ZAVIDNE KOLEKCIJE

Muške strasti iz ormara: Mirana Kurspahića, Damira Begovića i Mateja Mudrovčića spaja ista opsesija - odjeća!

Tri frajera različitih profesija - glumca i redatelja, dizajnera odjeće te glazbenika ujedinjuje ista opsesija: marljivo skupljaju prsluke, hlače i majice koje su im postale predmet obožavanja.

Vjerojatno ne postoji osoba koja se barem jednom nije okrenula za kazališnim redateljem i glumcem Miranom Kurspahićem jer njegov maštoviti, gotovo filmski stil odijevanja više odgovara ulicama New Yorka ili Londona nego Zagreba.

- Moj odnos prema modi i odijevanju prvenstveno je vezan uz posao kojim se bavim. Uvijek pričam priču kroz neki alter ego koji mi je taj dan na pameti. To može biti, primjerice, Jimmy Hendrix, drugi put mogu glumiti Napoleona ili biti Iggy Pop. Modu doživljavam kao jedan od instrumenata kojim izražavam svoju kreativnost, ovisno što me tog dana inspirira, sadržaj neke dobre knjige, muzika, predstava ili film - kaže Miran Kurspahić koji je i talentirani slikar, glazbenik, a radi i kao TV voditelj. Sve su to njegove strasti od kojih uspješno i živi, a najviše je nostalgičan prema šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog stoljeća iako mu je najdraži modni period viktorijansko doba. Tako u njegovom ormaru uistinu ima jako zanimljivih stvari, od kaubojskih čizama, trapez hlača, košulja, marama, bundi, nakita… A najviše prsluka.

image
Za Mirana je odijevanje izraz osobnosti i kreativnosti
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

- Ne znam ni sam koliko ih imam, sigurno pedesetak, a počeo sam ih sakupljati još kao klinac. Oni su moja konstanta u odijevanju, nosim ih na golo tijelo ili na košulje, a kupujem ih uglavnom u second hand i vintage dućanima, na Hreliću, u Zari... Prvi primjerci pripadali su mom tati i djedu koje sam nosio kao tinejdžer, tada su mi bili preveliki, a danas taman - smije se Miran koji smatra da bi odijevanje trebalo biti izraz kreativnosti i osobnosti pa nam ulice ne bi bile toliko sive i bezlične. Ne voli pomodnost jer mu ljudi koji slijepo prate trendove izgledaju kao s tvorničke trake, bez trunke individualizma.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

- To za mene spada u aspekt mentalne lijenosti i načina života u kojem se svi žele uklopiti, sakriti i ne isticati se. Pa tako i kad je odijevanje posrijedi. Pomanjkanje hrabrosti u tako banalnom aspektu života kao što je moda širi se i na druge aspekte života koji su nas doveli tu gdje jesmo.

DAMIR BEGOVIĆ

Damir Begović (29), dizajner u modnoj kući Varteks i član modnog dvojca Twins, vlasnik je više od 100 pari hlača. Za tu brojku krivi život na dvije adrese, onoj zagrebačkoj, koja mu je dom za vikende i slobodne dane, te onoj u Varaždinu, gdje boravi preko tjedna zbog poslovnih obveza. I na jednoj i na drugoj ima prostrane ormare, koja daju krila njegovoj opsesiji. Iako je strastveni kolekcionar, za ovaj odjevni predmet nikada ne izdvaja mnogo novca jer, kaže, ima nos za popuste. Tako je na Sajmištu u Varaždinu (pandan zagrebačkom Hreliću) pronašao kožne hlače za desetak kuna, za 35 kuna “ulovio” je komad iz suradnje H&M-a i Versacea, a najskuplje u njegovu ormaru su Varteksove hlače mint boje koje su stajale oko 600 kuna.

