Foto: Vladimira Spindler
NAMIRNICA TJEDNA

Bob - namirnica tjedna za zelenu gozbu

Povrće koje nalikuje na mahune, a okusom podsjeća na grašak odlično je u salatama, kao prilog te kao baza za variva.

Mladi bob kuha se u mahunama, a kad je zreo, u lonac idu samo zrna. Zbog obilja vlakana dio je dijetnog jelovnika, a bogat je i vitaminom C te željezom koji pomažu kod iscrpljenosti. Odlično se slaže s plavom i bijelom ribom, škampima, hobotnicom, sipom te svim vrstama mesa.

Juha od boba i graška s metvicom

Foto: Vladimira Spindler

Sastojci (za 4 osobe): 300 g očišćenog boba, nekoliko listova svježe metvice, 100 g očišćenog graška, 100 g krumpira, 100 g mladog luka, 2 žlice maslaca, 1-1,2 litre povrtnog temeljca, 4 kriške slanine, malo kruha narezanog na kockice, sol i papar po želji

Priprava: Na maslacu popržiti narezani mladi luk. Dodati bob, grašak, metvicu i narezani krumpir, posoliti i popapriti te pirjati podlijevajući temeljcem dok ne omekša. Izmiksati štapnim mikserom. U tavi popržiti slaninu i kruh te poslužiti s juhom.

Popečci od boba

Foto: Vladimira Spindler

Sastojci (za 4 osobe): 3 žličice sjemenki kumina, 3 žličice sjemenki korijandra, 3 žličice sjemenki koromača, 225 g očišćenog špinata, 500 g očišćenog boba, 5 žlica maslinovog ulja, 350 g oguljenog i krupno narezanog krumpira, 1/4 svježe sitno narezane zelene čili papričice bez sjemenki, 1/4 žličice kurkume, 3 žlice sitno narezanog lista korijandra, 40 g krušnih mrvica, 1 jaje, suncokretovo ulje za prženje, sol i papar po želji, kriška limuna

Priprava: Sjemenke kumina, korijandra i koromača prepržiti u suhoj tavi i usitniti u mužaru. Špinat popržiti na maslinovom ulju dok ne uvene. Ocijediti, ohladiti i narezati. Bob blanširati te skinuti ovojnicu. Pomiješati s kuhanim krumpirom i usitnjenim sjemenkama. Dodati čili, češnjak, kurkumu i 2 žlice maslinovog ulja. Krumpir usitniti gnjecilicom. Dodati špinat, svježi korijandar i mrvice. Umiješati jaje, posoliti i popapriti po želji. Promiješati te vlažnim rukama oblikovati popečke. Ostaviti u hladnjaku najmanje pola sata. Peći u ulju 5-7 minuta sa svake strane.

Pilav s bobom i ražnjićima

Foto: Vladimira Spindler


Sastojci za marinadu (za 500 g lungića): grubo usitnjene sjemenke koromača, korijandra i kumina, 1 žličica mljevene dimljene španjolske paprike, 2 zdrobljena režnja češnjaka, 1 žličica kurkume, 1 žličica suhog origana, 1 list lovora, 2 žličice kvasine, 2 žlice maslinovog ulja

Sastojci za pilav (za 4 osobe): 40 g maslaca, 60 g mladog luka, 170 g očišćenog boba, 150 g basmati riže, 10 g kopra, 10 g peršina, 250 ml povrtnog temeljca, sol i papar po želji

Priprava: Meso pomiješati sa začinima i ostaviti u hladnjaku preko noći. Narezati, nabosti na štapiće i peći na žaru. Na maslacu popržiti mladi luk i bob. Dodati kopar, rižu i temeljac. Posoliti i popapriti. Kuhati na laganoj vatri dok sastojci ne omekšaju. Po potrebi doliti temeljca i posoliti. Povremeno protresti. Pred kraj dodati sitno narezani kopar i peršin. Poslužiti s ražnjićima.

Quiche s bobom i pancetom

Foto: Vladimira Spindler


Sastojci za tijesto: 250 g glatkog brašna, 100 g maslaca sobne temperature, 1 jaje, prstohvat soli

Za nadjev: 150 g očišćenog kuhanog boba, 1 vezica mladog luka, 90 g pancete, sol i papar, 200 ml mlijeka, 200 ml vrhnja za kuhanje, 3 jaja, 1 žutance

Priprava: Pomiješati brašno i maslac sobne temperature. Dodati jaje, malo soli te umijesiti tijesto. Umotati u foliju i ostaviti u hladnjaku 1 sat. Razvaljati tijesto, rasporediti u namašćen kalup i nabosti vilicom. Rasporediti bob, narezanu pancetu i narezani mladi luk. U posudi umutiti jaja i žutance te dodati mlijeko i vrhnje. Posoliti, popapriti i preliti 1 tijesto. Peći na 180 stupnjeva 40-45 minuta.

Pripremila Tanja Vučičveić; Fotografije Vladimira Spindler; Recepti: Tanja Kralj, šefica kuhinje zagrebačkog bistroa Bulldog Pub

Linker
20. travanj 2024 07:55