samo u novoj gloriji

Antonia Šerić o gorućem pitanju - cijepljenju trudnica: ‘Uvjerena sam da je to najbolji način da majka zaštiti i sebe i dijete‘

Poznate trudnice govorile su o tome kako se čuvaju od korone, a riječka ginekologinja Tea Štimac za Gloriju je otkrila zašto je važno cijepiti se prije planiranja prinove i onda kad žena ostane u drugom stanju.

Novi val pandemije, koji je u Hrvatskoj trenutačno na vrhuncu, pokazao je svoje možda najružnije lice dosad - bolest je masovno zahvatila trudnice. Sve više ih je zaraženo jer se virus širi među školskom i vrtićkom djecom, koja su često unutar obitelji u kontaktu s trudnicama. Pritom ih je većina necijepljena, zbog čega razvijaju teške simptome i završavaju u bolnicama boreći se za svoj i bebin život.

No, kako se mnoge trudnice još uvijek boje cijepiti, o ovom gorućem pitanju razgovarali smo s ginekologinjom Teom Štimac, ali i nekoliko poznatih trudnica koje su nam objasnile kako one gledaju na cijepljenje i hoće li se cijepiti u trudnoći ili nakon nje.

image

Kristinka Šćavina

VEDRAN PETEH/GLORIA

Kristinka Šćavina donosi priču s naslovnice

Proteklih dana sve nas je potresla vijest o smrti trudnice oboljele od covida, a zabrinule brojke budućih mama oboljelih od te nepredvidive bolesti. Mnogima od njih korona uzrokuje ozbiljne komplikacije u trudnoći, koje se, prema riječima prof. dr. sc. Tee Štimac, pročelnice Zavoda za perinatologiju KBC-a Rijeka, mogu izbjeći ako se cijepe. Svjesna da se mnoge boje, dr. Štimac donosi umirujuće podatke najnovijih istraživanja koji pokazuju da cjepivo ne štiti samo majku nego i bebu. O toj smo vrućoj temi razgovarali i s dvije trudnice koje trebaju uskoro roditi - pjevačicom Antonijom Šerić te bivšom košarkašicom Antonijom Mišurom Sandrić.

image

Snježana Dragojević Harapin s obitelji Željka Bebeka.

MARKO MISCEVIC/CROPIX

Snježana Dragojević Harapin provela je dan sa Željkom Bebekom

Kad mi je Željko Bebek javio da napokon možemo doći na njegovo imanje uz Kupu, pitala sam se koliko ćemo pomoćnika koji brinu o imanju tamo zateći. No, unatoč tome što će 15. prosinca proslaviti 76. rođendan, legendarni pjevač pokazao se kao uspješan gazda kojem bi na energiji i snazi pozavidjeli i tri desetljeća mlađi - sam kosi travu, brine o voćnjaku i vrtu, berbi i sjenici s roštiljem. A najsretniji je kad se s obitelji spusti na tek dvadesetak metara udaljen dok, koji je također napravio sam, odveže čamac i krene na vožnju rijekom ili u ribe. S obzirom na zavidnu kondiciju, ne čudi me da na pozornici i danas više od dva sata neumorno skače i pjeva - kao da mu je 26.

image

Dolores Tolić

DOLORES TOLIĆ

Dolores Tolić razgovarala je s roditeljima djevojčice koja treba našu pomoć

Dok sam pisala priču o teško bolesnoj sedmogodišnjoj djevojčici Kiari Goršić iz Šibenika, pred očima mi je stalno bila slika njezine mame Matee i tate Valentina, slomljenih od brige i tuge. Kao majci, nezamisliva mi je agonija kroz koju ovo dvoje mladih ljudi prolazi otkako su ljetos saznali da njihova kćerkica ima zloćudni tumor na mozgu. S Kiarinim roditeljima razgovarala sam nedugo nakon njenog povratka s dvomjesečnog liječenja u Zagrebu koje im, nažalost, nije donijelo željeni mir. Naime, za vrstu raka od kojeg boluje Kiara u Hrvatskoj nema spasonosnog lijeka i jedina prilika za njezin život je skupo eksperimentalno liječenje u Americi. Kiarini roditelji sami ne mogu skupiti novac za liječenje njihove hrabre djevojčice - zbog čega im je potrebna pomoć svih nas.

U novoj Gloriji osim zanimljivih i inspirativnih priča donosimo i Family mall kupone uz koje smo vam osigurali popuste do čak -50 posto!

image
GLORIA PRODUKCIJA

U novoj Gloriji čitajte i ove teme:

PRINCEZA CHARLENE Povratak nevjernom Albertu

ŽELJKO BEBEK Doživjeti stotu na selu

INGRID DIVKOVIĆ Dom je tamo gdje je srce

ZDRAVLJE psihologinja Anita Lauri Korajlija o samoozljeđivanju mladih

STIL ŽIVOTA Božićni izlog Saše Šekoranje

PUTOVANJE: MARRAKECH Spisateljica i komičarka Marijana Perinić u Maroku

FELJTON GRETA THUNBERG Autizam je njena moć

Linker
18. travanj 2024 04:57