
Male tajne kulinarstva komičar i voditelj Mario Petreković (48) s posebnom je radošću učio još kao dječak. Uz skute svoje strine Katarine obožavao je provoditi vrijeme pokraj štednjaka i kušati njene juhe i šnenokle. Kasnije je njegovo gastronomsko istraživanje bilo vezano uz putovanja pa je tako otkrio čari azijske kuhinje te posebno zavolio wok i sushi, ali i ostao vje ran tradiciji - punjenoj paprici, grahu sa zeljem, mahunama i velikim količinama salate.
Posljednje četiri godine glavna kulinarska mentorica mu je djevojka Aleksandra Kramberger (29), prava ručak-maherica s kojom živi u Samoboru, ali kako je prije nekoliko mjeseci prvi put postao otac, više se posvetio drugim obvezama. Osim što vodi popularno zagrebačko okupljalište Shock Show Industry u krugu tvornice Katran, brine se za kćerkicu Marlu, usisava, pere podove i, ukratko, radi sve one poslove koje muškarci nerado priznaju da rade. Ali povremeno se rado upušta u pokoji kulinarski eksperiment, poput gulaša od veprovine, koji bi se u neko bolje vrijeme pripremalo za poveće društvo. Otkrio nam je sve tajne tog svog recepta.
Krivolovački gulaš Crni Roko
SASTOJCI ZA 12 OSOBA:
- 25 dag maslaca
- 2 kg luka srebrenca
- 1 kg ljubičastog luka
- 1 glavica češnjaka
- 2 kg mrkve
- 1 cijeli korijen celera
- 4 kg nazime (mlada veprovina)
- 1 sušeni veprov rep
- 1,5 l junećeg temeljca
- 1,2 kg pasirane rajčice
- 30 dag svježe borovnice
- 15 dak sušene brusnice
- 15 dag sušenih šljiva
- 0,5 cl gina
- 2 dl crnog vina
- 1 CjePivo
- 6 lovorovih listova
- majčina dušica
- sol, papar
- voda
- peršin
- ljuta i slatka crvena paprika
PRIPRAVA
- Maslac otopiti u loncu na umjerenoj vatri, dodati na kockice narezano meso i popržiti ga sa svih strana.
- Nakon nekoliko minuta izvaditi meso iz lonca, a na maslac dodati nasjeckani luk srebrenac i pirjati ga desetak minuta.
- Potom dodati ljubičasti luk i nastaviti dinstati neprestano miješajući. Kad se luk zazlati dodati narezanu mrkvu i nastaviti pirjati dok mrkva ne omekša. Tada dodati narezani celer i sušeni veprov rep, a nakon desetak minuta i meso te podliti temeljcem. Promiješati, poklopiti lonac i nastaviti kuhati na laganoj vatri 2,5 sata.
- Povremeno promiješati te dodavati redom sve začine, pasiranu rajčicu, sušene borovnice i šljive, pola količine svježih borovnica, gin, vino i pivo. Vodu i začine dodati po želji.
- Pred sam kraj kuhanja dodati ostatak svježih borovnica. Za prilog skuhati slanu palentu u koju dodati i sira ribanca. Jelo ukrasiti s nekoliko borovnica i listom peršina.
A zašto posebno voli ovo jelo i što mu daje poseban okus, čitajte u novom broju magazina Gloria.