MARKO MISCEVIC/CROPIX
Savjeti vrhunskog doktora

Zagrebački onkolog i kirurg Ivan Milas o prevenciji raka dojke: ‘Samopregled nije dovoljan‘

Liječnik govori koliko je napredovalo liječenje raka dojke te kako su mu edukacije u SAD-u pomogle da organizira najbolji mogući tretman pacijenticama u Klinici za tumore.

Liječnik govori koliko je napredovalo liječenje raka dojke te kako su mu edukacije u SAD-u pomogle da organizira najbolji mogući tretman pacijenticama u Klinici za tumore.

Brojke su zastrašujuće - čak trećina oboljelih žena izgubi bitku s rakom dojke jer se bolest najčešće otkrije tek u poodmaklom stadiju. Stoga doc. dr. sc. Ivan Milas, dr. med., v.d. predstojnika Klinike za tumore Zagreb, upozorava da je rano otkrivanje jedini pravi put do smanjene smrtnosti i izlječenja.

"Zato su iznimno važne sve kampanje, poput Dana narcisa, kojima se upozorava na važnost odlaska na preventivne preglede kako bi se bolest otkrila na vrijeme. Naime, tumor koji je pri dijagnosticiranju manji od centimetra izlječiv je u 95 posto slučajeva. Da bi se obavio prvi pregled, u našoj smo klinici maksimalno pojednostavili postupak. Bolesnice kod kojih je dijagnosticiran karcinom ili se sumnja na maligni tumor dojke, mogu doći bez naručivanja, uz uputnicu obiteljskog liječnika. Jave se na šalter i isti dan obave pregled, tako da odmah znaju što im je činiti, bez straha i neizvjesnosti. Brojke rastu, obolijevaju sve mlađe žene", govori Ivan Milas, specijalist opće te subspecijalist onkološke, plastične, estetske i rekonstrukcijske kirurgije.

image

Danas su kirurzi dio multidisciplinarnog tima, koji s dobivenim rezultatima pretraga planira liječenje.

MARKO MISCEVIC/CROPIX

Među faktorima koji utječu na izlječenje i smanjenje smrtnosti, često se ističe važnost prevencije samopregledom dojki, koji jest koristan, ali nikako ne smije biti jedini način zbog kojeg će žena po sumnjati na rak.

Samopregledom se, naime, obično napipa tumor kad već naraste gotovo dva centimetra, a tada je već zahvatio i limfne čvorove ispod pazuha.

"Najvažnije je otkriti ga kad je pet, šest milimetara ili malo veći, što se vidi na ultrazvuku, a ponekad i na mamografiji. Tada su šanse za izlječenje vrlo velike. Zato su redoviti pregledi iznimno važni. Nakon 25. godine žene bi trebale krenuti na pregled ultrazvukom jednom godišnje, a s 40 godina na prvu mamografiju. U okviru Nacionalnog programa žene od 50. do 70., kad je rizik najveći, jednom godišnje na kućnu adresu dobivaju pozive na pregled UZV-om ili mamografijom, no važno je nastaviti s kontrolama i nakon tog razdoblja. Mojoj majci Mili rak dojke otkriven je kad su joj bile 73. Operirana je i liječena na Klinici, a danas je vitalna 88-godišnjakinja koja se super osjeća, jedino gunđa kad mora na kontrolne preglede", govori dr. Milas, koji se tijekom karijere naslušao raznih priča pacijentica. I dalje je mnogo onih koje su “nešto napipale” ili pak bile na ultrazvuku, no na tome su stale.

image

Dr. Milas je 2001. proveo u MD Anderson centru za istraživanje raka u Houstonu, radeći na projektu ‘zašto rak pluća metastazira na mozak.

PRIVATNI ALBUM

Umjesto da odmah krenu u obradu, čekaju da vide hoće li kvržica rasti... I tako gube dragocjeno vrijeme. A mogućnosti današnjeg liječenja na Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice Zagreb znatno su naprednije i učinkovitije nego prije desetak godina, primjenjuju se novi tretmani i rezultati istraživanja iz cijelog svijeta.

