SASVIM OSOBNO

Otkrivamo kakav nakit nose poznate Hrvatice

Svaka od ovih žena ima barem jedan poseban ‘komad’ u svojoj kolekciji - naslijeđen, kupljen ili dobiven na dar od važne osobe i u važnom trenutku, i svaki taj primjerak mnogo je više od investiranog novca.

Rumjana Meštrović

Magistrica klasične filologije Rumjana Meštrović obožava nakit. Uz traperice i lepršave ljetne kombinacije nosi bižuteriju, a za svečane prigode ima skupocjene i vrlo posebne primjerke. Riječ je o replikama povijesnog nakita koji je proučavala tijekom specijalizacije povijesti rimske arhitekture te svjetske kulturne baštine. I njezin suprug, povjesničar dr. sc. Mate Meštrović, sin kipara Ivana Meštrovića, vrsni je poznavatelj nakita koji ne može pogriješiti pri kupnji.

- U njegov ukus uvijek sam imala povjerenja, no prije petnaest godina, za godišnjicu braka, oborio me s nogu. U njujorškom Metropolitan muzeju kupio mi je ogrlicu, naušnice i prsten s elementima dizajna iz doba Otomanskog carstva. Ni sama ne bih odabrala ljepši komplet - otkriva Rumjana Meštrović, koja nakit od 22-karatnog zlata - ogrlicu s oniksom, prsten s rubinom i naušnice sa safirima - nosi uz crnu odjeću kako bi njegova ljepota došla do punog izražaja. Iz sefa u banci vadi ga samo za važne prigode.

- Nakit odijeva ženu bolje od ičega, on je svojevrsna estetska osobna iskaznica: ogrlica i naušnice su vizualni dar za promatrača, a prstenje nosim zbog sebe. Svako malo ga pogledam, upijem njegovu ljepotu i energiju. Pri kupnji nakita nije mi važno da je skup već da je jedinstven, karakterističan za neku kulturu ili zemlju - kaže Rumjana Meštrović, dodajući da jako voli i nakit karakterističan za pojedine dijelove Hrvatske, koji je upoznala proučavajući ostavštinu i autorska prava svog svekra Ivana Meštrovića.

Ana Ivančić

Zagrebačka poduzetnica Ana Ivančić (48) voli sve što je lijepo - a osobito nakit - pa se sa svakog putovanja vrati s barem jednim novim komadom. A kako je tijekom 25-godišnje karijere u financijama (najprije je radila u banci, potom kao predsjednica uprave jednog mirovinskog fonda i osiguravajuće kuće) prošla tisuće kilometara i proputovala cijelu Europu, može se zaključiti da joj je kolekcija impresivna. Kupovala je, kaže, i u otmjenim dućanima, i u antikvarijatima, i na sajmovima, a lanjski "ulov" u Rimu bio je replika prstena Lucrezije Borgie, talijanske plemkinje iz 15. stoljeća.

Ivan Posavec

- To je malo umjetničko remek-djelo nastalo u jednoj obiteljskoj manufakturi nedaleko od Piazze Navone - kaže vlasnica nedavno otvorenog zagrebačkog dućana Garderoba, u čijoj škrinji s blagom ima svega, od bižuterije do dizajnerskih i klasičnih komada. No, na ruci su joj uvijek tri prstena - vjenčani od žutog i dva od bijelog zlata, koje joj je darovao suprug, zagrebački poduzetnik Boris Ivančić - a posljednje tri godine ne odvaja se ni od decentne ogrlice s privjeskom u obliku leptira domaće marke Borboleta. Uobičajeni ljetni izbor su joj ogrlice i narukvice od koralja, tirkiza, ebanovine i lapisa hvarske dizajnerice Tanje Ćurin, a univerzalni modeli i za večernje i za ležerne prigode su ogrlice Nenada Sovilja te kreacije talijanske kuće Marni i francuske Hermes.

- One su siguran izbor jer pristaju baš uz svaku odjevnu kombinaciju - kaže Ana Ivančić koja je modnu ponudu svojeg zagrebačkog koncept-dućana upotpunila minimalističkim nakitom danske dizajnerice Cornelije Webb, koji je otkrila lani u Kopenhagenu.

Jelena Rozga

Splitska pjevačica Jelena Rozga (39) nakit nosi rijetko, ali od dva se primjerka ne odvaja. I to zato što su joj ih darovala dva najdraža muškarca: jedan je zaručnički prsten od bijelog zlata s crnim dijamantom, dar Stjepana Hausera (30) iz dvojca 2Cellos, a drugi srebrna ogrlica njezina prijatelja, PR stručnjaka Mate Rončevića (35). Dobila ju je lani za rođendan, a posebna je po privjesku u obliku srca u kojem se nalazi anđeo, dizajn domaćeg proizvođača Guardian Yolo - skraćenica od You Only Live/ Love Once (samo jednom živiš/voliš).

- Ova ogrlica je više od modnog dodatka. Ona je simbol ljubavi i prijateljstva te podsjetnik na anđela čuvara koji postoji iako ga ne vidimo. Nosim ga oko vrata, čuvam u srcu i nekako se desilo da mi se posljednjih godinu dana događaju samo lijepe stvari - kaže Jelena Rozga, kojoj se sviđa i to što je ogrlica diskretna, a efektna, jer je pobornica jednostavnosti, profinjenosti i elegancije u svemu. Pa i u kićenju.

