VEDRAN PETEH/CROPIX
Zeleni recepti Ane Marije Šir

Nakon što je u trudnoći izgubila želju za mesom, glazbenica je u potpunosti promijenila prehranu

Violistica Ana Marija Šir eksperimentira s muzikom, ali i u pripremi jela koja se temelje na makrobiotičkim i tradicionalnim receptima. Svoja omiljena jela otkrila je za magazin Gloria IN.

Premda joj je klasična glazba prva ljubav, Ana Marija Šir (36), violistica u orkestru zagrebačkog HNK-a, svira i u ženskom gudačkom kvartetu Wortex Strings, a nedavno je objavila spot snimljen za svoju prvu autorsku skladbu “You Float in My New Pool”. A kako je sklona eksperimentiranju s muzikom, slična znatiželja vodi je i u kuhinji. Ova rođena Zagrepčanka obožava tradicionalne recepte pa uglavnom kuha razne domaće juhe, cušpajze, a često pripravlja i iznutrice, poput fileka i jetrice, koju si ponekad pripremi i za - doručak. No, kako je tijekom prve trudnoće, s kćeri Alexandrom, izgubila apetit za mesom, završila je tečaj makrobiotičke kuhinje, koju je tada ravnopravno uvela u svoju prehranu. I njezina Alexandra, kao i mlađi sin Ruslan, uživaju u jednostavnim makrobiotičkim jelima i svježim salatama koje im mama svaki dan pakira za školu.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX

REZANCI OD TIKVICA

SASTOJCI:

  • 2 tikvice
  • 2 mrkve
  • šalša od rajčica
  • 1 žlica sezamovog ulja
  • sol


PRIPRAVA

Tikvice oprati i pomoću spiralizatora izrezati na rezance. Na tavi zagrijati ulje s malo soli pa dodati rezance od tikvica. Odmah ubaciti i naribanu mrkvu pa pržiti oko pet minuta. Servirati na tanjur te poslužiti sa šalšom ili nekim drugim umakom.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX

SALATA ZA VAN

SASTOJCI:

  • cherry rajčice
  • mini mozzarella
  • feta sir
  • orasi
  • masline
  • nekoliko listova salate po želji
  • maslinovo ulje
  • papar i sol


PRIPRAVA

Feta sir narezati na kockice, listove salate usitniti te sve sastojke staviti u teglicu i dobro protresti.

image
Juhao od brokule i juha od cikle s tostom.
VEDRAN PETEH/CROPIX

JUHA OD BROKULE

SASTOJCI:

  • 1 brokula
  • 1 luk
  • 1 režanj češnjaka
  • žlica sezamovog ulja
  • povrtni temeljac
  • sol i papar


PRIPRAVA

Na zagrijano ulje dodati nasjeckani luk, posoliti ga i pirjati dok ne postane staklast. Zatim dodati narezani češnjak i pirjati još minutu, dvije. Ubaciti usitnjene cvjetove brokule, povrtni temeljac i zakipjeti. Potom smanjiti vatru i kuhati još desetak minuta. Maknuti sa štednjaka i juhu usitniti štapnim mikserom. Začiniti po ukusu.


JUHA OD CIKLE

SASTOJCI:

  • 1 veća glavica cikle
  • 1 luk
  • 1 režanj češnjaka
  • povrtni temeljac
  • žlica sezamovog ulja
  • sol i papar
  • jogurt ili kiselo vrhnje po želji



PRIPRAVA

Na zagrijanom ulju propirjati posoljeni i narezani luk dok ne postane staklast. Dodati ciklu narezanu na kockice i povrtni temeljac, kuhati dok ne zakipi. Smanjiti vatru i kuhati još desetak minuta, dok cikla ne omekša. Začiniti i usitniti štapnim mikserom. Servirati s vrhnjem ili jogurtom.

Linker
22. siječanj 2021 07:06