Profimedia, Caia Image
STIŽE IZ ŠVEDSKE

Što je plogging - fitness trend koji se ubrzano širi

Novi trend u fitnessu stigao je iz Švedske i polako osvaja druge zemlje poput Francuske, Njemačke, Indije, Portugala, Španjolske i SAD-a.

Ne radi se o kombinaciji vježbi koje su neizvedive, već o omiljenom treningu u spoju s ekološki osviještenim djelovanjem. "Plogging" je skandinavska tjelovježba koja uključuje skupljanje smeća dok trčite. Naziv dolazi od kombinacije švedske riječi "plocka upp", u prijevodu "podići", i riječi "jogging", odnosno trčanje. Njihovim spajanjem nastaje plogging koji posljednjih mjeseci postaje sve popularniji. Trend je prvi put spomenut na Instagramu još 2016., a od tada se svako toliko pojavi nova grupa posvećena ploggingu diljem svijeta.

Objavu dijeli @souwomenssoccer

Sve što vam treba za tu aktivnost su oprema za trčanje i vreća za skupljanje smeća, a njome ne poboljšavate samo svoje zdravstveno stanje, već i stanje okoliša u zajednici u kojoj živite.

Mnogi koji su isprobali plogging naglašuju kako je takav tip trčanja gotovo neizvediv u velikim gradovima gdje smeća ima na svakom koraku, ali u predgrađima i malim mjestima, gdje ga je mnogo manje, je zabavno. U pola sata te aktivnosti sagorjet će u prosjeku 288 kalorija, što je 50 kalorija više u usporedbi s "običnim" trčanjem zahvaljujući saginjanju i čučnjevima. Naravno, održivo vježbanje može se primijeniti i na druge aktivnosti - poput rekreativnog planinarenja.

Linker
19. travanj 2024 20:49