Pripazite

Redovito vježbate kod kuće, no rezultata ni na vidiku? Provjerite radite li ove greške

Virtualno vježbanje sve je popularnije, ali su promjene na tijelu često minimalne, pa i nevidljive. Donosimo razloge zašto vaš trud još nije urodio plodom

Prije dva mjeseca počeli ste pratiti online treninge. U danu izdvojite 15 minuta za niz kratkih vježbi, slijedite plan koji je trener objavio na Instagramu, ali rezultata i dalje nema. Nakon prvotnog ushićenja zbog upuštanja u novi set treninga iz udobnosti vlastitoga doma, slijedi razočarenje rezultatima, a potom i odustajanje. U čemu je problem?

Realnost je takva da online treninzi jednostavno nisu prikladni za svakoga, što tvrdi i poznata njujorška trenerica Jessica Mazzucco.

- Online treninzi prihvatljivi su isključivo za osobe koje imaju naprednu razinu kondicije - kazala je Mazzucco za U.S. News & World Report.

No, opet, zašto su online treninzi tako popularni? Tijekom lockdowna ova opcija obuhvatila je sve više pristaša koji su unutar četiri zida odlučili održati tijelo u formi. Primjerice, fitness aplikacija Freeletics, koja ima više od dva milijuna korisnika u Ujedinjenom Kraljevstvu, između ožujka i lipnja prošle godine zabilježila je povećanje upotrebe od 50 posto, izvijestio je BBC.

Trend se prolongirao i nakon otvaranja teretana. Brojne fitness influencerice su na svojim profilima svakodnevno bilježile sve veći rast pratitelja te su počele uzastopno izbacivati nova kratka videa koja garantiraju preobrazbu tijela u mjesec dana. Mnogima se trening unutar doma dopao, no njegovi rezultati često su daleko ispod očekivanog.

No, zašto vaš online trening ne dovodi do željenog napretka? Ovo su neki od razloga.

Kod vježbanja uz svima dostupne treninge raznih fitness influencerica često dolazi do pogrešnog izvođenja vježbi. Nedostatak stručne pomoći i naputaka ne samo da neće rezultirati željenim napretkom, već može biti i prilično opasan. Primjerice, loša tehnika izvođenja čučnja može dovesti do ozlijede koljena, a savijanje leđa pri mrtvom dizanju može uzrokovati ozljedu kralježnice.

Još jedan od problema kod vježbanja uz videa na društvenim mrežama jeste slaba motivacija. Naime, kako tvrdi Mazzucco, posjedovanje osobnog trenera čini vas odgovorim i teže ćete otkazati trening ukoliko vas netko čeka u teretani.

image
Shutterstock

Takva razina odgovornosti izostaje kod online treninga, čije vrijeme i mjesto izvođenja sami birate. Upravo zbog toga dolazi do gubitka kontinuiteta vježbanja jer ponekad jednostavno bivate lijeni pokrenuti se pa umjesto treninga izaberete ostajanje u krevetu bez grižnje savjesti.

Nadalje, mnogi od dostupnih fitness videa nose oznaku „no equipment“ što bi značilo da je riječ o treningu za koji osim težine vlastitog tijela nije potrebna nikakva dodatna oprema. Teoretski, takve vježbe jeste moguće izvesti bez profesionalne opreme kao što su trake i utezi, no činjenica je da one neće dati velike rezultate. Naime, ukoliko želite raditi na oblikovanju mišića ili dobiti na mišićnoj masi, nužan je trening s utezima i specijaliziranom opremom.

Također, ozbiljne rezultate nije moguće postići s treninzima od 15-ak minuta, koliko u prosjeku traje jedan video neke od popularnih fitness influencerica. Za poboljšanje fizičkog izgleda ipak se potrebno malo više oznojiti, a kvalitetan trening trebao bi trajati oko sat vremena te uključiti razgibavanje i zagrijavanje.

image
Shutterstock

U videu koji traje tako kratko predviđeno je par sekundi za izvođenje svake vježbe. No, svatko ima različite mogućnosti, pa je nekome za pravilno izvođenje deset ponavljanja pojedinog pokreta potrebno više vremena. Zbog brzine videa velika većina ljudi ne izvede predviđen broj ponavljanja vježbe, već se po isteku predviđenog vremena prebaci na sljedeću. To uzrokuje nedovoljnu aktivaciju mišića i samu vježbu čini neučinkovitom.

Često zanemarivana činjenica jeste i ta da se do rezultata ne dolazi isključivo treningom. Ključ u izgradnji figure i dovođenju tijela u formu jest i pravilna prehrana. Za slaganje dnevnog jelovnika po osobnim potrebama pojedinca ne pomažu nikako trikovi influencera niti savjeti s Tik-Toka.

Ako se tek upuštate u fitness izazove, radi sigurnosti i vlastitog zdravlja umjesto trošenja vremena na vježbu uz video s YouTube-a, odlučite se za trening uživo uz stručnu pomoć.

Fit4life je preventivni program Merkur osiguranja koji će brigu o vašem zdravlju podići na višu razinu. Program uključuje mogućnost vježbanja u nekim od najpoznatijih fitness centara, kao i savjetovanje s nutricionistom, izradu plana prehrane te prema izboru i test intolerancije na hranu te analizu sastava.

U sklopu Merkurovog fit4life programa nude se i sistematski pregledi, a na vama je da izaberete želite li klasični sistematski pregled u poliklinici ili pak pregled iz udobnosti partnerskog wellness hotela. Korisnici programa također mogu uživati u ugodnom boravku u hotelu s noćenjem i wellness uslugama.

Kako bi se u svakom trenutku osjećali sigurno, Merkur osiguranje nudi i opciju health4me Premium u koju su uključeni i MedEasy servis za dogovaranje pregleda te basic paketi Nezgoda i Zdravlje Plus, kojima ostvarujete pravo na naknadu u slučaju boravka u bolnici ili kirurške operacije te dodatnu sigurnost u slučaju neočekivanih događaja.

Da bi ova bogata ponuda usluga za zdravlje bila zaokružena, otvorena je i Merkurova Poliklinika Wellife. Ondje možete koristiti usluge pregleda prema indikciji i u skladu s odabranim pokrićem na Vašoj health4me Premium polici dodatnog zdravstvenog osiguranja. Valja napomenuti kako su usluge Poliklinike Wellife dostupne i svima ostalima, koji žele svoje zdravstvene tegobe otkloniti brzo i bez čekanja te kroz savjetovanje s najboljim stručnjacima.

Uz preglede specijalista interne medicine, Poliklinika Wellife nudi i specijalistički nefrološki pregled, specijalistički pregled hipertenziologa, sistematski pregled, preoperativnu obrada te konzilijarni pregled i drugo mišljenje kao i usluge fizikalne medicine te rehabilitaciju s fizikalnom terapijom.

Za kraj, važno je i malo odmoriti tijelo nakon treninga i pregleda. Odlična destinacija je Merkur Lifestyle centar koji nudi bogati program tretmana za opuštanje, ali i ljepotu.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Merkur osiguranjem.

Linker
19. travanj 2024 11:38