Skrivene opasnosti

Teška godina i blagdani mogu nas ponijeti: Pet načina kako alkohol šteti našem tijelu

Svi znamo načelno da je alkohol štetan, pogotovo ako se konzumira u velikim količinama, međutim mnogi ipak pokleknu pogotovo u vrijeme blagdana i opuštanja. Donosimo pet ključnih problema koje čašica previše može prouzrokovati.

Sav trud koji ste postigli vježbanjem može se potkopati, mnogo lakše nego što bi itko mislio, s tako primamljivom čašicom alkohola. Iako nam je pandemija "oduzela" standardna blagdanska druženja i uživanje u klasičnom Adventu u centrima naših gradova, mnogi će utjehu potražiti i privid druženja održati barem konzumacijom pića u toplini svojih domova.

Optimisti među nama, ovih su dana dijelili recepte za kuhano vino ili kuhani gin, da bar kuća miriše na Advent. Neki su omiljena pića pili uz Zoom dejt s prijateljima.

No alkohol je alkohol, a dok ga pijemo u miru svog dnevnog boravka, bez ekipe oko nas, bez plesa, šetnji među štandovima, i doslovno bez načina da te večeri potrošimo ono što smo popili - može nas itekako prevariti. Ako računate s time da ćete sav alkohol iznojiti dan kasnije, razmislite dva puta, objašnjavamo pet problema koje će baš svi iskusiti ako noć prije pretjeraju, a zatim odluče vježbati.

image
U svemu treba imati mjeru.
UNSPLASH

Dehidracija

Kad vam je koža suha kao Sahara, znate da ste pretjerali s mojitosima noć prije. Alkohol je diuretik i doslovno cijedi tekućinu iz tijela. Čak 90 posto simptoma mamurluka direktna je posljedica dehidracije.

Ako vam se u tijelu još uvijek nalaze ostaci alkohola, srce će kucati brže nego inače, temperatura tijela će se značajno podignuti, zbog čega će vježba biti izrazito neugodna. Znojit ćete se više nego inače i još jače dehidrirati tijelo. Ako već pijete, jednu čašu alkohola zamijenite čašom vode, to će ublažiti posljedice.

Umor mišića

Krivac za grčeve, mliječna kiselina, nakuplja se kad pijemo alkohol, to znači da će bolne i neugodne trenutke doživjeti oni vježbači koji su mamurni. Druge posljedice su zamor mišića i izostanak hormona rasta - koji je ključan za izgradnju mišića i njihov oporavak. Ako često pijete alkohol, oporavak nakon vježbe trajat će mnogo dulje, a i vrlo teško ćete izgraditi mišiće uopće.

'Napadi' šećera

Alkohol je često pun šećera, zbog čega se brzo pretvara u glukozu čim se probavi. Ti 'napadi' šećera na organizam dovode do upala u tijelu - zbog čega može doći do zadržavanja vode, nadutosti i umora - jednom kada jednako tako naglo razina glukoze padne. Ništa od toga ne pridonosi ugodnom vježbanju. Ako planirate vježbati dan nakon što pijete, najbolje da izbjegavate vina, koktele i pića sa sirupima - prepuni su šećera.

Usporen metabolizam

Alkohol uzrokuje da se probavni sustav, želudac i crijeva, ulijeni. Probavni sokovi se uspore, kao i brzina kojom tijelo upija osnovne nutrijente, što dovodi do usporavanja metabolizma. A to nitko ne želi. U tom je slučaju najbolje prije konzumacije alkohola pojesti jelo bogato hranjivim tvarima poput orašastih plodova i tamno zelenog povrća. Tako će se limitirati utjecaj na metabolizam i pomoći probavnom sustavu da što bolje funkcionira.

Nezdrave žudnje

Dan nakon što se popije čašica više, obično dolaze i želje za masnom hranom, obično već za doručak za koji često hrana bude pržena na ulju. Tromost i prenatrpanost nezdravom hranom sigurno će otežati tijelima bilo kakvu aktivnost, a pogotovo ozbiljan trening.

Linker
14. travanj 2024 00:32