Ne ignorirajte ih

Reagirajte na vrijeme: Ove kožne promjene javljaju se na laktovima, iza koljena, vratu i zglobovima

Ako ste na nekim dijelovima svog tijela ili tijela vaše bebe primijetili crvenilo, ljuskanje ili suhoću, važno je stvoriti rutinu njege i koristiti blage proizvode koji su namijenjeni upravo suhoj, osjetljivoj koži sklonoj ekcemima.

Osjećaj suhoće, svrbeža i zatezanja vrlo je neugodan i narušava kvalitetu života, kako kod odraslih, tako i kod djece. Ove karakteristike najčešće ima vrlo osjetljiva koža sklona ekcemima i atopijskom dermatitisu koji se mogu pojaviti i kod tek rođenih beba. Osjetljiva dječja koža treba posebnu njegu u najranijim danima jer tako možemo umanjiti suhoću kože.

Kako prepoznati jako suhu kožu sklonu ekcemima?

Suhoj koži nedostaje vlage i lipida, a olakšanje obično pružaju bogatiji losioni i kreme. No, jako suha i osjetljiva koža, posebice bebina, može biti popraćena krastama, crvenilom, plikovima ili vlažnim ranicama. Ako to primijetite, potrebno je savjetovati se s liječnikom i u svoju rutinu njege što prije uvesti neiritirajuće i hipoalergene proizvode.

Ove kožne promjene obično se javljaju na laktovima, iza koljena, vratu ili zglobovima, a takvoj je koži potrebna specijalizirana njega.

image
Kupka s vašim djetetom može biti nevjerojatno zabavna uz odgovarajuće proizvode!
RICHARD LEWISOHN/IMAGESOURCE/PROFIMEDIA

Dnevna rutina njege kože majki i beba

Ako i vi i vaša beba imate vrlo osjetljivu kožu, najbolje što možete učiniti i za sebe i nju jest stvoriti rutinu njege u kojoj ćete oboje uživati, a tako se i još bolje povezati. Evo nekih osnovnih koraka uz koje će svakodnevno kupanje i njega biti kao zabavna igra za vas i vašeg mališana.

Nježno čišćenje bez isušivanja

Prvi korak njege kože je temeljito čišćenje. Ipak, svaki tip kože zahtijeva i proizvode namijenjene isključivo tom tipu. Mnogi gelovi za tuširanje, kupke i sapuni su na bazi sintetičkih deterdženata koji isušuju kožu, lišavaju je prirodne površinske masnoće i tako je ostavljaju otvorenom za napad mikroba.

Osjetljivu, suhu kožu sklonu ekcemima ni u jednom trenutku ne smijemo prati takvim sredstvima, već samo blagim proizvodima poput Cetaphil PRO RESTORADERM Body Wash sindeta za tijelo koji nježno čisti čak i posebno osjetljivu dječju kožu i istovremeno je hidratizira.

image
Cetaphil PRO RESTORADERM Body Wash za pranje tijela prilagođen za vrlo suhu i osjetljivu kožu praćenu osjećajem svrbeža.
MARKO TODOROV/CROPIX

Nakon pranja ovim proizvodom, vaša i koža vaše bebe bit će manje suha, bez crvenila, svrbeža i neugodnog zatezanja zahvaljujući umirujućim sastojcima poput alantoina, shea maslaca i suncokretova ulja.

Potpuna njega koja pruža olakšanje

Nakon nježnog čišćenja kože, sljedeći važni korak je njega umirujućim proizvodom. I kod ovog koraka njege atopične, osjetljive kože beba i odraslih od iznimne je važnosti izabrati odgovarajuć proizvod koji neće pogoršati stanje kože, već joj pružiti potrebno olakšanje.

Cetaphil PRO RESTORADERM hidratantni losion ne izaziva iritacije jer sadrži hidratizirajuće sastojke - filagrin, vitamin B3 i ceramide koji odlično nadoknađuju izgubljenu vlagu i obnavljaju zaštitni sloj kože. Lako se razmazuje i upija što je vrlo praktično kada zbog brige o djetetu nemate toliko vremena za njegu svojeg tijela.

image
Cetaphil PRO RESTORADERM hidratantni losion za vrlo suhu i osjetljivu kožu praćenu osjećajem svrbeža.
MARKO TODOROV/CROPIX

Osjećaj peckanja i zatezanja uz ovaj losion umanjuje se tijekom 24 sata od prve primjene, a može se, baš kao i sindet, koristiti u beba od trećeg mjeseca starosti.

image
Cetaphil PRO Restoraderm linija dokazano obnavlja kožnu barijeru, vlaži i pomaže održati vlažnost kože.
MARKO TODOROV/CROPIX

Pripazite i na vanjske čimbenike

Na suhu i atopičnu kožu mogu utjecati i vanjski čimbenici pa se pobrinite da prostor u kojem obitavate vi i vaša beba bude čist, prozračan i bez duhanskog dima. Redovito perite jastuke, dekice, plišane igračke, ne pretjerujte u zagrijavanju prostorija jer suhi zrak dodatno isušuje kožu te izbjegavajte koristiti klima uređaje.

Osim toga, birajte samo odjeću od prirodnih materijala kao što su 100-postotni pamuk, svila ili lan jer su oni najugodniji na koži i izazivaju najmanje iritacija.

Linker
12. travanj 2024 13:56