Jednom riječju, pristup se iz temelja promijenio. Nekada je kirurg operirao svaki tumor, a potom odlučivao što nakon operacije. Danas su kirurzi dio multidisciplinarnog tima, koji s dobivenim rezultatima pretraga planira liječenje. Žena sve potrebne preglede obavlja kod nas u klinici - ultrazvuk, mamografiju, tumorske markere, magnetsku rezonancu, obradu uzorka tkiva iz lezije ili lezijana dojci, na osnovi kojih patolog odredi o kojem je podtipu raka dojke ri ječ. Kad imamo sve nalaze, odlučuje se što je za pacijenticu najbolje.

image

Sa svojim timom, medicinskim sestrama iz operacijskog trakta.

MARKO MISCEVIC/CROPIX

"Dosta žena dobro reagira na primjenu kemoterapije i “pametnih lijekova”, a ako se ide na operaciju, uz tumor se odstrani i prvi limfni čvor u pazuhu, takozvani čuvar", objašnjava dr. Milas.

Danas se, nastavlja, i kemoterapija i zračenje određuju individualno, prati se tijek liječenja i prilagođava terapija, dok su prije za sve pacijente smjernice liječenja bile slične. Također odstranjenje i rekonstrukcija jedne ili obje dojke je individualno i ovisi o tome što je za pacijenticu najbolje. Velika su im pomoć i novi, moderni, snažni i vrlo sofisticirani aparati za zračenje, znatno precizniji od prijašnjih. U klinici godišnje imaju oko tisuću pacijentica oboljelih od raka dojke, no surađuju i sa svim onkološkim odjelima diljem Hrvatske, tako da pacijentice i u bolnicama u drugim gradovima lakše dođu do informacija i pravilnog liječenja.

"Ako u obitelji imate dvije osobe oboljele od raka dojke, trebalo bi svakako napraviti genetsko testiranje jer je velika mogućnost da ćete, ako nosite taj gen, i vi oboljeti", kaže dr. Milas, rođeni Imoćanin, koji je u Zagreb došao na studij medicine. U studentskom domu upoznao je studenticu agronomije Klaudiju, s kojom se vjenčao kad mu je bilo 27. Bračni par ima četvero djece - ekonomisticu Luciju (27), četiri godine mlađu Ivu, koja studira medicinu, sina Ivana, studenta FER-a, i 15-godišnjeg Šimuna koji pohađa prvi razred MIOC-a.

image

Sa suprugom Klaudijom u Sankt Petersburgu.

PRIVATNI ALBUM

Kako se zbog obaveza rijetko vide preko tjedna, vikende koriste za planinarenje i druženja, a najvažnije im je da su na okupu. S obiteljskih druženja Milas će izostati jedino zbog sporta te triatlona, kojima se bavi posljednjih 15 godina.

"Kirurgija je vrlo stresan i odgovoran posao i važno je naći ispušni ventil, a rekreativnim sportom održavam i kondiciju. No, ako zatreba, po pozivu odmah dolazim u bolnicu i izvan radnog vremena. Pacijent je najvažniji. U godinu dana, koliko sam proveo u MD Anderson Cancer Centru u Houstonu te u mjesec dana na Cleveland Clinic Foundation, na endokrinoj i kirurgiji dojke, mnogo sam naučio koliko je važna suradnja i razmjena informacija s kolegama. Shvatio sam i koliko je za pacijenta važno da je tim stručnjaka na jednom mjestu te kako dobro i učinkovito organizirati rad bolnice. To mi je bilo veliko i dragocjeno iskustvo", govori dr. Ivan Milas, dodajući da je njemu oduvijek najvažnije da su i on i njegovi kolege za svakog pacijenta u Klinici učinili sve što je u tom trenutku bilo moguće.

Čitajte i: Životna sreća Csille Barath Bastaić nakon IVF-a: ‘Naučila sam da to nije sprint, nego maraton‘

image

Već 15 godina dr. Milas sudjeluje na triatlonskim utrkama po Hrvatskoj.

PRIVATNI ALBUM

­Medicina napreduje velikim koracima ­ kaže dr. Milas ­ pa moja edukacija traje i danas. Idem na seminare, kongrese, pratim što je novo u svijetu i što možemo primijeniti i mi u Hrvatskoj. No, liječenje oboljelih od raka dojke nije samo u našim rukama već uvelike ovisi o tome da žene zaista na vrijeme krenu na preventivne preglede. Samo tako ćemo, otkrivanjem bolesti u najranijoj fazi, smanjiti smrtnost. A to nam je najvažniji cilj.

Linker
03. srpanj 2024 17:00