Dirljivo obraćanje

Zvijezda Matanićeve serije suznih se očiju javila iz Ukrajine: ‘Osjećam strah za sina i svoj život!‘

Uoči emitiranja prve epizode serije Šutnja videovezom iz skloništa hrvatskim se gledateljima javila glumica Ksenija Mišina, koja tumači glavni ženski lik, a njen kolega Goran Bogdan otkrio nam je kako je izgledao njihov nedavni susret u Kijevu.

"Svaki dan kada se probudim i otvorim oči, vidim katastrofu, pravi rat u Ukrajini. Ginu ljudi, djeca, a naše gradove uništavaju", tužnom porukom obratila se hrvatskim gledateljima ukrajinska glumica Ksenija Mišina prije emitiranja prve epizode HTV-ova serijala Šutnja. U boljim vremenima 32-godišnja zvijezda s osmijehom bi odgovarala na novinarska pitanja o razlikama između Hrvatske i Ukrajine, o tome kako je bilo surađivati s redateljem Daliborom Matanićem i s kojom se hrvatskom kolegicom najviše sprijateljila, no nakon što je 24. veljače počela ruska invazija na njezinu domovinu, prioriteti su se promijenili: umjesto o uspjehu serijala, ona razmišlja - kako preživjeti. U rodnom Sevastopolju nije bila od 2014., od ruske aneksije Krima, na kojem se nalazi taj veliki lučki grad, a sada se svijetu javila suznih očiju i drhtava glasa, videovezom iz nekog skloništa u kojem se skriva u strahu od ruskih raketa.

image

Ksenija Mišina

FOTOGRAFIJE: YURY KORNIYCHUK

"Nikada nisam mislila da će rat doći u moj dom, a sada osjećam samo strah za svog sina, ljude oko mene, moju domovinu i vlastiti život. Ali znam da ćemo pobijediti jer se borimo za slobodu i istinu" napisala je Mišina u na svom profilu na Instagramu.

Uz dramatične vijesti iz Ukrajine, Gloria nastavlja isticati i važnost destigmatizacije ženskog zdravlja te smanjenja PDV-a na higijenske potrepštine za žene, zbog čega smo organizirali i panel u sklopu našeg projekta Pokrenimo promjenu. O potrebi dodatnog poreznog rasterećenja, ali i važnosti edukacije, govorio je potpredsjedik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, glavna urednica Glorije Alenka Ostrihon, ravnateljica Strojarske i prometne škole Varaždin Snježana Klarić te Marinella Matejčić ispred riječke udruge PaRiter. Zanimljivu raspravu vodila je Zlata Mück Sušec, dok su u publici sjedilne brojne žene iz javnog života.

"Jeste li znali da više od pedeset posto žena u Hrvatskoj svaki mjesec potroši najmanje 40 kuna na menstrualne potrepštine? A što kažete na činjenicu da si 10 posto žena uopće ne može priuštiti uloške i tampone? Kako bismo potaknuli pozitivne promjene u našem društvu i osvijestili te činjenice, u protekle dvije godine redakcija Glorije s velikim je entuzijazmom radila na projektu smanjenja PDV-a na ženama nužne artikle. Pisali smo o svim školama čiji su napredni ravnatelji shvatili veličinu problema i djevojkama omogućili besplatne uloške. Isticali smo i gradove koji su u svojim budžetima pronašli novac za nabavku menstrualnih potrepština. Podržavali smo ih našim tekstovima i rezultat nije izostao jer je PDV na te proizvode smanjen na 13 posto. Naša borba za ženska prava tu ne prestaje. Stoga smo baš na Dan žena, umjesto kurtoaznih poruka i simboličnih ruža, organizirali panel "Menstruacija nije luksuz" kako bismo razgovarali ne samo o mogućem dodatnom poreznom rasterećenju nego i o nužnosti edukacije učenika, kao i o potrebi da svaka, ali apsolutno svaka škola u Hrvatskoj bude mjesto gdje će djevojke moći dobiti besplatne uloške. Ponosna sam što smo kao vodeći ženski magazin u Hrvatskoj i regiji napravili nešto konkretno za unapređenje ženskog zdravlja i ženskih prava. Specijalni izvještaj s našeg panela možete pročitati u ovom broju, a mi vam jamčimo da ćemo i dalje zdušno raditi na destigmatizaciji ‘ženskih’ tema jer je to jedini način da izgradimo bolje društvo, društvo u kojem će svaka djevojka i žena svoju menstruaciju proživjeti na dostojanstven način", ističe u uvodniku novog broja magazina Glorije glavna urednica Alenka Ostrihon.

