Slučajnost ili namjera?

Modni odabir Lady Gage na inauguraciji simbolizira otpor? Mnogi tvrde da ih podsjeća na lik iz ‘Igara gladi‘

Iako je Gaga na inauguraciji nosila broš u obliku zlatne golubice koja inače simbolizira mir, obožavatelji su uvjereni da je pjevačica našla inspiraciju u ženskom liku iz franšize ‘Igre gladi‘. Naime, Katniss Everdeen u filmu nosi sličan broš koji simbolizira otpor.

Jučerašnja inauguracija 46. američkog predsjednika Joea Bidena po mnogima je bila spektakularna, bez obzira na to što se održala u jeku pandemije koronavirusa. Prije nego su on i novoizabrana potpredsjednica SAD-a Kamala Harris prisegnuli, na inauguraciji su nastupile glazbene dive - Lady Gaga i Jennifer Lopez.

image
Mnogi vide simboliku u inauguracijskom outfitu Lady Gage.
-/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Upravo je Gagi pripala čast na svoj način otpjevati američku himnu te je njezin nastup ocijenjen kao vrlo emotivan i energičan, što ne čudi jer je pjevačica tijekom cijele Bidenove kampanje bila uz njega i trudila se doprinijeti njegovoj izbornoj pobjedi. No, obožavatelji su osim njezine izvedbe zamijetili i simboliku u njezinom odabiru odjeće za ovaj poseban trenutak.

Čitajte i: Inauguracijski nastupi: Lady Gaga oduševila svijet, a Jennifer Lopez iznenadila i odala počast svojim korijenima

Simbol otpora?

Lady Gaga je nosila voluminoznu crvenu suknju kombiniranu s tamnoplavim zatvorenim sakoom, na koji je prikvačila broš u obliku velike zlatne golubice. Njezin outfit mnoge je podsjetio na lik Katniss Everdeen iz popularne franšize "Igre gladi", odnosno post-apokaliptičnom svijetu u kojem se djeca bore do smrti, a sve se prenosi putem televizije.

image
Gaga prije nastupa.
CNP/ADMEDIA/ADMEDIA/PROFIMEDIA

Naime, Katniss u "Igrama gladi" na gornjem dijelu svog kostima nosi broš u obliku fiktivne ptice šojke rugalice (Mocking Jay) koja je u tom svijetu simbol otpora, a borbe se održavaju upravo u "Kapitolu", prijestolnici fiktivne države Panem koja se prostire na teritoriju nekadašnje Sjeverne Amerike.

image
Katniss Everdeen.
FACEBOOK
image
Broš u obliku fiktivne ptice iz "Igara gladi" - šojke rugalice.
SUPPLIED BY LMK/LANDMARK/PROFIMEDIA

U realnom svijetu bi se to moglo protumačiti da je Gaga željela poručiti kako se američki narod odupro lošoj politici Donalda Trumpa i sada slijedi doba mira i jedinstva.

Čitajte i: Monokromatske kreacije i odabir boja dama na inauguraciji šalju snažne političke poruke

"Da Lady Gaga nema tako nevjerojatan glas, pomislio bih da predstavlja Igre gladi", rekao je jedan korisnik Twittera, dok su drugi čak povukli paralelu između Gaginog outfita i onog Daenerys Targaryen iz hit serije "Igra prijestolja".

Međutim, Gaga je na svom Twitter profilu objavila fotografiju broša, napisavši da je to "golubica koja u kljunu nosi maslinovu granu". "Neka svi budemo u miru jedni s drugima", dodala je.

Cijeli Gagin nastup pogledajte u videu niže.

Linker
22. travanj 2024 05:43