image
Damir Begović ima više od 100 pari hlača
VEDRAN PETEH/CROPIX

- Hlače u mom slučaju mogu imati dugačak životni vijek - često ih prekrajam. Prva kolekcija Twinsa 2009. bila je muška i tada smo Domagoj Štimac i ja dizajnirali karirane hlače s ravnim nogavicama. U trendu su neko vrijeme bile uske nogavice pa sam ih suzio, a nedavno sam ih opet otporio. Mislim da je sljedeći korak pretvaranje u kratke hlače, a potom ću ih najvjerojatnije pokloniti - otkriva Damir Begović, koji je mnoštvo hlača naslijedio, poput kratkih Adidas, u kojima je njegov otac trenirao nogomet, te onih kvalitetnih vunenih od djeda. Prije četiri godine jedan je takav bezvremenski komad pronašao u kontejneru za odjeću iza svoje zgrade u Zagrebu. Riječ je o hlačama širokih nogavica iz 70-ih godina koje su u kontejner došle u kompletu sa sakoom i prslukom.

image
Najskuplje hlače u Damirovu ormaru su Varteksove mint boje koje su stajale oko 600 kuna
VEDRAN PETEH/CROPIX

- Njegujem eklektičan stil i trudim se nositi baš svu robu iz ormara. Zato si stajlinge slažem odmah na početku tjedna i kad primijetim da neke hlače dugo nisam odjenuo, “uvrstim ih u raspored”. Ima dana kad na posao dođem odjeven u klasično odijelo, kravatu i košulju s manžetama, a ponekad odaberem neku košulju iz 90-ih, zavrnem hlače i spojim ih s čarapama otkačenog uzorka. U posljednje vrijeme često nosim hlače napravljene od pamučne tkanine od kakve se obično izrađuju trenirke, ali su krojene “na crtu”. Zovem ih hlačama za “novu normalnost” jer su udobne kao kućna odjeća, a opet dovoljno elegantne da ih mogu odjenuti za posao - zaključuje Damir, kojem je najdraži model crvene boje. Te takozvane “sretne hlače” odjenuo je i za snimanje novogodišnje Glorijine naslovnice 2018.

MATEJ MUDROVČIĆ

Kad je netko visok 204 centimetra, poput zagrebačkog kantautora i bivšeg odbojkaša Mateja Mudrovčića (30), traženje odjeće odgovarajuće veličine zna biti vrlo stresno. I zato taj raspjevani div, koji je nedavno obradio hit grupe Detour “Plešem sam”, strastveno kupuje ono što mu je najlakše pronaći - majice kratkih rukava.

image
Glazbenik Matej Mudrovčić sa svojom kolekcijom kratkih majica
MARKO TODOROV/CROPIX

- Imam gotovo 50 majica, čuvam ih u ormaru, a polovicu više ne nosim. Neke su, naime, još iz srednje škole pa za mene imaju i sentimentalnu vrijednost. Kupujem ih u dućanima, naručim putem interneta, a neke - poput one s likom Supermana - darovala mi je zaručnica Tea Zec, studentica pjevanja na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji - govori Matej, dodajući kako mu partnerica često savjetuje što da odjene, a što ne. Tako, primjerice, nije bila oduševljena njegovom majicom s likom vjeverice na kojoj piše “Don’t Touch My Nuts”. Dugo godina je, naime, nosio i pomalo infantilne T-shirte, sa smiješnim natpisima ili likovima iz crtića.

S godinama se, međutim, uozbiljio i shvatio da je takve majice teže usklađivati sa sakoima pa je svoju bogatu kolekciju sada obogatio jednobojnima.

image
Matej priznaje da mu partnerica često savjetuje što da odjene
MARKO TODOROV/CROPIX

- Više ne kupujem neplanski, već uvijek gledam kako ću nešto iskombinirati. Umjesto šarenim, prednost dajem decentnim majicama, a veličina je ostala ista - XL ili XXL. Ramena mi nisu problem, ali dužina jest pa često ostanem razočaran kad shvatim da mi je neki model prekratak - kaže glazbenik, koji među desecima majica ima i nekoliko favorita. U Zagrebu je prije četiri-pet godina kupio majicu s likom svog najdražeg košarkaša Kobea Bryanta, a lani s Johnnyjem Bravom - nabildanim plavušanom iz istoimenog crtića koji upada u smiješne situacije.

Linker
19. travanj 2024 05:28