana na dječjoj hrani, odnosno kašicama od povrća, mesa i voća. Za popularizaciju ove dijete dijelom je zaslužna i celebrity fitnes trenerica Tracy Anderson koja tvrdi da eliminira otrove iz tijela i njome se borimo protiv loših prehrambenih navika. Sastoji se od 14 manjih obroka na dan, što mnogi nutricionisti smatraju pretjerivanjem.

Dijeta sokovima

Unsplash

Dok neki nutricionisti kažu da se smoothiejima i sokovima može detoksificirati organizam, drugi kažu da je to totalna nebuloza. No, mnoga poznata lica poput Salme Hayek i Gwyneth Paltrow pobornici su ove dijete te je hvale na sva usta. Dijeta se može provoditi u trajanju od tjedan dana, u trajanju od 24 sata i kao kratka vikend dijeta. Koliko su god zdravi sokovi odličan dodatak prehrani, ne bi trebali biti i jedini izvor 'goriva'. Osim toga, naše tijelo je dobro smišljen 'stroj' koji detoks vrši sam.

Paleo dijeta

Jedna od najguglanijih dijeta, odnosno prehrana, u 2013. godini svakako je paleo, a ime je dobila po hrani koju je čovjek konzumirao u paleolitiku. Dakle, paleo dijeta podrazumijeva konzumiranje izvorne hrane - mesa, ribe, jaja, povrća, voća, sjemenki, orašastih plodova, bilje i zdrave masnoće. Izbjegava se procesirana hrana, rafinirani proizvodi, šećer, aditivi i hidrogenizirane masti koje povezuju s raznim bolestima. Drugim riječima, sve što nismo ulovili i skupili nije na jelovniku.

Dijeta bez glutena

Unsplash

Kao što joj i samo ime govori, riječ je o prehrani u kojoj se potpuno izbacuju namirnice koje sadrže gluten. Iako je ovo jedina prehrana za oboljele od celijakije, počele su je prakticirati i oni koji nisu alergični na ovaj protein. On se obično nalazi u žitaricama poput pšenice, raži i pira, raznim pekarskim proizvodima, suhomesnatim proizvodima, slatkišima, mliječnim proizvodima, a razlog zašto bismo ga trebali izbjegavati jest što navodno oštećuje tanko crijevo. Glavni nedostatak ove dijete je što oznaka 'bez glutena' na hrani ne znači nužno da je ona zdrava.

Neprobojna dijeta

Zvana i 'bulletproof' dijetom, neprobojna dijeta pojavila se 2014. godine s idejom da masnoće nisu nužno glavni negativac u standardnom američkoj prehrani koja uključuje puno brze, pržene hrane i grickalica. Ipak, neprobojna dijeta potiče konzumaciju zdravih masnoća poput maslinovog i kokosovog ulja i onih koji se nalaze u orašastim plodovima i vrlo malo ugljikohidrata. Naime, pobornici vjeruju da smanjenom konzumacijom ugljikohidrata potičemo tijelo na trošenje masti kao goriva, a najpopularnija 'hrana' u ovoj dijeti je espresso s neprerađenim maslacem koji bi nam trebao dati više energije.

Čišćenje ugljenom

Unsplash

Ugljen se od davnina koristi kao detoksikacijsko sredstvo jer na prirodan način veže na sebe nečistoće, toksine i štetne tvari u organizmu. Od 2015., aktivni ugljen se može naći u doslovno svemu - hrani, kozmetici, pastama za zube... No, stručnjaci smatraju da s ugljenom ne treba pretjerivati jer on na sebe navodno veže i zdrave tvari poput vitamina i nutrijenata bez kojih ne možemo. Samo oprezno!

Dijeta sirovom hranom

Bazira se na konzumiranju termički i industrijski neprerađene hrane, a pristaše vjeruju kako takva hrana drži kiselinsko-baznu ravnotežu u tijelu. Dakle, jedu se nekuhano povrće, svježe i suho voće, namočene i proklijale žitarice, grahorice ili mahunarke, orasi, sjemenke i hladno prešana ulja. Ovakva prehrana nije baš najzdravija jer sirova hrana može sadržavati velike količine pesticida, a postoji velik rizik i za jo-jo efekt.

Veganska dijeta

Unsplash

Njoj uz bok stoji i veganska dijeta koja postoji već jako dugo. Dijeta bez namirnica koje potječu od životinja svakim danom postaje sve popularnija, a magazin "The Economist" proglasio je 2019. godinu "veganskom godinom" zbog veće dostupnosti veganskih opcija, kako u restoranima, tako i trgovinama.

Ketogena dijeta

Posljednje dvije godine ketogena dijeta "iskakala je iz paštete", a riječ je o režimu s minimalnim unosom ugljikohidrata kako bi se stvarali ketoni i kako bi tijelo trošilo masti kao gorivo. Ketogena dijeta korištena je 20-ih i 30-ih godina kao terapija kod djece s epileptičnim napadajima, a danas je prakticiraju oni koji se žele riješiti viška masnog tkiva.

Intermittent post

Unsplash

U fokus je u posljednje vrijeme došao i 'intermittent post', odnosno isprekidani post u određenim dijelovima dana. Iako postoji mnogo varijanata ovog posta, najpopularniji je onaj kada smijemo jesti samo u periodu od osam sati dnevno, a sljedećih 16 postimo i pijemo samo vodu. Osnovna ideja ovog posta je smanjenje broja kalorija, što posljedično dovodi do gubitka težine i masti.

Atkinsova dijeta

Svi mesni proizvodi i hrana koja potječe od životinja dozvoljena je u ovoj dijeti pa je nazivaju i"mesnom dijetom", a navodno liječi mnoge bolesti poput reumatoidnog artritisa i depresije. Nastala je 60-ih godina prošlog stoljeća, a dr. Atkins objavio ju je 1972. te je brzo postala omiljenom dijetom mnogih ljudi jer su primijetili brz gubitak kilograma. Međutim, povećanom konzumacijom mesnih prerađevina i transmasnih kiselina može doći do začepljenja krvnih žila, povišenog kolesterola, gihta i srčanih bolesti.

Weight Watchers dijeta

'Weight Watchers dijeta' rangirana je kao najpopularnija komercijalna dijeta 2019. godine, a obožavaju je i Oprah te glumica Kate Hudson. Fokusira se na nadziranje težine, odnosno možete jesti što god poželite uz uvjet da brojite bodove. Svaka namirnica ima svoj broj bodova; najzdravije imaju najmanje, dok najnezdravije imaju najviše. Navodno se gubi dva kilograma tjedno i uspostavljaju se zdravije prehrambene navike.

Mediteranska dijeta

Mediteranska dijeta je fokusirana na klasičnu mediteransku prehranu koja uključuje najviše ribu i morske plodove, integralne žitarice, povrće, voće, malo sira i vina. Omiljena je među dijabetičarima, a 2019. je proglašena najboljom dijetom prema medijskoj tvrtki US News and World Report.

Linker
18. travanj 2024 18:12