Vedran Peteh/Matej Dokić/Goran Mehkek / Hanza Media
Hrvatska na dijeti

SMRŠAVJELI I PO 20 KILA! Otkrivamo kako su predsjednica Kolinda, premijer Plenković i voditeljica Barbara Kolar topili kilograme

Od predsjednice i premijera pa do televizijskih i glazbenih zvijezda, svi su osvijestili da višak kilograma jednako šteti imidžu i zdravlju te su nam otkrili svoje recepte za postizanje vitke linije

Nakon što natučeš desetak i više kilograma viška, nije lako reći “zbogom” čokoladi, janjetini s hrskavom koricom, pršutu, finim sirevima i drugim delicijama - jer to znači obračun sa samim sobom, ispitivanje snage karaktera... Većina onih koji moraju smršavjeti obično traži stotinu izgovora zašto je to ne- moguće, a pritom se događaju i apsurdne situacije - kao kad je jedan naš bivši političar po nekoliko puta u danu vozio točno 140 kilometara na sat od Zagreba do Karlovca i natrag jer je negdje čuo da je brza vožnja jednako učinkovita kao i dijeta. Neki su povjerovali i u prilično ugodnu zabludu metode Fukutsudzi - ležati na leđima tri puta u danu po 15 minuta, ispruženih ruku i s jastukom pod “križima” - što navodno otapa masno tkivo. No junaci naše priče (koji su to u punom smislu riječi jer su se odrekli mnogih užitaka) svjedoče da postoji samo jedan način da se smršavi - mijenjanje životnih navika i prehrane. Drugim riječima, stavili su lokot na hladnjak i pojačali tjelesnu aktivnost.

Voditeljici Barbari Kolar (48) već je dosadilo govoriti o oscilacijama u težini - smršavi dvadeset kilograma, pa ih nadoknadi, a onda sve ponovno. I tako cijeli život. Pokušavala je s raznim dijetama (kaže da je za nju čak najpogubniji zdravi život, doručak, voće i müsli), napravila je test intolerancije na hranu, hoda po desetak kilometara u danu, ali protiv gena je borba unaprijed izgubljena. Sve se nekim čudom vrati čim malo popusti u režimu. Trenutačno je u dobroj fazi, i sve je iznenadila vitkom linijom u emisiji Zvijezde pjevaju, koju je postigla uz spartansko odricanje: od lanjskog ožujka nije pojela ništa od ugljikohidrata, čak ni zrno riže!

koncert Plavi orkestar / Dom sportova / Zagreb 17.02.2018. / foto: Davor Matota / Barbara Kolar
Davor Matota
Od ožujka prošle godine Barbara Kolar je vidljivo dotjerala liniju jer ne jede ugljikohidrate, a svaki dan hoda barem deset kilometara
zagreb 13.02.2019
Promocija Gloria GLAM  (Maksim Mrvica), Bistro Esplanada
na slici: barbara kolar
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Na promociji novog broja GloriaGLAM

Borbu s kilogramima dobio je i crnogorski glumac Andrija Milošević (40), TV gledateljima poznat iz humorističnog serijala “Andrija i Anđelka”, koji je bez posebnog režima prehrane i vježbanja u godinu dana izgubio 20 kilograma.

- Isprobao sam razne dijete, slušao savjete nutricionista i kojekakvih prevaranata te shvatio da ništa nema veze s mozgom - kaže Milošević. - Dijeta će vam samo uništiti organizam. Ako imate problem s hranom, uzrok debljine je u glavi. Više će vam pomoći razgovor sa psihologom nego da vam netko određuje što ćete jesti svaka dva ili tri sata. Bitno je ubrzati metabolizam i jesti zdravu hranu, što znači izbjegavati masno i rafinirane šećere. Sad kad sam “skinuo” kilograme, priuštim si koji hamburger.

Andrija Milosevic_Gloria BG_foto Jakov Simovic
Jakov Simovic
Glumac Andrija Milosevic 
Canopy by Hilton Zagreb
Fotograf Matej dokic 220119
Matej Dokić
Još lani je bio zaokružen, a sada je poput manekena: za crnogorskog glumca važniji je razgovor sa psihologom nego dijeta

Premijeru Andreju Plenkoviću (48) trebala su samo tri mjeseca da postigne vidljive rezultate. Nakon što se lani na jednoj nogometnoj utakmici vidjelo kako se prilično “zaoblio”, a i odijela su mu već počela “pucati po šavovima”, predsjednik Vlade odlučio je pokazati snagu karaktera te je u rekordnom vremenu smršavio 17 kilograma. Taj respektabilan broj itekako se primjećuje i na njegovoj košarkaškoj visini. Upućeni kažu da se odrekao gaziranih pića, čokolade, slatkiša, pa čak i večere. Isplatilo se jer ne samo da je mršaviji nego izgleda i mnogo mlađe.

