Foto: Marko Miksic
GLORIA IN VOLI

Torbe, marame i sokne s mašnicama iz radionica hrvatskih kreativaca

U domaćim radionicama vrlo je živo jer od velikih ideja u malim serijama nastaju torbe od odbačenih materijala, ručno tkani šalovi, sokne s mašnicama i ekološki održiva odjeća.

Mativ

Prije desetak godina Zagrepčanka Ivna Matičec (29) prvi je put sjela za tkalački stan i primijenila znanje koje je stekla na Tekstilno-tehnološkom fakultetu. Tehniku je brzo svladala, ali i zavoljela pa danas dizajnerica tekstila ima uhodan obrt Mativ u kojem na starinski način nastaju modni dodaci trendi uzoraka i boja. Šalovi i marame od lana, pamuka i vune mogu se pogledati na stranici mativscarf.com ili na Facebooku, a cijena im je od 250 do 350 kn.

Amnezie

Dugogodišnje prijateljice i zaljubljenice u modu, Ana Jelić (26) i Monika Zubović (24), između studentskih obveza posvećuju se izradi atraktivne odjeće od ekoloških materijala. Svoju modnu marku – koja ne koristi materijale životinjskog podrijetla nego iskljucivo pliš, pamuk i eko kožu – Zagrepčanke su nazvale Amnezie. Modeli koji krojem prate siluetu stopostotni su hrvatski proizvod, a zasad se mogu kupiti putem webshopa amnezie.com.hr i društvenih mreža. Po cijeni od 500 do 1000 kn.

TORI

Prije nego što u rujnu krene na studij animacije i vizualnih efekata u Velikoj Britaniji, gdje će joj glavni umjetnički alat biti računalo, Viktoria Knezić (20) još će se malo posvetiti svojim prvim ljubavima – šivanju i crtanju. Zagrepčanka koja je završila aranžersko-scenografski dizajn u Školi primijenjene umjetnosti godinama si šiva odjeću, pa je od ostataka koji su skupljali prašinu odlučila izrađivati torbe. Modeli jednostavnijih linija dostupni su na Facebook stranici brenda po cijeni od 50 do 100 kn.

Camels and tigers

Doktorica veterinarske medicine Barbara Opić (41) oduvijek je dizajnirala i skicirala, a prije godinu dana odlučila je unovčiti hobi. Nakon kožnatih torbi ponudu je proširila na ručno oslikane majice i ogrlice od plastičnih kuglica. U izradi torbi u pomoć joj priskače majstor kožar, dok majice od organskog pamuka oslikava sama, bojama na vodenoj bazi. Samoborkin brend Camels and Tigers predstavnik je hrvatskog dizajna diljem svijeta jer se torbe geometrijskih linija i majice sa simpatičnim motivima prodaju u online trgovini Etsy. Cijena majica je 180 kn, a torbi od 900 kn.

Socknice

Dugogodišnje prijateljice koje su zajedno studirale i pjevale u zboru sad su partnerice i u kreativnom biznisu – dizajniranju čarapa. Maja Krčelić Markulin (30) predložila je Antoneli Garić (24) i Ani Bradvici (31) da kreiraju odjevni predmet kojim bi kamuflirala detalj koji joj se ne sviđa na vlastitoj figuri – stopala. I tako su nastale SOCKnice! Dokoljenke i sokne s ukrasima (koje kreativke ručno apliciraju), kao i čipkasti modeli mogu se personalizirati, a dostupne su putem Facebooka i Instagrama po cijeni od 25 do 80 kn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mia O’Mara

Studentica novinarstva na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti Petra Mezdjić (24) odmalena je sjedila za šivačim strojem i izrađivala torbice za barbike, a prije godinu dana strast iz djetinjstva pretvorila je u modnu marku Mia O’Mara. Za jedan ruksaak potrebno joj je oko tri sata, a najčešće ih izrađuje od eko kože u kombinaciji s čvrstim pamučnim platnom. Ruksaci se mogu personalizirati pa se osim atraktivnih tkanina – baršuna i umjetne kože s kroko uzorkom – mogu birati i rese, zakrpe, boje naramenica… Petrini modeli dostupni su putem Facebooka i Instagrama

te u Modnom kolektivu (Zagreb) po cijeni 160 do 230 kn, a u pripremi su i nove kreacije – ruksaci za klince, mini torbe, torbice za mladenke.

SONY DSC
SONY DSC

Napisala Dina Dončević

Linker
24. travanj 2024 14:16