u novoj gloriji

Jači od predrasuda: Ispovijest osječkog liječnika koji je shvatio da je gay i pronašao ljubav života

Osječki liječnik Aleksandar Kibel objavio je autobiografiju ‘Imati muda‘ u kojoj govori o teškom djetinjstvu, uspješnoj znanstvenoj karijeri, odnosu s bivšom suprugom i kćeri te trenutku kada je shvatio da voli - muškarca.

Kad bi se snimala hrvatska verzija američkog filma "Planina Brokeback”, umjesto zabranjene veze gay kauboja u brdima Wyominga mogla bi se prikazati istinita ljubavna priča dvojice visokoobrazovanih muškaraca iz ravne Slavonije. No nedavno objavljena autobiografska knjiga “Imati muda”, debitantsko djelo Aleksandra Kibela (36), nipošto nije pisana s tim ciljem.

Da, osječki liječnik i znanstvenik progovara o homoseksualnosti koju je spoznao u kasnijoj dobi, nakon susreta s profesorom povijesti i njemačkog jezika Ivanom Ptičarom (27), ali tome je posvetio tek posljednju četvrtinu literarne ispovijesti od 280 stranica. Jer opisuje i svoju borbu sa siromaštvom, odrastanje u disfunkcionalnoj obitelji, život u različitim sredinama, izazove u obrazovanju i zapošljavanju...

Pisao je godinu dana, katkad i za noćnih dežurstva u KBC-u Osijek, a sam je smislio i naslov knjige.

- Želio sam da moj stil bude jednostavan i pitak, mjestimično šaljiv i sarkastičan, a u skladu s tim sam odabrao otkačen i poluvulgaran naslov. Pisanje sam doživio kao suočavanje s nekim nedaćama i izazovima i htio poručiti da je važno s njima se hrabro uhvatiti u koštac. Naravno da pojam “imati muda” ne podrazumijeva da osoba nema strahove, jer i ja sam ih imao mnogo. No treba ih prevladati, imati muda s njima se suočiti i donijeti odluke za vlastiti boljitak. Pritom se one ne moraju nužno uklapati u očekivanja sredine i biti u skladu s onim što društvo očekuje od pojedinca - objašnjava Aleksandar, koji tijekom pisanja nikome nije odavao detalje.

image
Vedran Peteh/CROPIX

Jedino je prijateljici Ani, koja mu je poslije bila kuma na vjenčanju s Ivanom, poslao nekoliko prvih stranica kako bi na temelju njezina dojma ocijenio ima li smisla nastaviti. Želio je odustati nebrojeno puta jer mu je suočavanje s prošlošću bilo emotivno iscrpljujuće, a ponovno “procjenjivanje” proživljenih događaja veoma teško. No, s druge strane, osjećao je da pisanje djeluje ljekovito pa je i iz toga crpio motivaciju.

Aleksandar Kibel je čovjek bogate karijere - specijalist je interne medicine, subspecijalist kardiologije, doktor znanosti i docent na Medicinskom fakultetu u Osijeku - a o pisanju knjige je razmišljao nekoliko godina. Imao je ideju da ona bude obraćanje njegovoj kćeri Nori, koja će uskoro proslaviti deveti rođendan, s ciljem da jednog dana bolje shvati zašto je donio određene odluke i stekne uvid u njegov život. Svjestan je da će je čitati i pripadnici LGBTQ populacije, kojima bi njegova iskustva mogla pomoći da se izbore za svoja prava, ohrabre za otvoreniji život i budu ono što jesu.

Više o životnoj i ljubavnoj priči Aleksandra Kibela pročitajte u novoj broju magazina Gloria.

image
Gloria produkcija

U novom broju Glorije možete pronaći i ove teme:

  • SAŠKA GALIĆ Moje uspomene na život u Afganistanu
  • PRINC ANDREW Vojvoda od seks-skandala
  • MONICA LEWINSKY Povratak pripravnice iz Ovalnog ureda
  • MATIJA VUICA Vrijeme je za novi početak
  • MODA Rawdah Mohamed: urednica Voguea s hidžabom
  • KUHINJA: DAJANA I DAMIR CIVADELIĆ Bakina jela na naš način
  • PUTOVANJE: SIRMIONE Fizioterapeutkinja Ana Međimorec u biseru Lombardije
  • FELJTON: LIONEL MESSI Čarobnjak s loptom iz Rosarija
Linker
05. ožujak 2024 19:35