Zagreb, 170618.
NK Jarun.
Svecana proslava 29. godisnjice osnutka Hrvatske demokratske zajednice.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / Hanza Media
Andrej Plenković u lipnju 2018. na nogometnoj utakmici te
Zagreb, 040319. 
Trg zrtava fasizma.
Prostorije HDZ-a.
Zajednicka sjednica Predsjednistva i Nacionalnoga vijeca HDZa .
Na fotografiji: Milijan Brkic, potpredsjednik sabora, Andrej Plenkovic, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i Gordan Jandrokovic, predsjednik hrvatskog sabora.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / Hanza Media
Hrvatski premijer nedavno na stranačkoj proslavi

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (49) od početka svojeg mandata borila se s viškom kilograma, ali se prošlog ljeta sve promijenilo nakon što je krenula na popularnu liposukcijsku dijetu. Osjetno je smršavjela i pokazala zavidnu liniju, koju i dalje održava. Riječ je o jednom od najpopularnijih režima prehrane modernog doba koji se brzo raširio u svijetu. Liposukcijska dijeta izvrsna je za one koji žele skinuti do 10 kilograma u relativno kratkom razdoblju, i to uz pomoć svakodnevnih namirnica.

Predsjednicka izborna noc
Stozer Kolinda Grabar Kitarovic HDZ
Hypo centar, Zagreb.
Fotograf Matej Dokic 110115
GLORIA
Matej Dokić
Prije četiri godine u noći kad je izabrana za hrvatsku predsjednicu
Zagreb, 160219. 
Ured Predsjednice.
Pantovcak.
Tiskovna konferencija Hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarovic u prigodi cetvrte obljetnice njezinog polaganja svecane prisege kao Predsjednice Republike.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / Hanza Media
Nedavno na Pantovčaku u svojem uredu

- Riječ je o prehrani koja se prvenstveno temelji na povećanom unosu zdravih masti i proteina. Zapravo je to lagana mediteranska kuhinja - riba i pileća prsa s maslinovim uljem te obilni prilozi povrća i salata - otkrila je Kolinda Grabar-Kitarović za Gloriju u listopadu 2018.

Marketinški konzultant Ivan Herak (61), suradnik udruženja Chinese Southeast European Association (CSEA) na razvojnim investicijskim projektima vezanim za turizam i gost predavač na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, naprosto je sklon debljanju. U posljednjih 15 godina isprobao je sve moguće dijete - Fit for Life, Duncanovu, UN dijetu, Montignacovu, Atkinsovu, Mjesečevu - i sve su one dale rezultate, ali najviše mu odgovara režim “prehrane u Zoni”.

Ivan Herak prije gubitka kilograma
zagreb 19.02.2019
Ivan Herak - kompozit mrsavljenje
na slici: ivan herak
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Nekadašnji političar oduvijek je sklon debljanju, a tijekom 15 godina isprobao je sve moguće dijete - UN, Atkinsovu, Mjesečevu, Montignac...

- To, zapravo, nije dijeta, nego stil života, a što je najvažnije, nema patnje. Svaki se obrok, naime, sastoji od “blokova”: 40 posto ugljikohidrata, 30 posto bjelančevina i 30 posto masti. Postoje tablice vrijednosti koje nije teško slijediti, a takav omjer stvara u organizmu eikosanoide - mikrohormone koji stabiliziraju izmjenu tvari. Imam tri glavna obroka i dva međuobroka, a dnevno unesem 1500 do 1700 kalorija. Sasvim dovoljno da ne osjetim glad. Ta dijeta zahtijeva i umjereno bavljenje sportom - pola sata hodanja ili trčanja. Klasični doručak su dva jaja pripremljena na bilo koji način, 4 dag mozzarelle, 3 dag kruha i 4 dag jabuke. Za ručak je 16 dag ribe, 4 dag kruha, 50 dag brokule, 12 dag jabuke. Smije se jesti sve, no za voće se ipak preporučuje ono s nižim glikemijskim indeksom te meso ili sir s manjim udjelom masti - piletina, puretina i svježi kravlji sir. Međuobrok su mi obično 4 dag mozzarelle i neko voće ili 3 badema. Takvim režimom uspio sam u šest mjeseci bez gladovanja skinuti 19 kilograma i osjećam se odlično. Čak sam namjerno dobio dva kilograma pa sad imam 85 jer mi se lice previše “objesilo”. Najbolje je zadnji obrok pojesti pola sata prije spavanja, tako se održava hormonalna ravnoteža tijekom noći - govori Ivan Herak.

