Getty Images
Vrijeme kićenja

Na jesensku garderobu ni ne pomišljajte bez ovih komada

Premda većina nas nije plave krvi, ipak se možemo osjećati poput kraljica - jesenskom garderobom vladaju komadi od pliša i brokata, trobe s izvezenim cvijećem i cipele optočene biserima.

Opčinjenost viktorijanskom epohom dovela je do toga da bi se Consolata Boyle, kostimografkinja u britanskom filmu ‘Viktorija i Abdul’, i Rosalind Ebbutt, koja je osmislila kostime za seriju ‘Viktorija’, mogle zamijeniti s dizajnerima svjetskih modnih kuća. Naime, raskošni kostimi britanske kraljice Viktorije koji očaravaju i hrvatsku publiku (serija se emitira na HBO-u Hrvatska, a film igra u kinima) gotovo su identični odjeći koju su kreativni direktori kuća Alberta Ferretti, Temperley London, Elie Saab, Alice + Olivia pokazali kao adute svojih jesenskih kolekcija.

Alberta Ferretti Milan Womenswear Fall Winter 2017 Milan February 2017, Image: 321922124, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, FirstView
Profimedia, FirstView
Alberta Ferretti jesen/zima 2017

Garderobom dominiraju baršun, pliš, brokat, bogati vez, vrpce i mašne, komplicirani cvjetni uzorci, čipka i raskošni nakit - sve ono što je bilo popularno i u drugoj polovini 19. stoljeća. ‘Ono što povezuje suvremeno i viktorijansko doba sklonost je pretjerivanju’, smatra Christopher Bailey, kreativni direktor kuće Burberry koji je za aktualnu sezonu, inspiriran ženskom, ali i muškom odjećom viktorijanske ere, dizajnirao seriju bijelih košulja raskoš- nog ovratnika koje se nose s kaputima i sakoima od sivog tvida.

NEW YORK, NY - FEBRUARY 14:  A model poses during the alice + olivia by Stacey Bendet Fall 2017 Presentation at Highline Stages on February 14, 2017 in New York City.  (Photo by Rob Kim/Getty Images for alice + olivia by Stacey Bendet)
Getty Images for alice + olivia by Stacey Bendet
Alice + Olivia za jesen 2017.

Jer ne pretjeruje se samo u količini ukrasa, bogatstvu uzoraka i sjaju tkanina, nego i u dimenzijama pojedinih elemenata odjeće, koje je uočljivo čak i u minimalističkom stilu odijevanja: suknje su podložene s nekoliko slojeva tila, zbog čega se doimaju poput krinolina, rukavi su nabrani i predimenzionirani, balon kroja, zbog čega je nemoguće nositi sako uskih rukava, a izrezi košulja ukrašeni s više slojeva volana i velikom mašnom. Kićenost je posebice došla do izražaja na torbama i cipelama, koje su optočene perlama, izvezene koncem zlatne boje i ukrašene sjajnim aplikacijama. Kad je bal, pretjerivanje je dopušteno - i poželjno, pa se zajedno nose pliš, krzno, brokat i čipka. U nastavku pogledajte komade koje je pronašla naša stilistica Ivana Pavić.

Philosophy di Lorenzo Serafini haljina, 7490 kn, Magali concept store

Haljina od čipke, 1750 kn, Alduk

Gležnjače na vezanje, 999 kn, Mass

Dugački prsluk od eko krzna, 3750 kn, Diesel

Srebrne naušnice s crvenom pozlatom 588 kn, Zaks

Bluza s raskošnim rukavima, 609 kn, Sisley

Haljina Philosophy di Lorenzo Serafini, 5230 kn, Magali concept store

Torba od pliša, 349,90 kn, Mango

Gležnjače s ukrasnim vezicama, 399,90 kn, Shoe Box

Ogrlica s biserima 2750 kn, Majorica

Plišana haljina 1200 kn, Elfs

Plišani sako, 1099 kn, Scotch and Soda

Torba presvučena baršunom, 187 kn, www.chicporter.com

Linker
18. travanj 2024 13:48