LELO
Istražili smo!

Hrvatice o seksualnim igračkama i vibratorima: ‘Bio mi je nadomjestak za manjak seksa u vezi‘

Porast prodaje vibratora za 120 posto svojedoči o rađanju novog trend - seksualnog wellnessa, a njegove hrvatske konzumentive samo za Gloria Trendove otkrivaju nam zašto vole imati ‘pri ruci‘ svoju seksualnu igračku, igraju li se same ili udvoje te zašto je vibrator idealan dar za blagdane.

Porast prodaje vibratora za 120 posto svojedoči o rađanju novog trend - seksualnog wellnessa, a njegove hrvatske konzumentive samo za Gloria Trendove otkrivaju nam zašto vole imati ‘pri ruci‘ svoju seksualnu igračku, igraju li se same ili udvoje te zašto je vibrator idealan dar za blagdane.

Pillow Talk Sassy, ružičasti? Komplet Truly Yours - Red Temptations? Vibrator G-točke OhMyG? Dark Knight MAX size? King Kong vibrator? Seksualni wellness postao je u vrijeme korone jedan od vodećih trendova, a sve više žena ohrabruje se na kupnju vibratora. Istražili smo kako je do toga došlo i zašto.

- Istina, prodaja vibratora i seksualnih igračaka porasla je u proteklim mjesecima. Na globalnoj razini za čak 120 posto u odnosu na lanjski period od ožujka do lipnja, a u Hrvatskoj za 20 posto - potvrdili su nam iz LELO tima, švedske tvrtke za intimni stil života i dodali kako ih je povećani interes potaknuo na objavu knjižice "The Diary of Sex Toy Tester", nastale na temelju iskustava agentice u njihovom odjelu za kupce. Osobno sam pak bila uvjerena da ću teško pronaći sugovornice za ovu temu, jer Hrvatice su jako "zakopčane" kad treba govoriti o seksualnosti, no dogodilo se upravo suprotno. Sve su bez zadrške pričale o svojim vibrirajućim iskustvima, no pod uvjetom da ostanu anonimne.

image
Iz švedske tvrtke za intimni stil života otkrili su da je prodaja seksualnih igračaka u svijetu porasla za 120, a u Hrvatskoj za 2 posto.
LELO

Toliko je toga, toliko opcija!

- Jako sam sramežljiva kad su takve stvari u pitanju i nije mi ugodno razgovarati o seksu, a još manje o tome kako već dulje vrijeme razmišljam o kupnji vibratora. Više iz znatiželje nego iz potrebe - otkriva Petra P., koja je to područje počela istraživati u vrijeme prvog lockdowna. Petra radi u državnom sektoru, vrlo je diskretna i zapravo nije imala s kime razgovarati i informirati se o odabiru pravog modela, pa se okrenula - forumima. - Nisam znala da li da gledam one na akciji ili one iz kategorije "novo"? Doduše, meni je sve novo, ali ipak ne želim neki model otprije nekoliko godina. Uglavnom, nude mi se opcije "klasični" ili "rabbit" model, spominju se razni masažeri, jaja, kuglice... Kad se uđe u tematiku, shvatiš koliko malo znaš o cijeloj toj industriji koja nije onakva kakvu sam je zamišljala, kao nešto vulgarno. Dapače, naišla sam na toliko portala i web shopova koji o korištenju vibratora pišu vrlo umjereno, čak sofisticirano. Zbog kojeg sam počela drugačije gledati na te stvari - govori Petra, koja - sudeći po statistikama - nije jedina uronila u seksualni wellness.

image
Studentica sociologije Paula Brečak, neformalna seksualna edukatorica koja je taj status stekla svojim objavama na društvenim mrežama, sramežljivim konzumenticama preporuča kupnju seksualnih igračaka preko web shopa.
Petra Brečak

U medijima se sve više piše i žene sve otvorenije razgovaraju o tome, a društvene mreže uvelike doprinose popularizaciji i ležernijem pristupu. No, onima koji prvi put kupuju nije se lako snaći u bogatoj ponudi. Što odabrati? S kojeg web shopa? Hoće li svi u pošti znati kakav mi je to paket stigao?