Splitski glazbenik Marko Pecotić (40) dugo se borio s kilama, a njegovo nezadovoljstvo izgledom kulminiralo je prije tri godine. To ljeto je bio u dotad najdebljoj fazi: imao je 116 kilograma (visok je 187 centimetara) te od trbuha više nije mogao vidjeti stopala. I premda se preko noći odrekao cigareta, alkohola i noćnih obroka, koji su dio života mnogih glazbenika, nije se događalo ništa. Potom je krenuo na “javorovu dijetu” i tjedan dana “živio” na sokovima od limuna, javorova sirupa te ljute crvene papričice ili papra, no i ona je imala jo-jo efekt.

53.Splitski Festival - Nagradu Zlatni val, a to je najbolja pjesma po izboru strucnog zirija, dobio je Marko Pecotic Peco koji je s klapom Ragusavecchia otpjevapo pjesmu
Saša Burić
Splitski glazbenik je prije tri godine imao 116 kilograma na visinu od 187 cm.

- U sedam dana smršavio sam deset kilograma, no čim sam počeo jesti krute namirnice, dobio sam više kilograma nego što sam ih imao prije dijete. Zatim sam iz Amerike nabavio preparate za mršavljenje Blessed Herbs, s kojima sam u četrdeset dana izgubio sedam kilograma i kompletno “očistio” krvnu sliku, no ni njihov rezultat nije bio dugoročan - govori Marko Pecotić te otkriva da mu je najviše pomogla liposukcija dijeta. Riječ je o prehrani koja se temelji na konzumaciji prirodnih masti i eliminaciji ugljikohidrata, a preporučio mu ju je TV voditelj Dalibor Petko. U međuvremenu je počeo vježbati te je postigao zavidnu fizičku formu pa mnogi od njega traže savjet u vezi s prehranom.

Split,150218
Splitski pjevac Marko Pecotic Peco                                          Fotografija Sasa Buric
Marko Pecotić
Danas liniju održava svakodnevnim trčanjem po Marjanu

- U nepune dvije godine smršavio sam 18 kilograma, no što je važnije, u zadnjih dvanaest mjeseci nisam dobio ni grama. Najveći problem kod dijeta je što izgubljene kilograme brzo vratite ako baš ne želite gladovati “do kraja života”, a to nitko ne želi. Stoga svima savjetujem da, osim nove prehrane, u život uvedu i tjelovježbu. Ja svaki dan trčim ili vozim bicikl - priznaje dugogodišnji vokal klape Iskon te jedan od članova sastava Četiri tenora.

Zagrebačka glumica Marija Sekelez (69) liniju je pak “stesala” akupunkturom. Sada je deset kilograma lakša, što je čini još poletnijom. Prijatelji joj kažu da više ne smije izgubiti ni grama jer nitko ne bi mogao slijediti dnevni ritam “turbo umirovljenice”.

- Otkako sam smršavjela, sva sam prpošna, lagana i brza. Živim 200 na sat, puna sam energije i sve me zanima. A posebno me razveselilo to što se za novu liniju nisam previše namučila. Iako sam jela reducirane obroke koje mi je propisao liječnik - nisam bila gladna ni neraspoložena. Volim fino jesti i ne bih podnijela dijetu uz koju sam stalno gladna – kaže glumica koja je višak kilograma “natukla” nakon što je 2015. pala i slomila kuk, a godinu dana poslije i stopalo. Zbog pretjerane težine počela je osjećati tegobe s kralježnicom pa joj je liječnik savjetovao da smršavi.

premijera Petar Pan / HNK / Zagreb 30.06.2016. / foto: Maja Jurovic /  Marija Sekelez i sestra Bernarda
Marija Sekelez 
Mrsavljenje
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 110218
Matej Dokić
Zagrebačka glumica danas ima više poleta nego 2015., kada je pala i slomila kuk, a zatim i stopalo te natukla višak kilograma

- Tijekom dva mjeseca bila sam na dvadesetak tretmana akupunkturnim iglicama kod dr. Gorana Cara. Svaki je trajao pola sata i stajao je 50 kuna. Dok sam ležala, liječnik mi je raspoređivao iglice po cijelom tijelu, ali tretman je bio potpuno bezbolan. Dobila sam i mjesečne programe prehrane. Svaki dan sam jela nešto drugo, bazirano na malim porcijama ribe, piletine te sezonskog voća i povrća. Izbacila sam slatko, alkohol i gazirana pića te se držala rasporeda: doručkovala sam u osam, ručala u 14, a večerala u 19 sati. Ako bi me u međuvremenu uhvatila kriza, pojela bih nekoliko badema. Nakon tretmana vratila se na “normalnu” prehranu, ali nije se udebljala. Jer jede slične namirnice, samo u većim količinama.

Linker
16. travanj 2024 18:20