DIZAJN - IZLOŽBA

Doba dizajnerske ironije

Izložba "Design ironico" prikazuje uporabne predmete nastale u Italiji šezdesetih godina, kada je ta zemlja postala dizajnerska velesila u proizvodnji namještaja, rasvjete i opreme za dom.

U Talijanskom institutu u Zagrebu do 20. studenog može se pogledati izložba "Design ironico" (Ironični dizajn), ‘obavezna literatura’ za svakog ljubitelja dizajna. Na njoj su izloženi predmeti nastali šezdesetih godina, odnosno od kraja pedesetih do velike naft ne krize početkom sedamdesetih, u doba kad se Italija etablirala kao svjetska sila u proizvodnji namještaja, rasvjete i opreme za dom. Velika većina arhitekata, kao što su Enzo Mari, Vico Magisretti, Achille Castiglioni i drugi, okrenula se dizajnu, uvedeni su novi materijali poput polipropilena - izum talijanskog nobelovca Giulija Natte iz 1954. - koji je omogućio potpunu slobodu izražavanja.

Izložba otkriva zašto je talijanski dizajn sve do danas pojam izvrsnosti - podastirući kao dokaze neke od rijetkih komada poput Guframove vješalice za kapute u obliku zelenog kaktusa od poliuretanske pjene, koja je zbog skupoće izrade proizvedena u malom broju primjeraka. Osim predmeta kao što je legendarna pisaća mašina Valentine Ettorea Sottsassa, većina izložaka još se uvijek proizvodi. Zašto i ne bi kad i danas izgleda suvremeno, čak i futuristički.

Radio Cubo - dizajn Brionvega, ECLISSE; svjetiljka Vico Magisretti 1965., (Centar rasvjete, 920 kn); pisaća mašina Valentine - dizajn Ettore Sottsas

BOALUM, Gianfranco Frattini i Livio Castiglioni, 1970., (Art rasvjeta, 3605 Kn) Fleksibilna svjetiljka Boalum, nadahnuta crijevom usisivača, koja se može koristiti na podu ili zidu, svojevrsni je komentar vremena u kojem se rađala konzumeristička kultura

Fleksibilna svjetiljka Boalum, nadahnuta crijevom usisivača, koja se može koristiti na podu ili zidu, svojevrsni je komentar vremena u kojem se rađala konzumeristička kultura.

Fotelja iz serije UP, Gaetano Pesce, 1969. Revolucionarna fotelja od poliuretanske pjene izazvala je senzaciju kad je proizvedena jer se radi lakšeg transporta isporučivala spljoštena na desetinu svoje veličine. No, još je značajniji njen socijalni komentar na položaj žene u društvu. Fotelja je u obliku ženskog tijela za koje je pričvršćen tabure u obliku zatvoreničke kugle. Asocijacija je još snažnija zbog odabira prugaste tkanine za tapecirung

Revolucionarna fotelja od poliuretanske pjene izazvala je senzaciju kad je proizvedena jer se radi lakšeg transporta isporučivala spljoštena na desetinu svoje veličine. No, još je značajniji njen socijalni komentar na položaj žene u društvu. Fotelja je u obliku ženskog tijela za koje je pričvršćen tabure u obliku zatvoreničke kugle. Asocijacija je još snažnija zbog odabira prugaste tkanine za tapecirung.

Linker
25. travanj 2024 13:19