Ana Mihalić
INTERVJU

Intervju s Mirelom Holy: Mali tračevi o koki i ševi

Dok je bila aktivna u politici, Mirela Holy (45) je kolege nervirala svojimliberalnim stavovima, tvrdoglavošću i darkerskim stilom, a otkako su čuli da joj uskoro izlazi knjiga "Vražica nosi Pradu… a bogovi konfekciju", mnogi od njih nemirno spavaju.

Riječ je o zbirci sabranih (ne) djela političara iz visokih krugova, kojima je svjedočila tijekom 20 godina karijere - kao saborska zastupnica SDP-a, ministrica zaštite okoliša u vladi Zorana Milanovića, predsjednica zelene stranke ORaH… Ono što je "najveća vještica domaće politike" napisala dostojno je kriminalističko-špijunsko-erotskih romana jer se spominju droga, seks-skandali, lažni moral, ucjene, financijske malverzacije, šovinizam, zakulisne igre…

Imena sudionika ne otkriva jer ne želi da ona i njezin izdavač Jesenski i Turk završe na sudu, a i politika je za nju, kaže, završeno poglavlje. Mirela Holy na zagrebačkom veleučilištu VERN vodi specijalistički diplomski studij Upravljanje poslovnim komunikacijama, a uskoro uvodi kolegij koji će se baviti imidžem slavnih pa će među studente dovesti poznate osobe poput bivše premijerke Jadranke Kosor te voditeljice Daniele Trbović.

Ana Mihalić

Kad ste došli na ideju da napišete knjigu?

Dugo se kuhala. Počela sam još 2013., no kako sam tada počela graditi stranku ORaH, nisam imala vremena pisati u kontinuitetu. Lani sam prekinula s politikom i napisala je do kraja: trajalo je sedam mjeseci, knjiga ima oko 200 kartica i podijeljena je u 18 peckavih poglavlja nadahnutih stvarnim događajima.

Što time želite postići?

Pokazati što politika jest, a što bi mogla i trebala biti - najljepši posao na svijetu. Nisam željela biti skandalozna niti ljudima zgaditi politiku, nego pokrenuti pozitivne promjene u društvu i privući one koji žele raditi u javnom interesu. Zato naslov knjige na simboličan način sugerira da časni, pošteni i dosljedni političari nose visoku politiku od javnog interesa, a oni drugi otrcanu političku konfekciju osobnog interesa.

Jeste li osobno svjedočili da su neki saborski zastupnici na sjednice dolazili s "bijelim"ispod nosa?

To će vaši čitatelji otkriti ako pročitaju "Vražicu".

Je li vama netko ponudio drogu?

Nije. Ali znam da su mnogi tračali da sam narkomanka, pored drugih "krasnih" karakteristika koje su mi pridavali.

Zašto osobe koje spominjete u knjizi nisu imenovane?

Kao prvo, ne želim nikoga direktno prozivati i povrijediti te riskirati da moj izdavač ili ja završimo na sudu. Drugo, otkako predajem studentima na Veleučilištu VERN, shvatila sam da ljudi više cijene kad sami mogu donositi zaključke nego da im se sve servira na pladnju.

No, nema sumnje da je PiPi iz vaše knjige, koji je rekao da "ne zamarate svoju malu žensku glavicu ozbiljnim političkim problemima", vaš bivši kolega u Vladi Radimir Čačić. Razgovarate li s njim?

Imali smo prilike često službeno razgovarati dok smo bili u Vladi. Nešto rjeđe kad smo iz nje otišli, uglavnom kad smo bili sudionici istih medijskih događaja. Sada nismo ni u kakvom odnosu i ne komuniciramo.

Mirela Holy, 19022017, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić

Koje bi poglavlje u knjizi moglo podignuti najviše prašine?

Poglavlje "Nepoznato i poznato - mali prljavi tračevi o kojima se šuška, koka i ševa - politički fenomeni iz ptičjeg svijet". Ima tu svega: od konzervativnih političarki koje imaju oženjene ljubavnike do zastupnika koji na posao dolaze pod utjecajem raznih stimulansa.

Ne bojite se da bi netko mogao izvući i neku vašu mračnu tajnu?

Ne. Famozni mail, nakon kojeg sam 2012. dala ostavku na mjesto ministrice zaštite okoliša u Milanovićevoj vladi, najgore je što su mi našli. A ako je moj najveći grijeh ta poruka poslana kolegi, gdje sam zagovarala jednu tajnicu kojoj je prijetio otkaz, ja sam - tratinčica. Dakle, ni dok sam bila na najvišoj poziciji moći nisu mi mogli pronaći ništa, a nije da nisu pokušavali jer sam se mnogima zamjerila zbog inzistiranja na provedbi politika s kojima smo dobili izbore.

Planirate li se vratiti u politiku?

Ne.

Osjećate li neku sličnost između sebe i opake urednice u filmu "Vrag nosi Pradu"?

Ja jesam vještica poput lika koji glumi Meryl Streep i sa mnom je teško raditi jer sam tvrdoglava i beskompromisna. Zbog toga znam i povrijediti ljude iako mi to nikad nije namjera. Pretpostavljam da povrijeđenima to i nije neka utjeha.

Odnosi li se to i na vašeg partnera Sinišu Bužana, komercijalista i fotografa s kojim ste u vezi skoro dvadeset godina?

Nije mu lako, ali dobro funkcioniramo. Mi smo prije svega prijatelji i mislim da je to najvažnije za opstanak veze.

Nosite li Pradu?

Imam Pradine cipele kupljene u Zagrebu i sunčane naočale koje sam kupila na nekom aerodromu.

Linker
17. travanj 2024 10:05