- U svim web shopovima jako se pazi na diskreciju. Nikad mi nije stigao paket na kojem se vidjelo da je unutra seksi igračka - ističe Paula Brečak, mlada djevojka koja na Instagramu vrlo otvoreno i eksplicitno piše o seksualnim igračkama. Kaže mi da mnogo djevojaka reagira na njene postove, s raznim pitanjima. Mlađe generacije vrlo su direktne i otvorene, dok su starije suzdržanije. Znači li to da je korona srušila neke tabue, pitali smo jednu od sugovornica.

- Nije korona srušila tabue, nego je promijenila modele ponašanja. Prekinula se praksa jednonoćnih avantura, partneri samo za seks u pandemiji su se udaljili, a paradoksalno je to da su se u nekim slučajevima udaljili čak i životni partneri. Možda su naprosto previše vremena provodili zajedno pa je nestalo strasti - kaže Iva, koja je u braku osam godina, a prije toga je sa suprugom bila u vezi tri godine. Tema seksualnosti česta je u njenim razgovorima sa psihologinjom.

Nadomjestak za manjak seksa u vezi

- Ja sam vibrator počela koristiti mnogo prije lockdowna, još kao studentica. I nastavila sam s tom praksom u braku, u fazama kad suprugu i meni seks nije bio u fokusu. Vibrator mi je u tim razdobljima bio nadomjestak za manjak seksa u vezi - otvoreno mi govori i dodaje da suprug ne zna za njene male izvanbračne avanture sa seksi igračkom. No, nedavno je umalo saznao.- Rekla sam mužu da se malo idem opustiti u kadu, a zapravo sam se išla "opustiti". Prolazeći pokraj kupaonice doviknuo mi je - "Imaš novi epilator?". "Kakav epilator", pitam ga ja, a on kaže: "Pa čujem da nešto zuji i vibrira, neki drukčiji zvuk" - smije se Iva, dodajući da joj je to dobra lekcija - idući put će kod kupnje paziti da odabere što tiši model.

O eksploziji tržišta seksualnih igračaka u proljeće 2020. svjedoče tekstovi objavljivani u raznim medijima - o nestašici vibratora u Kanadi, iznimnoj potražnji na Novom Zelandu... Toliko se o tome pisalo da su vibratori umalo postali tema obiteljskog nedjeljnog ručka.

- Marko i ja smo u vrijeme korone provodili (pre)više vremena zajedno i naprosto su se neke teme same od sebe nametnule. Pogotovo u prvim danima lockdowna. Puno više i otvorenije smo počeli razgovarati o seksu i zajedno odlučili kupiti nekoliko igračaka. Vibrator nam je bio prvi na popisu - otkriva Maja, koja je svoju fantaziju imala vremena brusiti u knjižnici, gdje posljednjih godina radi, a u svojim srednjim tridesetima zaljubila se u erotsku književnost. Treba li posebno naglašavati kako je njihova veza doživjela renesansu?

image
Nedavno se glumica Dacota Johnson pridružila kreativnom timu i investirala u tvrtku Maude, koja se bavi seksualnim wellnessom. “Seksualno zdravlje temeljno je ljudsko pravo”, kaže Dakota koja će svojim prijedlozima i idejama pridonijeti proizvodnji novih proizvoda za seksualni wellness i nada se da će oni postati dostupni što većem broju žena.
HAND-OUT MAUDE

Maja oduševljeno i otvoreno govori o tome kako ona i njen partner zajedno uživaju u svojim seksi igračkama, čiji se broj u njihovoj kolekciji znatno povećao: vibrator, dildo, kuglice, razni stimulatori... Sve što vam je ikad palo na pamet - i još bolje - sve što vam nikada nije palo na pamet postoji i u službi je zadovoljstva: za parove, ali i za one koji već dugo soliraju. Nekima je razlog kupnje znatiželja, drugima potreba - što zbog nedostataka partnera ili nedostatka seksa u vezi. I koji god razlog bio, važno je o tome pisati i govoriti jer nema ništa vulgarno, ništa prosto u želji žene da upozna svoje tijelo i pronađe svoje zadovoljstvo kroz seksualne igračke. Možda je upravo to idealan dar za pod bor ove godine.

Ultimativni vodič za debitantice (od cijena do najbitnijih karakteristika) te iscpran pregled modela vibratora - pronađite u našem specijalnom izdanju - GLORIA TRENDOVI!

image
Ne propustite!
Dizajn naslovnice: Tomislav Botić
Linker
07. svibanj 2024 12:23