Mirjana Rakić

- Bez nakita, kao ni bez šminke, ne izlazim iz kuće, ali čim se vratim doma odmah ga i skinem. Svaki dan nosim prsten i sat, ponekad stavim narukvicu i naušnice, a za večernje izlaske - i uz crnu haljinu - najradije kombiniram ogrlice svoje dugogodišnje prijateljice, slikarice Diane Sokolić. Dominantne su, izrađene od pleksiglasa, i odlično pristaju uz moju visinu od 181 centimetar. Uz to nosim minijaturne naušnice s dva briljantića - kaže legendarna TV novinarka Mirjana Rakić (69), predsjednica Vijeća za elektroničke medije i ravnateljica Agencije za elektroničke medije. U njenoj škrinji s nakitom nalaze se zlatna, tamnoplava i crna ogrlica u obliku spojenih trokuta iz umjetničke radionice Diane Sokolić, od koje je nedavno dobila i narukvicu od pleksiglasa u boji slonovače: izgleda poput čipke i jedva čeka prigodu da je pokaže. Njezin nakit nosi i uz ljetne haljine.

Maja Jurović

- Čim izvučem iz ormara odjeću - kaže ona - točno znam koji će mi komad uz nju najbolje pristajati. Volim i nakit Bebe Tadej, također svoje prijateljice, čije srebrne i zlatne naušnice sa slonovačom i koraljima upotpunjuju moje dnevne kombinacije. Zlatar Fukač iz Oktogona napravio mi je, prema mojim zamislima, nekoliko vječnih komada: naušnice i prstenje od bijelog i žutog zlata, dva potpuno obla ringa optočena briljantićima. Drage su mi i viseće naušnice s malim biserima dubrovačkog zlatara Vierde. Nakit držim u kutijama u ormaru, a na komodi imam jednu ladicu i točno znam u kojem se kutu što nalazi. Odjeće se mogu riješiti, ali sav svoj nakit ljubomorno čuvam.

Jelena Perčin

- Volim sav nakit, a najviše prstenje i naušnice. Jednako mi se sviđa starinski, kao i onaj suvremeni, dizajnerski, koji poput skulpture upotpunjuje odjeću - govori glumica Jelena Perčin (36) koja je posebno ponosna na dva para konavoskih naušnica koje se u njenoj obitelji nasljeđuju već generacijama, a dobila ih je na dar od svoje none.

Petar Jurica

- Ne znam koliko su uopće stare, ali za mene imaju posebnu, sentimentalnu vrijednost. Pogotovo stoga jer je to jedini nakit koji mi je ostao od none i pranone, čija je kuća u Konavlima izgorjela sa svim stvarima tijekom Domovinskog rata. Ja sam tada bila djevojčica i živjela sam s roditeljima na otoku Lopudu, i da naušnice nisu bile na mojim ušima, ostala bih bez njih kao što smo ostali bez drugog obiteljskog nakita - govori glumica, kojoj je bilo samo pet godina kad je nagovorila mamu da joj probuši uši kako bi mogla nositi te naušnice.

- Nikad ih nisam skidala, ni na kupanju, ni kad sam spavala, nosila sam ih tijekom cijele osnovne i srednje škole pa su me moje dubrovačke prijateljice zafrkavale da izgledam kao stara baba, jer su takav starinski nakit nosile samo starije žene. Danas ga nose i te moje prijateljice pa me mama zafrkava da sam ih ja ponovno uvela u modu.

Željka Ogresta

- Rijetko nosim ručne satove i nakit, ali u posebnim prigodama stavljam narukvicu izrađenu od nekoliko antiknih satova, koju svi zamijete i pitaju me odakle mi - kaže radijska i TV novinarka i urednica Željka Ogresta (53). Priča o nastanku tog originalnog komada počinje strašću njenog supruga Dubravka Merlića prema satovima, zbog kojih godinama obilazi specijalizirane sajmove, ali i sajmove antikviteta - s kojih joj je u povodu raznih obljetnica donosio prekrasne primjerke. Kako im se ona samo divila, ali nije ih nosila, suprug ih je odnio uraru Željku Marinoviću, vlasniku zagrebačke trgovine satovima Marli, i predložio mu da od Omege iz 20-ih godina prošlog stoljeća te četiri sata Jaeger-LeCoultre izradi - narukvicu. Među satovima švicarske marke Jaeger-LeCoultre bila su dva posebna modela - vrlo rijetki Reverso te Caliber 101 iz 50-ih, koji ima najmanji satni mehanizam na svijetu. Taj isti model, ugrađen u dijamantnu narukvicu, nosila je britanska kraljica Elizabeta na krunidbi 2. lipnja 1953.

Krasnodar Peršun

- Umalo sam pala u nesvijest kad mi je Merla za 25. godišnjicu braka darovao taj nevjerojatan komad nakita - govori Željka Ogresta. - Tri su sata zlatna, a dva čelična i spojeni su kopčama. Servisirani su, rade besprijekorno, a mogu se namjestiti da pokazuju različite vremenske zone. Narukvicu sad nosim češće nego prije "spajanja", a kad mi nije na ruci, čuvam je u sefu u banci.

Linker
19. travanj 2024 06:05