iz privatne kolekcije

Čak 55 neobičnih eksponata: Đurđa Tedeschi otvorila izložbu šešira koja je impresionirala i brojne poznate

Umirovljena sutkinja Đurđa Tedeschi, dama istančanog modnog ukusa čiji su stil prije svega obilježili šeširi, odlučila se na zanimljiv potez - u Etnografskom muzeju u Zagrebu otvorila je izložbu pod nazivom "Memories Are Made Of This – Šeširi iz privatne kolekcije Đurđe Tedeschi". Unikatnom zbirkom tijekom svečanosti otvorenja izložbe ostala su impresionirana i brojna poznata lica domaće društvene scene.

Ljubitelji mode i osobito šešira, kao i modnog izričaja Đurđe Tedeschi moći će sve do 10. siječnja razgledati izložbu od 55 šešira iz privatne kolekcije ove umirovljene sutkinje i majke jednog od najuspješnijih domaćih poduzetnika Emila Tedeschija. Riječ je o primjercima sa slavnim potpisima poput Cardina, Yamamota i Saint Laurenta, ali i onih "no name" šešira, koje je pronašla u antikvarijatima, a skupljala ih je godinama.

--> Povodom izložbe šešira Đurđe Tedeschi prisjetili smo se najboljih stajlinga s njezinim omiljenim modnim dodatkom u fokusu

I nisu svi ovi šeširi stajali u kutijama na vrh ormara, već ih je uvijek i posvuda nosila i njima razigrala mnoge svoje modne kombinacije, od dnevnih do večernjih.

Izlozba sesira Djurdje Tedschi / etnografski muzej / Zagreb 15.11.2019. / foto: Maja Jurovic / Djurdja Tedeschi
Maja Jurović
Đurđa Tedeschi

Izložbu su na dan otvorenja razgledali brojni ljubitelji mode i prijatelji Đurđe Tedeschi, kao i članovi njezine obitelji. Susreli smo ondje i pjevačicu Josipu Lisac koja je i sama došla sa šarmantnim šeširom na glavi. "Dizajnirao mi ga je Saša Šekoranja", prišapnula nam je, a potom nam je potpisnik šešira, akademski slikar, cvjećar i dizajner interijera rekao da se ne bavi dizajnom šešira, ali je ispunio želju glazbenoj divi.

Izložba je ujedno i posljednja u nizu priča o (ne)pokrivanju glave studijskoga projekta Kapa dolje! povodom 100-te obljetnice Etnografskoga muzeja kojim se istraživala društvena i muzeološka povijest oglavlja.

Izlozba sesira Djurdje Tedschi / etnografski muzej / Zagreb 15.11.2019. / foto: Maja Jurovic /  Bozo Vreco
Božo Vrećo

Linker
15. travanj 2024 02:09