Getty Images/iStockphoto
ZA ONE KOJI TO NE MORAJU

Zašto je izbacivanje glutena iz prehrane loša ideja?

Nova istraživanja pokazala su da izbacivanje glutena iz prehrane, što je posljednjih godina postalo vrlo popularno, nije nimalo pametna odluka za naše zdravlje.

Osobe koje boluju od celijakije, odnosno imunološko-posredovanog poremećaja koji obilježava trajna nepodnošljivost glutena, moraju pratiti stroge dijete iz kojih su u potpunosti isključeni proizvodi koji sadrže i najmanju količinu glutena. Konzumiranje proteina koji se nalaze u pšenici, raži i ječmu mogu im prouzrokovati zdravstvene probleme zbog čega se moraju striktno pridržavati bezglutenske dijete.

Ipak, dijeta je prošlih nekoliko godina postala vrlo popularna i među onima koji ne boluju od celijakije, već se samo žele riješiti viška kilograma. Ipak, novo istraživanje upozorava da treba razmisliti više puta prije nego gluten u potpunosti izbacimo iz prehrane - jer bi to mogla biti loša odluka za naše zdravlje.

wholegrain bread papered lie on a white wooden table
Getty Images/iStockphoto

Prema zaključcima objavljenima u časopisu BMJ, novim je istraživanjem otkriveno da ograničavanje unosa glutena može imati loše utjecati na zdravlje ljudi koji nisu netolerantni. To je zbog toga što, prema istraživačima iz Massachusetts General Hospital i Harvard Medical School, izbacivanjem glutena osobe reduciraju unos cjelovitih žitarica, za koje je poznato da štite zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava. Zbog toga je izbacivanje glutena, u slučaju kada to nije medicinski nužno, potencijalno opasno jer povećava rizik od srčanih problema.

- Zbog toga smatramo da bezglutensku dijetu ne bi trebali poticati kod ljudi koji nemaju problema s glutenom - naglasili su autori studije.

Znanstvenici su analizirali podatke prikupljene na velikom uzorku: 64714 žena i 45303 muškarca koji nisu imali povijest srčanih bolesti. Sudionici su ispunili detaljan upitnik o prehrani 1986. godine i dopunjavali ga svake četiri godine sve do 2010. godine. Istraživači nisu primijetili nikakvu značajnu povezanost između unosa glutena i rizika od srčanih oboljenja, ali su primijetili da ljudi koji su izbacili ili ograničili unos glutena "također značajno ograničavaju unos cjelovitih žitarica, što može biti povezano s nepovoljnim kardiovaskularnim ishodima.

Freshly baked bread on wooden table
Getty Images

Unatoč činjenici da su ovi zaključci samo dodatak postojećima da je izbacivanje glutena, osim ako to nije nužno, loša ideja, bezglutenska dijeta i dalje je vrlo popularna među onima koji se samo žele riješiti viška kilograma. U Sjedinjenim Američkim Državama se od 2014. godine utrostručio broj ljudi koji su se na to odlučili, dok je broj onih koji imaju celijakiju relativno nepromijenjen.

Linker
20. travanj 2024 09:54