Uvijek originalan

Mario Petreković otkrio nam je recept za nešto što je nazvao ‘Krivolovački gulaš‘

Poznati domaći voditelj i komičar od malena se motao oko štednjaka uz strinu Katarinu, a sada mu je glavna kulinarska mentorica njegova Aleksandra s kojom odnedavna dijeli i slatke roditeljske obveze.

Male tajne kulinarstva komičar i voditelj Mario Petreković (48) s posebnom je radošću učio još kao dječak. Uz skute svoje strine Katarine obožavao je provoditi vrijeme pokraj štednjaka i kušati njene juhe i šnenokle. Kasnije je njegovo gastronomsko istraživanje bilo vezano uz putovanja pa je tako otkrio čari azijske kuhinje te posebno zavolio wok i sushi, ali i ostao vje ­ ran tradiciji - punjenoj paprici, grahu sa zeljem, mahunama i velikim količinama salate.

Posljednje četiri godine glavna kulinarska mentorica mu je djevojka Aleksandra Kramberger (29), prava ručak-maherica s kojom živi u Samoboru, ali kako je prije nekoliko mjeseci prvi put postao otac, više se posvetio drugim obvezama. Osim što vodi popularno zagrebačko okup­ljalište Shock Show Industry u krugu tvornice Katran, brine se za kćerkicu Marlu, usisava, pere podove i, ukratko, radi sve one poslove koje muškarci nerado priznaju da rade. Ali povremeno se rado upušta u pokoji kulinarski eksperiment, poput gulaša od veprovine, koji bi se u neko bolje vrijeme pripremalo za poveće društvo. Otkrio nam je sve tajne tog svog recepta.

image
MARKO MISCEVIC/CROPIX

Krivolovački gulaš Crni Roko

SASTOJCI ZA 12 OSOBA:

  • 25 dag maslaca
  • 2 kg luka srebrenca
  • 1 kg ljubičastog luka
  • 1 glavica češnjaka
  • 2 kg mrkve
  • 1 cijeli korijen celera
  • 4 kg nazime (mlada veprovina)
  • 1 sušeni veprov rep
  • 1,5 l junećeg temeljca
  • 1,2 kg pasirane rajčice
  • 30 dag svježe borovnice
  • 15 dak sušene brusnice
  • 15 dag sušenih šljiva
  • 0,5 cl gina
  • 2 dl crnog vina
  • 1 CjePivo
  • 6 lovorovih listova
  • majčina dušica
  • sol, papar
  • voda
  • peršin
  • ljuta i slatka crvena paprika


PRIPRAVA

  1. Maslac otopiti u loncu na umjerenoj vatri, dodati na kockice narezano meso i popržiti ga sa svih strana.
  2. Nakon nekoliko minuta izvaditi meso iz lonca, a na maslac dodati nasjeckani luk srebrenac i pirjati ga desetak minuta.
  3. Potom dodati ljubičasti luk i nastaviti dinstati neprestano miješajući. Kad se luk zazlati dodati narezanu mrkvu i nastaviti pirjati dok mrkva ne omekša. Tada dodati narezani celer i sušeni veprov rep, a nakon desetak minuta i meso te podliti temeljcem. Promiješati, poklopiti lonac i nastaviti kuhati na laganoj vatri 2,5 sata.
  4. Povremeno promiješati te dodavati redom sve začine, pasiranu rajčicu, sušene borovnice i šljive, pola količine svježih borovnica, gin, vino i pivo. Vodu i začine dodati po želji.
  5. Pred sam kraj kuhanja dodati ostatak svježih borovnica. Za prilog skuhati slanu palentu u koju dodati i sira ribanca. Jelo ukrasiti s nekoliko borovnica i listom peršina.


A zašto posebno voli ovo jelo i što mu daje poseban okus, čitajte u novom broju magazina Gloria.

image
GLORIA PRODUKUCIJA
Linker
17. travanj 2024 08:47