Za prste polizati

Omiljena blagdanska delicija Nede Parmać: U nju možete ‘sakriti‘ biftek, ali i razno ukusno povrće

Pjevačici je od hrane je puno važnija svečana atmosfera i kićenje bora s kćerkicom, no za blagdane se ipak rado prepusti užitku u vegetarijanskoj štruci Wellington.

U glazbenoj obitelji pjevačice Nede Parmać pjeva se o svemu, pa je tako i njezin otac, metkovski glazbenik Zoran Parmać, napisao pjesmu o hurmašicama koje nenadmašno spravlja Nedina majka. Hurmašice su postale dio obiteljske tradicije i nezaobilazna slastica na blagdanskom stolu, a ostalo su bakalar, druge ribe, fine salate...

image
Članica Gelato Sisters rado kuha za kćer Adrianu i supruga Damira Klačara.
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Zavirili smo u dom kolekcionara Jure Gašparca koji nam otkriva svoje omiljene umjetničke komade


No, kako je Neda vegetarijanka, njoj se uvijek pripremi nešto drugo.

- Ali nisam zahtjevna i ne kompliciram. Dovoljan mi je tanjur riže s povrćem. Nisam ni vrsna kuharica, a recepte uglavnom pronalazim na internetu, no zainteresirala me vegetarijanska štruca Wellington. Čini se komplicirana za pripremu, ali zapravo je vrlo brzo gotova. Najpoznatija je s biftekom, ali može se puniti i svinjskim fileom, pilećim i purećim prsima i lososom, a meni je najprihvatljivija s nadjevom od gljiva, špinata i mrkvice - kaže pjevačica i dodaje:

- No, od hrane mi je puno važnija blagdanska atmosfera, kojoj se najviše veseli moja sedmogodišnja kći Adriana. Zbog nje nešto ranije kitimo bor, da se što dulje veseli, pečemo kolače, slušamo božićne pjesme i uživamo u tom duh blagdana.

Neda kaže kako, očito pod utjecajem roditelja, Adriana voli slušati i jazz, a jako ju je iznenadilo što joj se sviđa Frank Sinatra.

- Tako nas očekuje jedan vrlo lijep Badnjak i Božić, koji ćemo proslaviti s cijelom obitelji - zaključuje pjevačica.

Prikriveni biftek

image
Najpoznatiji je Wellington s biftekom.
BHOFACK2/ISTOCKPHOTO

Sastojci:

  • 1 omot lisnatog tijesta (oko 25 dag)
  • 40 dag nemasnog mesa
  • 1 dl ulja
  • 1 glavica luka
  • 30 dag gljiva po želji
  • žličica soli
  • malo vlasca
  • malo bosiljka
  • malo papra
  • 2 žlice senfa
  • 6-8 ploški pršuta (ovisno o veličini mesa)
  • 1 jaje za premazivanje

Priprava:

  1. Potpuno nemasni komad mesa (biftek, svinjski lungić, pileća ili pureća prsa) posoliti i sa svih strana dobro p repeći na ulju ili maslacu.
  2. Izvaditi ga, dobro ocijediti od masnoće, premazati senfom i staviti u hladnjak.
  3. Nasjeckati luk i staviti ga u masnoću na kojoj se peklo meso. Kad se zazlati, dodati sitno nasjeckane gljive.
  4. Gljive posoliti, popapriti, dodati druge začine po želji i usitniti u blenderu u namaz.
  5. Na prozirnu foliju staviti tanke ploške pršuta tako da se malo preklapaju.
  6. Pršut tanko premazati namazom od gljiva, dodati meso iz hladnjaka i pažljivo, pomoću folije, čvrsto zamotati u roladu.
  7. Krajeve folije svinuti kao papirić od bombona i vratiti u hladnjak na dvadesetak minuta.
  8. Na prozirnoj foliji razvaljati lisnato tijesto, ali ne pretanko, da bude debelo pola centimetra.
  9. Na tijesto staviti ohlađeni savitak i pomoću folije ga obavijati tijestom.
  10. Pažljivo premjestiti u posudu za pečenje, premazati umućenim jajem, dodati ukrase od ostatka tijesta (listiće, mrežicu, cvjetiće..) i peći 25 do 30 minuta na 190 stupnjeva.


U specijalnom izdanju Gloria Delicije, koje su u prodaji do 22. prosinca ne propustite najbolje gastronomske priče i ideje za nadolazeće blagdane!

image
GLORIA PRODUKCIJA
Linker
22. travanj 2024 17:43