image

Nevena Rendeli Vejzović, Marija Selak Raspudić, Zdravko Marić i Zlata Muck Sušec

NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Pogledajte Glorijin panel na ovu temu!



Kristinka Šćavina i Dora Mikola donose inspirativnu priču s Markom Babićem

Razgovori s ljudima koji boluju od raka često znaju biti teški, stresni i emocionalno iscrpljujući, kako njima tako i nama. No, priča koju smo radile sa zagrebačkim arhitektom i marketinškim stručnjakom Markom Babićem, 30-godišnjakom koji boluje od sarkoma, bila je sve samo ne to. Njegov optimizam, snaga i vjera u budućnost su nevjerojatni, jer bolest ne doživljava kao grčevitu borbu za život nego putovanje na kraju kojeg će postati - bolji čovjek. Na tom putovanju s njim su životna partnerica Tina, njihova trogodišnja kći Tonka i dvomjesečna Luce, ali i više od 15.000 pratitelja na Instagramu, s kojima dijeli dogodovštine, izmjenjuje savjete i šali se na račun opake bolesti.


Sonja Mlinar razgovarala je s Elvirom Kranjčar o pokojnom suprugu, Galeriji i velikoj želji

Samo nemojte da bude patetično, rekla mi je Elvira Kranjčar na rastanku. Razgovarale smo, naime, dan nakon godišnjice smrti njezina supruga, nogometne legende Cice Kranjčara. No, nijedan tekst o Elviri ne može biti sladunjav i patetičan jer ona nije takva osoba: iako je ostala bez životnog partnera s kojim je bila od svoje šesnaeste godine, nema osjećaj samoće i izgubljenosti - jer ne dopušta samoj sebi da potone. Pričala mi je koliko je posvećena svojoj Galeriji Kranjčar, od koje je stvorila vibrantno mjesto umjetničkog druženja, koliko je povezana sa svoje četvero unučadi - i priznala mi je da bi rado bila baka koja čuva unuke i peče im kolače.


Željka Stanković donosi priču o putu do roditeljstva bračnog para Hrengek

Suze i smijeh izmjenjivali su se tijekom intervjua s Melitom Hrengek, nekadašnjom TV voditeljicom, koja je nakon gotovo četiri godine nagovaranja napokon pristala na intervju. Kažem napokon - jer sam željela da njena priča o majčinstvu, na koje je čekala dugih 16 godina, dospije do što većeg broja žena. Za magazin Gloria ispričala je sve o svom teškom putu do roditeljstva i time poslala poruku da itekako vrijedi ustrajati.

image
GLORIA

U novom broju magazina Gloria čitajte i ove teme:

  • PROJEKT POKRENIMO PROMJENU Kako je Glorijin panel ‘Menstruacija nije luksuz’ ujedinio političare i javne osobe u Hrvatskoj
  • ROMAN ABRAMOVIČ Oligarh protiv Putinovog rata
  • MARKO BABIĆ Borba za život zagrebačkog arhitekta
  • LJEPOTA I ZDRAVLJE Mirisni doprinos održivosti
  • ALANA KAJFEŽ I ANA HORVAT MRAZEK Projekt zagrebačkih kiparica u slavu ženskom tijelu
  • STIL ŽIVOTA Zeleni svjetovi u malom
  • DEA BOTICA Fotografska avantura na teretnom brodu
  • KUHINJA: SANDRA ŽULJEVIĆ Maštoviti posni recepti poznate trenerice
  • PUTOVANJE: ARUBA Aleksandar Kibel i Ivan Ptičar u karipskom raju
  • FELJTON: MARIO PUZO Otac gangsterske biblije
Linker
23. travanj 2024 02:34