Nježni biljni izdanci prava su energetska i vitaminska bomba s malo kalorija, koja mesna i riblja jela pretvara u spektakl za oči i nepce.
O klicama:
✔u kulinarstvu su najpopularnije alfa alfa, sojine, pšenične, ječmene te klice graha
✔ dodaju se u gotova jela, sirove, jer termičkom obradom gube nutritivnu vrijednost
✔ visoko su na popisu zdravih namirnica jer su bogate vitaminom C, vitaminima B skupine i željezom
PEČENE TRLJE
Sastojci (za 4 osobe): 1 kg krupnih trlja, maslinovo ulje, 1-2 žlice meda, malo jabučnog octa, malo poprženih sjemenki suncokreta, 3 srednje čičoke, 1 dl slatkog vrhnja, 1-2 dl mlijeka, 1 nešpricani limun, malo šećera, 2 tikvice, 4 šake klica po želji
Priprava: Trlju isfiletirati, popržiti te naknadno posoliti. Tikvice narezane na ploške posoliti i popržiti u gril tavi na malo maslinova ulja. Dvije čičoke oguliti, narezati na kocke te kuhati u mlijeku i slatkom vrhnju. Dodati sol i naribanu limunovu koricu. Kad omekšaju, procijediti. Izmiksati s malo mlijeka i vrhnja u kojem su se kuhale. Posoliti, po želji dodati šećer i limunov sok. Preostalu čičoku naribati te preliti hladnom vodom s limunovim sokom da ne potamni. U posudi pomiješati med, maslinovo ulje, sjemenke suncokreta i jabučni ocat. Naribanu čičoku ocijediti te pomiješati sa smjesom meda i maslinovog ulja. Poslužiti s ribom, tikvicama i klicama.
TOSKANSKI GNUDI
Sastojci (za 4 – 6 osoba): 1 kg skute, 2 jaja, sol, prstohvat majčine dušice, maslinovo ulje, 1 vezica šparoga, 2 dl slatkog vrhnja, malo miso paste, 1 šaka očišćenih domaćih oraha, 3-4 žlice smeđeg šećera, malo čilija, 4 šake klica po želji, bučino ulje, ocat
Priprava: Skutu pomiješati s jajima, soli i maslinovim uljem, dodati majčinu dušicu i izmiksati. Oblikovati okruglice, rasporediti ih na pobrašnjeni lim, posuti brašnom i ostaviti u hladnjaku 24 sata. Mekani dio šparoga blanširati, uroniti u ledenu vodu pa izmiksati. Protisnuti kroz cjedilo da se uklone vlakna. Slatko vrhnje lagano zagrijavati dok se ne zgusne. Maknuti s vatre, dodati miso pastu i izmiksati. Na tavi otopiti šećer, ubaciti orahe i čili te promiješati. Ohlađene orahe nasjeckati. Okruglice kuhati 2-3 minute u slanoj vodi pa preliti smjesom vrhnja i miso paste. Poslužiti s izmiksanim šparogama, nasjeckanim orasima te klicama začinjenim bučinim uljem i octom.
PAČJA PRSA S AVOKADOM
Sastojci (za 4 osobe): 2 komada pačjih prsa (ili pilećih), 2 zrela avokada, 1 zrela naranča, malo svježih listova korijandra, 1 dl maslinova ulja, ocat po želji, 1 žličica meda, 2 mlade cikle, 1-2 zvjezdasta anisa, malo vrhnja, 4 šake klica po želji
Priprava: Prsima zarezati kožu, posoliti ih i pustiti da odstoje. Staviti u hladnu tavu na malo maslinova ulja kožom prema dolje. Peći na laganoj vatri te svakih nekoliko minuta ocijediti masnoću. Prsa su gotova kad kožica poprimi zlaćanu boju. Oguljeni i narezani avokado preliti umakom od maslinova ulja, naranćinog soka, korijandra i soli. Oguljenu ciklu narezati, prokuhati u slanoj vodi sa zvjezdastim anisom pa ocijediti i izmiksati s malo vrhnja. Klice začiniti dresingom od meda, octa i maslinova ulja. Poslužiti s prsima, avokadom i kremom od cikle.
Pripremila Tanja Vučićević; Fotografije Vladimira Spindler; Recepti chef Mario Mihelj, restoran Mundoaka